Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Αυτοί πάλεψαν, εμείς;


Μέσα από μια σπάνια φωτογραφία του 1924 από το αρχείο της ΕΡΤ, μαθαίνουμε πως γινόντουσαν οι εξετάσεις των παιδιών από την Μικρά Ασία. Τι παρατηρούμε; Ορφανά προσφυγόπουλα από τη Μικρά Ασία κατά τη διάρκεια υπαίθριας ιατρικής εξέτασης μπροστά στους στύλους του Ολυμπίου Διός. 
πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία στις στήλες του ολυμπίου διός
Αυτή η φωτογραφία γίνεται αφορμή για να μπορέσουμε να κάνουμε κάποιες σκέψεις…
Μια δύσκολη στιγμή αλλά συνάμα και μια στιγμή που δείχνει τις δυσκολίες που πέρασε το Έθνος μας και ο Ελληνισμός μας. Στιγμές που ξεπεράστηκαν γιατί υπήρχε πατριωτική συνείδηση αλλά κυρίως πίστη στο Θεό πως όλα θα ξεπεραστούν. Οι άνθρωποι που διώχθησαν βιαίως από τις  πατρογονικές τους εστίες ήταν άνθρωποι που πήραν δυο μόνο πράγματα κοντά τους ερχόμενη στην μητέρα Ελλάδα, την πίστη τους και οτιδήποτε την εξέφραζε (Ιερά Εικονίσματα, Ιερά Λείψανα, Ιερά Σκεύη, Ιερά Κειμήλια κ.α), αλλά και την αγάπη τους για την πατρίδα τους, την Ελλάδα. 
Με αυτά ήρθαν, με αυτά τα δυο πορέυθηκαν και με αυτά μεγαλούργησαν.
Όπου υπήρχε προσφυγικός καταυλισμός παρατηρούμε μια συγκλονιστική εικόνα.  . Ανθρώπους να ζούσε σε σκηνές με πλίνθους για να πατούν, μέσα σε λάσπη το χειμώνα και δίπλα τους να κατασκευάζονται περικαλής βυζαντινοί, όμορφοι αρχιτεκτονικά, Ιεροί Ναοί. Θέλησαν δηλαδή πρωτίστως να οργανώσουν την λειτουργική και μυστηριακή τους ζωή και μετά να φτίαξουν σπίτια για να βάλουν μέσα τα παιδιά τους. Απίστευτο!
Συμπέρασμα: Χωρίς αγάπη στη πατρίδα και πίστη στο Χριστό ο έλληνας δεν μπορεί να έχει ιστορικό μέλλον!
Γράφει ο Εμμανουήλ Χατζηεμμανουήλ-martyria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: