Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός, οι Βορειοηπειρώτες και η Ελληνική Πολιτεία



Ο Αλβανός Πρωθυπουργός, οι Βορειοηπειρώτες και η Ελληνική Πολιτεία
Ο Αλβανός Πρωθυπουργός έδειξε άλλη μια φόρα το εθνικιστικό του πρόσωπο. Ανεξαρτήτως  τα χαμόγελα και τους μορφασμούς του προς τους εταίρους του,  δεν μπορεί να ξεπεράσει τον  εθνικισμό που του επιβάλλουν και τα ίδια τα αισθήματά του.
Απ’ όλες τις εκδοχές του προσχεδίου που συζητήθηκαν, και μπορούσαν να δώσουν μια ειρηνική  και βιώσιμη λύση, εγκρίθηκε από την κυβέρνηση  αυτή  που παρουσιάστηκε από το κόμμα του Ιντρίζι, το Τσάμικο, ώστε να δημιουργηθούν 61 δήμοι, με τις εξής αλλαγές:  Ξεχωριστός δήμος η περιοχή της Τσαμουριάς, να ξεκοπούν ελληνικές κοινότητες και να ενταχτούν σε αλβανικές ώστε να αφομοιωθούν στο μέλλον, και να μην μείνει ξεχωριστός δήμος,  μαζί με τα παραθαλάσσια χωριά της, η Χιμάρα.
Σε βοήθεια αυτών  και οι γνωστοί εθνικιστές, μα και ο γραπτός και ηλεκτρονικός τύπος, που μόνον αυτό γνωρίζουν να κάνουν πολύ καλά. «Η Χιμάρα δεν είναι μειονότητα, είναι Λιαπουριά και της ανήκει να ενωθεί με τα χωριά της Αυλώνας. Άλλο τι λέει  ο Ντούλες και ο Μπολάνος, που δεν γνωρίζουν από ιστορία και  παίρνουν κάποιες οδηγίες από κάποιους που κι αυτοί δεν ξέρουν που βρίσκονται…» τονίζει σε τηλεοπτικό κανάλι ο δικηγόρος Σπαρτάκ Γκιέλια και οι μορφασμοί του δεν περιγράφονται.
Είναι φως φανάρι πως αυτό είναι ένα δώρο του πρωθυπουργού προς το κόμμα του Ιντρίζι, όπως  και η υπόσχεση  της έγκρισης του τσάμικου υπομνήματος, όπως τόσα άλλα «καλά» που πρόσφερε προς την Ελληνική Κοινότητα και την Ελλάδα το σοσιαλιστικό κόμμα, που τόσο πολύ το σέβονται και το ψηφίζουν οι Βορειοηπειρώτες. Ας θυμηθούμε την απαλοιφή της εθνικότητας των Βορειοηπειρωτών.  Ας θυμηθούμε  τα μοχθηρά σχέδια για την απογραφή του πληθυσμού –επακόλουθα της οποίας  θα τα υποστούμε σήμερα και στο μέλλον-  την ακύρωση της θαλάσσιας συμφωνίας με την Ελλάδα. Όλα δώρα των σημερινών κυβερνόντων.
Οι Βορειοηπειρώτες, τόσο αυτοί που μένουν εδώ όσο κι αυτοί στον ελλαδικό χώρο, αντιδρούν έντομα προς την νέα μαφιόζικη διοικητική διαίρεση της Αλβανίας, με πρωτεργάτες τους Χιμαριώτες.  
Είναι καιρός, όμως, οι Βορειοηπειρώτες, ιδίως οι φορείς που τους καθοδηγούν: Ομόνοια, Σύλλογος Επάρχων, Αδελφότητες, Ομοσπονδίες και Σωματεία, ν’ αφήσουν παράμερα τις μέχρι τώρα διχόνοιες και ν’ αντιμετωπίσουν την δημιουργηθήσα κατάσταση ενωμένοι και με σθένος.  Έγινε μια μάζωξη  στους Αγ. Σαράντα, αλλά ποιος ειδοποιήθηκε και ποια η συμμετοχή;  Ο λόγος να μην γίνονται μαζώξεις για μαζώξεις, αλλά αποτελεσματικές και σοβαρές.
Στις 31 Ιουλίου θα είναι το  αλβανικό Κοινοβούλιο που θα δώσει την τελική έγκριση για την νέα διοικητική διαίρεση.  Μέχρι τότε οι αντιδράσεις πρέπει να είναι έντονες. Οι επαφές, οι ενημερώσεις  και οι ευαισθητοποιήσεις, το ρεφρέν της ημέρας. Υπάρχουν  ρωγμές στο κυβερνητικό σχήμα. «Ο Ράμα παίρνει πέντε βουλευτές του Ιντρίζι, αλλά χάνει άλλους τόσους δικούς του», έγραφε καθημερινή αλβανική εφημερίδα. Αν θα προσθέσουμε και τους πέντε ελληνικής καταγωγής βουλευτές στην αλβανική βουλή, δεν θα μπορέσει  να το περάσει η κυβέρνηση όταν χρειάζονται 84 από τους 140 ψήφους.
Η Ελληνική Πολιτεία δεν πρέπει να μείνει αμέτοχη. Όχι απλά ως υποστήριξη της δικής της κοινότητας,  που μένει στην Αλβανία, αλλά της παραβίασης  των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μειονοτήτων, σ’ έναν καιρό που η Αλβανία πήρε το  «οκ» υποψηφίας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια.
Πώς, όμως; Παραβιάζοντας τα δικαιώματα που χάραξε η ίδια η Ευρωπαϊκή Κοινότητα;
(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)
http://www.sfeva.gr/947E7653.el.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια: