Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Γαλλία: Θα απελαύνονται όσοι στο όνομα του Ισλάμ απειλούν την δημόσια τάξη.


Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, δήλωσε σήμερα - Πέμπτη στο Στρασβούργο ότι δεν θα διστάσει να «απελάσει εκείνους οι οποίοι επικαλούνται το ισλάμ και αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή απειλή για την δημόσια τάξη», μη σεβόμενοι «τους νόμους» και «τις αξίες» της Γαλλικής Δημοκρατίας.
«Για να είσαι Γάλλος, ή για να ζεις στη Γαλλία, δεν είναι ανάγκη να αποκηρύσσεις την άσκηση της θρησκευτικής σου πίστης ή να απαρνείσαι τις ρίζες σου», τόνισε ο Βαλς, ο οποίος εγκαινίασε το μεγάλο τέμενος στο Στρασβούργο, το οποίο έχει τον μεγαλύτερο χώρο προσευχής στη χώρα.
Ωστόσο, σημείωσε πως «οι ιεροκήρυκες του μίσους, οι οπαδοί του σκοταδισμού, οι φονταμενταλιστές, εκείνοι οι οποίοι τάσσονται εναντίον των αξιών μας και των θεσμών μας, αυτοί οι οποίοι αρνούνται τα δικαιώματα των γυναικών (. . .) δεν έχουν θέση στην δημοκρατία» της Γαλλίας. Ο υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι όσοι «αψηφούν τους νόμους» και θέλουν να πλήξουν «τα θεμέλια της κοινωνίας» δεν μπορούν «να μείνουν στη Γαλλία».
«Ο ρατσισμός, ο φονταμενταλισμός, δεν είναι αυτό το ισλάμ», πρόσθεσε ο Βαλς, χαιρετίζοντας τη «σοφία των εκπροσώπων της μουσουλμανικής θρησκείας», που κάλεσαν να υπάρξει «ηρεμία» και «ωριμότητα» μεταξύ των «μουσουλμάνων της Γαλλίας» έναντι των «προκλήσεων».
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει εκκλήσεις σε διαδηλώσεις από τους μουσουλμάνους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και με σύντομα μηνύματα κειμένου (SMS) εξαιτίας της διανομής μιας αντιισλαμικής ταινίας και της δημοσίευσης σκίτσων του Μωάμεθ στο εβδομαδιαίο σατιρικό έντυπο Charlie-Hebdo.
Πάντως δεν συγκεντρώθηκαν πάνω από πενήντα άνθρωποι στο Παρίσι τις τελευταίες ημέρες. Το περασμένο Σάββατο, σε μια αυθόρμητη κινητοποίηση εναντίον μιας ισλαμοφοβικής ταινίας μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία είχαν γίνει 150 προσαγωγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: