Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Κραυγή αγωνίας από τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες στην Eurosatory 2010 - "Δεν πάει άλλο"!

Την ώρα που όλοι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ασχολούνται με το «πάρτι της ντροπής» επάνω στο πλωτό μνημείο του θωρηκτού «Γ.Αβέρωφ», στο μακρινό Παρίσι οι μετρημένες «στα δάκτυλα του ενός χεριού» ελληνικές - τέσσερις ιδιωτικές και μία κρατική – αμυντικές εταιρείες που παίρνουν μέρος την έκθεση χερσαίων συστημάτων EUROSATORY 2010, ξεσπούσαν στην ελληνική αντιπροσωπεία που επισκέπτεται την έκθεση: «Δεν πάει άλλο. Παραγγελίες δεν υπάρχουν, πιστωτικά για τα αντισταθμιστικά που έχουν υπογραφεί δεν δίνονται. Ζούμε μόνο από τις εξαγωγές, αλλά ως πότε; Κάνουμε έρευνα και ανάπτυξη συστημάτων και μας λένε ο ξένοι πελάτες “Aφού δεν τα αγοράζουν οι δικοί σας πως ζητάτε να τα αγοράσουμε εμείς;” Κάθε μήνα απολύουμε ανθρώπους. Κάντε κάτι γιατί η ελληνική αμυντική βιομηχανία διαλύεται και μαζί της και ο παραγωγικός ιστός ασφάλειας της χώρας».


Οι τέσσερις «ηρωικές» ιδιωτικές εταιρείες που επιμένουν να δίνουν το παρών στις μεγάλες εκθέσεις αμυντικού υλικού παρά το υψηλό κόστος συμμετοχής που πληρώνουν, είναι οι Intracom, Theon Sensors, MilTech, Elmon (αλεξίσφαιρα γιλέκα) και τα κρατικά Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, οι άνθρωποι των οποίων ... πανηγύριζαν για μία παραγγελία 30.000 περίπου βομβίδων των 40 χλστ. αξίας κάπου 2,5 εκατ. ευρώ που έκανε η Γαλλία στην εταιρεία.


Όταν η παραγγελία 70 εκατ. ευρώ για τα βλήματα των 120 χλστ. από την Γερμανία έγινε με διαδικασίες σούπερ-μάρκετ (σχετικό άρθρο στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί) κα δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στην εταιρεία.



Η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον προσωπικό απεσταλμένο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, πρέσβη Γ.Χρονόπουλο και τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, Α.Τενεκούδη, έδειξε ότι αντιλήφθηκε πλήρως την κατάσταση που περιέγραφαν οι υπεύθυνοι των αμυνιτκών εταιρειών, αλλά πόσο αρκεί αυτό για να μπορέσει να περάσει το μήνυμα στο υπουργείο Οικονομικών ότι «Μέχρις εδώ» με την αδιαφορία που επιδεικνύεται για την ασφάλεια της χώρας;



Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλο περιμένουν όλοι να δοθεί η λύση: "Αντίληψη του προβλήματος έχει, το ειδικό πολιτικό βάρος για να υψώσει το ανάστημά του και να αποτρέψει την καταστροφή των βιομηχανιών, το έχει, όλα από αυτόν εξαρτώνται" σημείωνε χαρακτηριστικά ένα από τα στελέχη των αμυντικών βιομηχανιών.


Κεντρικό θέμα συζήτησης από τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες (EAΣ, Intracom, Theon, MilTech), το πρόγραμμα του ΤΟΜΑ BMP-3HEL, στο οποίο μόνο αυτές οι τέσσερις (συνολικά 12 ελληνικές εταιρείες εμπλέκονται κατασκευαστικά στο πρόγραμμα) έχουν βιομηχανική συμμετοχή που ξεπερνά τα 220 εκατ. ευρώ. «Αν δε βγει χρήγορα το πρόγραμμα μέχρι το τέλος τη χρονιάς θα έχουμε τουλάχιστον 500 απολύσεις από τις εταιρείες οι οποίες είχαν υπολογίσει την εμπλοκή τους σε αυτό» ανέφερε στην ελληνική αντιπροσωπεία ένας από τους εκπροσώπους των βιομηχανιών.



Και όλοι βέβαια εξάφραζαν την απορία πως με το κλίμα που δημιουργείται από κάποιες δηλώσεις όπως του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη ότι «Οι Έλληνες θα ξεσηκωθούν αν δαπανήσουμε για την άμυνα», το υπουργείο θα καταφέρει να διοργανώσει μαζί με την ΔΕΘ την έκθεση DEFENSYS στην Θεσσαλονίκη...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλιο


Την εποχή της μίζας, προτιμούν να γδύσουν το στράτευμα αντί να το ενισχύσουν. Τώρα που κινδυνεύουμε να χάσουμε κυριαρχικά δικαιώματα, στέλνουν τα στρατευμένα νιάτα μας γυμνά στα…άντε μη πω.



Τελικά πότε ο στρατευμένος λαός θα πράξει το καθήκον του;

Δεν υπάρχουν σχόλια: