Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Ολοκλήρωση του Β’ Διεθνούς Διαδικτυακού Θεολογικού Συνεδρίου της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκλήρωση του Β’ Διεθνούς Διαδικτυακού Θεολογικού Συνεδρίου

της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων

 

Ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία το Β΄ Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο, που οργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ) και το οποίο ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο (100 έτη από την εις Κύριον εκδημία του), με θέμα: «Νεκτάριον Τιμήσωμεν πιστοί. Βίος και έργο του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως του Θαυματουργού». Λόγω της πανδημίας, η διεξαγωγή του Συνεδρίου έγινε διαδικτυακά, την Παρασκευή και το Σάββατο, 13 και 14 Νοεμβρίου 2020.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου καλωσόρισε και χαιρέτησε τους Συνέδρους, εκ μέρους της Ενώσεως, ο Πρόεδρος της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων Καθηγητής κ. Ηρακλής Ρεράκης, ευχαριστώντας τους Εισηγητές, τους Προέδρους των επί μέρους Συνεδριών, την Επιστημονική και οργανωτική επιτροπή, τους δωρητές, τους διαχειριστές της διαδικτυακής μεταδόσεως και όλους τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο από την Ελλάδα και την Ομογένεια, ευχόμενος να αποτελέσει μια συμβολή ελπίδας, αισιοδοξίας και πνευματικής ανακαίνισης για όλους μας, ιδιαίτερα μέσα στη  δύσκολη περίοδο της πανδημίας που διάγουμε.

Η ΠΕΘ θεώρησε χρέος της να τιμήσει τον Μεγάλο Ποιμένα, Διδάσκαλο και Θεολόγο, τον Επίσκοπο Πενταπόλεως Άγιο Νεκτάριο τον θαυματουργό, 100 χρόνια από την κοίμησή του.

Η ιστορία της Εκκλησίας μας υπήρξε πάντοτε μνήμη πίστεως και μαρτυρία αγιότητας. Εντός της Εκκλησίας, βιώνεται καθημερινά, «συν πάσι τοις αγίοις»,  η αδιάκοπη εμπειρία της αγιότητας των αγίων μας,  που εμπνέουν όλους εκείνους που αγωνίζονται πνευματικά, με στόχο την εν Χριστώ τελείωση.

Οι άγιοί μας αποτελούν δείκτες της αιωνίου ζωής, «απόδειξη και μαρτυρία», κατά τον άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς, «ότι η καταγωγή μας είναι εκ του Ουρανού, ότι δεν είμαστε αληθινοί παρά μόνον εν Θεώ, ότι σκοπός μας είναι να ουρανώσουμε τον εαυτό μας, τρεφόμενοι με τον Ουράνιο άρτο τον καταβάντα εκ του ουρανού στη γη». Ως εκ τούτου, οφείλουμε να τιμούμε τους αγίους μας, αλλά, όμως, τιμή προς τους Άγιους είναι πρωτίστως η μίμησή τους. Ο ίδιος ο άγιος Νεκτάριος σημείωνε σε έργο του:

«Η προς τους Αγίους τιμή είναι υπαγόρευσις ενθέου ζήλου πιστής και αγαπώσης τον Θεόν καρδίας, έκφρασις της αγάπης των πιστών προς αυτούς διά τας υψηλάς αυτών αρετάς και τους μεγάλους αγώνας, καθ  ούς γενναίως αγωνισάμενοι έλαβον τον της δόξης αμαράντινον στέφανον. Είναι ένδειξις του πλημμυρούντος τας καρδίας ημών ενθέου πόθου προς αποτίμησιν αυτών και βεβαίωσις του διαφλέγοντος την ψυχήν ημών έρωτος προς ανύψωσιν εν τω ύψει των αρετών αυτών, αίτινες κείνται ημίν αιώνιον υπόδειγμα».

Ο Άγιος Νεκτάριος αφιέρωσε το διδακτικό, ποιμαντικό και διακονικό του έργο στη σωτηρία του ανθρώπου. Εκτός των άλλων, ο Άγιος αξιώθηκε, από τον Πανάγαθο Τριαδικό Θεό, να ευεργετεί και μετά την κοίμησή του την ανθρωπότητα με τα πολυάριθμα θαύματά που, όπως όλα τα Θαύματα των Αγίων, αναγνωρίζονται ως σημεία της δόξας του Θεού και ως κήρυκες της αιώνιας Βασιλείας Του, υπενθυμίζοντας ότι ο Αληθινός θεός μας είναι εδώ, μαζί με τους Αγίους του και μαζί με μας, ως Θεός αγάπης και ελέους, «ανβλύζοντας ιάσεις παντοδαπάς».

Στο Συνέδριο απέστειλαν χαιρετισμό: ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης κ. Βαρθολομαίος, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.  Θεόδωρος (τον χαιρετισμό ανέγνωσε στο Συνέδριο ο Εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Αθήνα, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος), η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος  κ. Ιερώνυμος ο Β’, η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής του Αγίου Νεκταρίου, Αγίας Τριάδος Αιγίνης,  Οσιωτάτη Μοναχή Τιμοθέη, ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Χρήστος Καραγιάννης, η Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννα Στουφή – Πουλημένου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Κωνσταντίνος Χρήστου, (τον χαιρετισμό τον ανέγνωσε ο ίδιος), τα  Χριστιανικά Σωματείων Αθηνών (τον χαιρετισμό ανέγνωσε στο Συνέδριο ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Φωτόπουλος), οι θεολογικές Ενώσεις Κύπρου (Σύνδεσμος Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ και Παγκύπριος Ένωσις Ελλήνων Θεολόγων) και ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: