Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Έτσι θα φτιάχνονται τα καταφύγια στον Άρη – Σπίτια από «οργανικό τσιμέντο»

 


Τεχνολογία που βασίζεται στη χιτίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή εργαλείων και καταφύγιων στον Άρη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού της Σιγκαπούρης.

Η μετοίκιση σε έναν άλλο πλανήτη σίγουρα είναι κάτι πρωτόγνωρο και απαιτούνται καινοτομίες όπως η αλλαγή των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία εργαλείων της καθημερινότητάς μας. Η νέα έρευνα βασίζει την τεχνολογία κατασκευής στον Άρη από χιτίνη.

Η χιτίνη είναι μια ινώδης, οργανική ουσία που αποτελεί συστατικό των κυτταρικών τοιχωμάτων στους μύκητες και του εξωσκελετού αρθρόποδων και εντόμων. Η χιτίνη έχει την δυνατότητα να προστατεύει τα έντομα από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, από πίεση, από τους περισσότερους μικροοργανισμούς, από πιθανές βλάβες ή τραυματισμούς και από αφυδάτωση. Η χιτίνη είναι αδιάλυτη στο νερό, στην αιθυλική αλκοόλη, στα αλκαλικά αραιά οξέα και στους οργανικούς διαλύτες. Όλα αυτά θεωρείται πως θα λειτουργήσουν με τον αντίστοιχο τρόπο και για τους ανθρώπους, προσφέροντας στέρεο καταφύγιο και γερά εργαλεία στους πρώτους κατοίκους του Άρη.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η χιτίνη σε συνδυασμό με το έδαφος μπορεί να κατασκευάσει ένα νέο υλικό, εύκαμπτο, χωρίς ειδικό εξοπλισμό και χρησιμοποιώντας ελάχιστη ενέργεια. Το νέο υλικό υπολογίζεται να είναι το βασικό κατασκευαστικό υλικό στον Άρη.

ΠΗΓΗ: CNN

Η χιτίνη θα μπορεί να προέρχεται και από έντομα. Δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες, τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της διατροφής για μια αποστολή με πλήρωμα, στον Κόκκινο Πλανήτη. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η χιτίνη θα παράγονταν ως υποπροϊόν της τροφοδοσίας και της κατανάλωσης τροφίμων του πληρώματος.

Για να δοκιμάσουν τη θεωρία τους, οι επιστήμονες συνδύασαν τη χιτοζάνη, ένα οργανικό πολυμερές κατασκευασμένο από γαρίδες και ένα ορυκτό σχεδιασμένο να μιμείται τις ιδιότητες του εδάφους του Άρη. Στη διαδικασία κατασκευής χρησιμοποιήθηκε νερό και κάποια βασική χημεία. Το νερό, σύμφωνα με τη μελέτη, θα μπορούσε να ληφθεί από υπόγειο πάγο στον Άρη, το υδροξείδιο του νατρίου να παρασκευαστεί από το έδαφος του και το οξικό οξύ να παρασκευαστεί από τη ζύμωση μικροοργανισμών – όπως απόβλητα τροφίμων.

«Μοίαζει με το τσιμέντο, αλλά πολύ ελαφρύτερο. Είναι ένας πολύ ελαφρύς βράχος», δήλωσε ο Χαβιέ Φερνάντεζ, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και συντάκτης της μελέτης που δημοσίευσε στο περιοδικό PLOS One.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το υλικό για να κατασκευάσουν ένα γαλλικό κλειδί και ένα μοντέλο κατοικίας στον Άρη, το οποίο επιβεβαίωσε ότι το υλικό θα μπορούσε να επιτρέψει την ταχεία κατασκευή αντικειμένων, όπως βασικά εργαλεία και άκαμπτα καταφύγια. Το κλειδί που οι επιστήμονες έκαναν δεν ήταν τόσο δυνατό όσο ένα από μέταλλο, αλλά ο Φερνάντεζ δήλωσε ότι πληρεί τα κριτήρια της NASA για «μη κρίσιμες διαστημικές εφαρμογές».

Ο Φερνάντεζ περιέγραψε την έρευνα ως απόδειξη μιας ιδέας. Ωστόσο η ερευνητική ομάδα δεν εξέτασε τα στοιχεία σε συνθήκες κρύας και ξηράς ατμόσφαιρας, παρόμοια με αυτή του Άρη.

ΠΗΓΗ: CNN

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: