Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΙΝΕΥΗ;



Η ΠΟΛΗ ΝΙΝΕΥΗ
Η Νινευή ή Νινευί ήταν αρχαία πόλη, που έγινε πρωτεύουσα της Ασσυρίας, επί βασιλείας του Σενναχειρείμ. Η θέση της προσδιορίζεται κοντά στη σημερινή Μοσούλη, στον Τίγρη ποταμό, στο σημερινό βόρειο Ιράκ. Η πόλη αυτή καταστράφηκε μετά την πτώση της στους Βαβυλωνίους.

Αναφορά στην πόλη της Νινευή γίνεται από το αρχαίο βιβλίο της Γένεσης, όπου αναφέρεται ότι ήταν μία από τις πόλεις που ίδρυσε ο Νεβρώδ (Γένεση 10:9, 11, 12· 2 Βασιλέων 19:36). Αιώνες αργότερα, προφήτες όπως ο Ιωνάς, ο Σοφονίας και ο Ναούμ εξήγγειλαν αγγέλματα κρίσης αλλά και σωτηρίας αναφορικά με την πρωτεύουσα της Ασσυριακής αυτοκρατορίας Νινευή, καθώς περιγραφόταν ως η «πόλη της αιματοχυσίας» (Ιωνάς 1:2· κεφ. 3· Ναούμ 1:1· 3:1· Σοφονίας 2:13-15). Στην Καινή Διαθήκη, ο Ιησούς Χριστός αναφέρεται στην αφήγηση του βιβλίου του Ιωνά, σύμφωνα με την οποία οι κάτοικοι της Νινευή διασώθηκαν, καθώς μετανόησαν για τα πονηρά τους έργα μετά από το κήρυγμα του προφήτη. (Ματθαίος 12:41· Λουκάς 11:30, 32)

Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΙΩΝΑΣ 
Ο Ιωνάς ήταν προφήτης ο οποίος αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη.
Έζησε τον 8ο αιώνα π.Χ., την εποχή του βασιλιά Ιεροβοάμ του Β'. Ο Θεός τον πρόσταξε να πάει στη Νινευή και να πείσει τους αμαρτωλούς κατοίκους της να μετανοήσουν. Ο Ιωνάς όμως δεν υπάκουσε. Μπήκε σ' ένα καράβι κι αντί να πάει στη Νινευή, τράβηξε για την Θαρσείς. Τότε, από την οργή του Θεού, ξέσπασε τέτοια τρικυμία, που το πλοίο κινδύνευε να βουλιάξει. Ταραγμένοι, πλήρωμα κι επιβάτες, περίμεναν μοιρολατρικά το χαμό τους. Ο καπετάνιος, πάνω στην απελπισία του, πρότεινε να ρίξουν κλήρο για να δουν ποιος φταίει για το κακό που τους βρήκε. Κι ο κλήρος έπεσε στον Ιωνά, που έτσι ομολόγησε το βαρύ παράπτωμά του απέναντι στο Θεό. Τον έριξαν λοιπόν στη θάλασσα, που αμέσως ηρέμησε και τον κατάπιε ένα τεράστιο κήτος.Τρεις μέρες έμεινε στην κοιλιά του κήτους και στο διάστημα αυτό προσευχόταν ακατάπαυστα στο Θεό, παρακαλώντας να τον συγχωρέσει. Την τρίτη μέρα το κήτος πλησίασε στη στεριά και τον έβγαλε από το στόμα του. Ο Ιωνάς ευχαρίστησε το Θεό που τον συγχώρεσε και πήγε κατόπι στη Νινευή, όπου κήρυξε στους κατοίκους τη μετάνοια και τους έσωσε.


ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΙΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΝΙΝΕΥΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ ΜΕ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΛΥΣΗ


Ιωνάς 3:1-3

“Και έγινε λόγος του Κυρίου στον Ιωνά για δεύτερη φορά, λέγοντας: Σήκω, πήγαινε στην Νινευή, τη μεγάλη πόλη, και κήρυξε σ’ αυτή το κήρυγμα που εγώ μιλάω σε σένα. ΚΑΙ Ο ΙΩΝΑΣ ΣΗΚΩΘΗΚΕ, ΚΑΙ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΝΙΝΕΥΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ”

Με την ανυπακοή ήρθε η φουρτούνα, με την φουρτούνα η μετάνοια που την ακολούθησε η υπακοή. Πήγε ο Ιωνάς λοιπόν στην Νινευή και κήρυξε ότι ο Κύριος του είχε πει:

Ιωνάς 3:3-10

    “Η Νινευή ήταν μια υπερβολικά μεγάλη πόλη, έκτασης δρόμου τριών ημερών. Και ο Ιωνάς άρχισε να περνάει μέσα από την πόλη δρόμο μιας ημέρας, και κήρυξε, και είπε: Ακόμα 40 ημέρες, και η Νινευή θα καταστραφεί. Και οι άνδρες της Νινευή πίστεψαν στον Θεό, και κήρυξαν νηστεία, από τον μεγάλο ανάμεσα τους μέχρι τον μικρό τους. επειδή ο λόγος είχε φτάσει στον βασιλιά της Νινευή, και σηκώθηκε από τον θρόνο του, και έβγαλε από πάνω του την στολή του και σκεπάστηκε με σάκο, και κάθισε επάνω σε στάχτη. Και διακηρύχθηκε και γνωστοποιήθηκε στην Νινευή, με ψήφισμα του βασιλιά και των μεγιστάνων του και ειπώθηκε: Οι άνθρωποι και τα κτήνη, τα βόδια και τα πρόβατα, να μην γευθούν τίποτα. ούτε να βοσκήσουν ούτε να πιουν νερό. αλλ’ άνθρωπος και κτήνος να σκεπαστούν με σάκους, και να φωνάξουν στον Θεό δυνατά. κι ας επιστρέψουν κάθε ένας από τον πονηρό του δρόμο, κι από την αδικία που είναι στα χέρια τους. Ποιος ξέρει αν ο Θεός επιστρέψει και μεταμεληθεί και επιστρέψει από την οργή του θυμού του, και δεν χαθούμε; Και ο Θεός είδε τα έργα τους, ότι απέστρεψαν από τον πονηρό τους δρόμο. και ο Θεός μεταμελήθηκε για το κακό, που είχε πει να κάνει σ’ αυτούς. και δεν το έκανε”


Ο σκοπός της προφητείας του Ιωνά δεν ήταν απλά να προδικάσει την πτώση της Νινευή. Ο Θεός τον έβαλε να κηρύξει αυτό το μήνυμα ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ τους κατοίκους της Νινευή για το τι θα συνέβαινε αν δεν μετανοούσανε. Αν δεν υπήρχε μετάνοια, σε σαράντα ημέρας θα καταστρέφονταν. Ακούγοντας το οι άνθρωποι της Νινευή “πίστεψαν στον Θεό”. Κήρυξαν νηστεία, ντύθηκαν με σάκους και φώναζαν προς τον Κύριο για αλλαγή της απόφασης. “Και ο Θεός είδε τα έργα τους, ότι απέστρεψαν από τον πονηρό τους δρόμο. και ο Θεός μεταμελήθηκε για το κακό, που είχε πει να κάνει σ’ αυτούς. και δεν το έκανε.” Όλοι φαντάζομαι ήταν χαρούμενοι μ’ αυτή την έκβαση. Οι Νινευίτες είχαν επιστρέψει! Όλοι…..εκτός από τον φίλο μας τον Ιωνά:

Ιωνάς 4:1

“Και ο Ιωνάς λυπήθηκε με μεγάλη λύπη. και αγανάκτησε.”


Ο λόγος που ο Ιωνάς λυπήθηκε με μεγάλη λύπη είναι γιατί δεν είδε την προφητεία του να εκπληρώνεται. Αν η Νινευή καταστρέφονταν αλλά η προφητεία του εκπληρώνονταν, πιθανόν να μην είχε κανένα πρόβλημα. Δεν ήταν ικανοποιημένος ότι έκανε το θέλημα του Θεού: πήγε και κήρυξε ότι ο Κύριος του είπε, αλλά ήθελε επιπρόσθετα να έχει λόγο και σε ότι ο Κύριος θα έκανε από κει και πέρα. Γυρίζοντας σε μας: είσαι ικανοποιημένος αδερφέ μου με ότι ο Κύριος σε έχει βάλει να κάνεις ή ψάχνεις να έχεις λόγο και σε ότι είναι δουλειά του Κυρίου, σε ότι ο Κύριος θα κάνει μ’ αυτό που σε έχει βάλει να κάνεις; Δεν είναι δουλειά μας το τι θα κάνει ο Κύριος. Δουλειά μας είναι να κάνουμε αυτό που ο Κύριος μας έχει προστάξει να κάνουμε. Όταν κάνουμε δουλειά μας, την δουλειά του Κυρίου, τότε υπάρχει πρόβλημα: αν τα πράγματα δεν συμβούν όπως ΕΜΕΙΣ τα σχεδιάζαμε, τότε μπορεί να απογοητευτούμε, ακόμα και να αγανακτήσουμε με τον Κύριο. “Είμαι έξω φρενών με τον Κύριο. Εγώ έκανα ότι ο Κύριος μου έχει πει αλλά δεν φαίνεται να γίνεται τίποτα. Δε στα έλεγα εγώ Κύριε ότι αυτή ήταν χαμένη υπόθεση. Έχω κάνει τόσα πολλά για σένα – ήρθα ολόκληρο ταξίδι στην Νινευή – και εσύ με άφησες. Καλύτερα να μην ζω”. Κάπως έτσι ήταν ο Ιωνάς, και κάπως έτσι μερικές φορές έχουμε φερθεί και εμείς.


ΠΗΓΕΣ:
1. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CF%85%CE%AE
2. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%89%CE%BD%CE%AC%CF%82

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΙΝΕΥΗ; 

Ένα ερώτημα που δίνει ελπίδα για το αβέβαιο μέλλον μας. Εμείς λέμε “ναι”, θα μπορούσε, αν όλοι μας αντιδρούσαμε σαν τους Νινευίτες. Δεν ζούμε όμως με αυταπάτες. Η χώρα μας δεν έχει φτάσει ακόμα στον πάτο. Το ΔΝΤ κυριαρχεί εδώ και ένα χρόνο, υπολείπονται 15 χρόνια σκλαβιάς και εφαρμογής περισσότερων και σκληρότερων μέτρων, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές. Μέχρι τότε, πέρα από την οικονομική μας καταστροφή θα έχουμε υποδουλωθεί πλήρως. Δεν θα υπάρχει Ελλάδα, δεν θα υπάρχει Έλληνας, δεν θα υπάρχει Ορθόδοξη Εκκλησία. Το γνωρίζουμε από τις προφητείες, από τους Αγίους μας κι από όλη αυτή την κινδυνολογία που ακόμα και εμείς προβάλλουμε ενημερώνοντας τους αναγνώστες μας. Είμαστε στα πρόθυρα μιας Παγκόσμιας Κυριαρχίας. 

Είναι καιρός όμως να δούμε ένα φως στο σκοτάδι. Δεν έφτασε ακόμα το τέλος μας είναι καιρός να παλέψουμε για την ελευθερία μας και να παραμείνουμε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, αλλάζοντας πλέον νοοτροπία.
Είναι καιρός να χαμογελάσουμε με αισιοδοξία, να αποβάλουμε τα πάθη μας, να παλέψουμε όλοι μαζί, όπως έκαναν οι ΕΛΛΗΝΕΣ στο παρελθόν και έσωσαν την πατρίδα μας. Οι ήρωες αυτής της χώρας έδωσαν την ζωή τους για να είμαστε  σήμερα εμείς ελεύθεροι και για να μιλάμε για μια ελεύθερη Ελλάδα. Τι κρίμα να μην σεβόμαστε αυτό τον αγώνα τους και όλους όσους έχυσαν το αίμα τους για την πατρίδα και να την παραδίδουμε σήμερα αμαχητί στους εχθρούς μας.


Απελπιζόμαστε ή επαναπαυόμαστε περιμένοντας ένα θαύμα; Ένα θαύμα που δεν πρόκειται να συμβεί αν εμείς οι ίδιοι δεν το προκαλέσουμε. 
Έλληνες, ας γεμίσουμε την ψυχή μας με αγάπη, με ενδιαφέρον για τον πλησίον μας, ας ζητήσουμε συγνώμη από όσους αδικήσαμε, ας σταματήσουμε να είμαστε ατομιστές και ας πλησιάσουμε τον Θεό με την προσευχή μας. Ας αποβάλλουμε τον εγωισμό, την ζήλια και την έχθρα που τρέφουμε για τον συνάνθρωπο μας κι ας ενωθούμε όλοι μαζί για ένα σκοπό, το κοινό καλό της πατρίδας μας.

Είμαστε Έλληνες, γόνοι Ελλήνων που ελεύθερα σκεπτόμενοι δημιούργησαν και προσέφεραν την έννοια της Δημοκρατίας παρακαταθήκη σε όλο τον κόσμο. 
Είμαστε Έλληνες και στο συλλογικό ασυνείδητο μας υπάρχει πάντα κάπου, το "Ταν ή επί Τας" και το "Λευτεριά ή Θάνατος". 
Μην τα ξεχνάμε γιατί έφτασε η ώρα που πρέπει ξανά να δείξουμε με πράξεις ότι είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ.


 Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη 
 Των Ελλήνων τα ιερά, 
 Και σαν πρώτα ανδρειωμένη,
 Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!


(Σύνταξη, επιμέλεια:  ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ)
http://eleftheroiellines.blogspot.com/ (από Siglitiki)


Σχόλιο
Ως Ορθόδοξοι, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε μέσα στην αβύθιστη κιβωτό της Εκκλησίας. Η ιστορία μας μάς έχει διδάξει πολλά. Ακόμα και όταν για εκατοντάδες χρόνια δεν υπήρχε κράτος Ελληνικό, υπήρχε ελεύθερο στην συνείδηση, στην πίστη και στην ψυχή το Γένος μας. Η Εκκλησία είναι σύνολο προσώπων. Κανένας κρατικός "ελληνικός" ή αλλόφυλος και αλλογενής δεν μπορεί να καταστρέψει αυτά τα πρόσωπα που είναι ή θέλουν να είναι πρόσωπα Χριστού.
Ο Θεός είναι μαζί μας, τί ποιόν και γιατί να φοβηθούμε; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: