Μεταξύ πολιτικού όρκου, Καισαριανής, ύμνου του ΕΑΜ και συγχαρητηρίων από την Μαρίν Λε Πεν, διάχυτη είναι η βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να θεωρεί ότι βρίσκεται στην προεκλογική περίοδο των κενών υποσχέσεων και του άκρατου βερμπαλισμού.
Είναι και αυτός ένας από τους κανόνες της προπαγάνδας: Κάνε ότι δεν συμβαίνει τίποτε, ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει, ότι υπάρχει συνέχεια λόγων, ότι τα επιχειρήματά σου παραμένουν ισχυρά.
Υπό την έννοια αυτή, η κοινή γνώμη λαμβάνει αυτές τις μέρες έντονες δόσεις εικονικής πραγματικότητας, την ώρα που η πραγματικότητα αποτυπώνεται στις δηλώσεις όλων των δανειστών.
«Υπάρχουν εσωτερικοί κανόνες της Ευρωζώνης που πρέπει να γίνουν σεβαστοί», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στον «Μοντ». Και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να κάνουμε ειδικές κατηγορίες για τη μια ή την άλλη χώρα».
Τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να τηρηθούν, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Β. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους δεν είναι αντικείμενο συζήτησης και ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους είναι ένα θέμα που θα μπορούσε να συζητηθεί μετά το πέρας της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.
Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας, ο οποίος τάχθηκε εναντίον κάθε ιδέας για σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης με αντικείμενο το ελληνικό δημόσιο χρέος.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιουνκέρ και ο Επίτροπος Οικονομικών Μοσκοβισί ξεκαθάρισαν χθες από το Eurogroup ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Μάλιστα, και ο Μοσκοβισί υπογράμμισε πως σχετικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, πρέπει πρώτα να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ενώ αναφερόμενος στο μέλλον της τρόικας, είπε ότι θα υπάρχει πάντα η ανάγκη από την παρουσία των θεσμών που βοήθησαν, ενδεχομένως, ωστόσο, με μια νέα μορφή.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, επαναλάμβανε πως «θα επιστρέψουμε στο θέμα της βιωσιμότητας, μετά το τέλος της πέμπτης αξιολόγησης».
Η εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον από την πλευρά της, ξεκαθάρισε πως «η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και να ανταποκριθεί στις διεθνείς δεσμεύσεις της».
Επίσης, πολύ ξεκάθαρος υπήρξε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, που είπε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις λόγω έλλειψης πόρων.
Όπως είπε, «πιστεύω ότι αυτά που λαϊκιστικά εξαγγέλθηκαν στον προεκλογικό αγώνα, σε μεγάλο βαθμό δεν θα μπορέσουν να τηρηθούν, διότι δεν υπάρχουν καν τα χρηματικά μέσα».
Προσθέτοντας ότι «η διαγραφή του χρέους είναι μεν μια λαϊκιστική αξίωση, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα προσέφερε και τόσα πολλά, γιατί ούτως ή άλλως η Ελλάδα δεν θα πληρώνει τόκους έως το 2020 ή και αργότερα».
Μάλιστα, χαρακτήρισε «παράδοξο» το αίτημα για τη σύγκληση μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί κάποιος να συζητά για μια διαγραφή χρέους για ολόκληρη την Ευρώπη, επειδή μια χώρα, όπως η Ελλάδα, έχει προβλήματα και κάτι τέτοιο θα ήταν άσκοπο.
Ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, εκπρόσωπος για τη δημοσιονομική πολιτική του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ, εξέφρασε την αντίθεση της Γερμανίας σε ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους».
Όπως είπε, «με εμάς δεν θα υπάρξει νέα απομείωση του ελληνικού χρέους», καθώς «ο κ. Τσίπρας, πρέπει να αντιληφθεί ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι έχουν αναλάβει την ευθύνη για ένα μεγάλο μέρος της βοήθειας στην Ελλάδα» και επομένως «δεν μπορώ να τους πως ότι θα πρέπει τώρα να φέρουν το βάρος αυτού του κινδύνου».
Αλλά και ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
«Ελπίζουμε ότι τα χρήματα που συνεισφέραμε για την ανάπτυξη της Ελλάδας θα επιστρέψουν μία μέρα» είπε ο κ. Τσέραρ, προσθέτοντας ότι όλοι αναμένουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα και πως η χώρα «θα προσαρμοστεί στον κύκλο των ευρωπαϊκών κανόνων που η Σλοβενία και όλες οι χώρες πρέπει να σέβονται εξίσου», καθώς «η Σλοβενία και ελπίζω ότι όλες οι άλλες χώρες θα φιλοδοξούν για την Ελλάδα να συνεχίσει να τηρεί τους κανόνες που ισχύουν στην κοινότητα μας, στην περιοχή αυτή».
Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Ζόζεφ Ντολ, ξεκαθάρισε πως μόνο με την τήρηση των δεσμεύσεων η Ελλάδα θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος.
Ο Μπενουά Κερέ, στέλεχος της ΕΚΤ επισήμανε ότι δεν είναι θέμα της ΕΚΤ να αποφασίσει εάν η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους, καθώς πρόκειται για πολιτική απόφαση.
Όπως είπε, «είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα μπορούσαμε να εγκρίνουμε ελάφρυνση χρέους στην οποία θα περιλαμβάνονται τα ελληνικά ομόλογα τα οποία βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, για νομικούς λόγους».
Αλλά και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον οποίο μετά βαΐων και κλάδων αναμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία για ένα κούρεμα χρέους, προβλέποντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει να κρατήσει όλες τις ριζοσπαστικές προεκλογικές του υποσχέσεις.
Όπως είπε, «ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς και το γνωρίζει». Και αποκάλυψε πως από το πρώτο βράδυ επικοινώνησε με τον κ. Τσίπρας και του είπε πως «δεν μπορώ να φαντασθώ από τη μία πλευρά ότι οι ριζοσπαστικές διεκδικήσεις που έχουν διατυπώσει ως τώρα αυτός και το κόμμα του έχουν μια πλειοψηφία στην Ελλάδα, ούτε εξάλλου πως οι εταίροι της ΕΕ τις προσυπογράφουν».
Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, σε συνέντευξή του στο Der Spiegel, δήλωσε ότι «όλες οι επόμενες δόσεις εξαρτώνται από το εάν η Αθήνα θα τηρήσει τους απαραίτητους όρους, υπογραμμίζοντας ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.
Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Στουμπ επανήλθε: «Δεν θα διαγράψουμε δάνεια, αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης ή των λήξεων… Αλλά, αυτό δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις».
Και πρόσθεσε: «Σεβόμαστε το αποτέλεσμα των δημοκρατικών εκλογών, αλλά εμμένουμε επίσης σε ό,τι είχε συμφωνηθεί προηγουμένως… Θα πρέπει να θυμάται κανείς ότι όλη η κρίση του ευρώ ξεκίνησε από την παραβίαση των κανόνων».
Και τέλος, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πάσους Κοέλιου κάλεσε την Ελλάδα «να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες», κατά το παράδειγμα της Λισαβόνας που έχει ήδη ξεπεράσει την δοκιμασία την οποία υφίσταται και η Ελλάδα.
Με λίγα λόγια, και οι κανόνες πρέπει να τηρηθούν και τα συμφωνηθέντα να εκπληρωθούν και η αξιολόγηση από την τρόικα να συμβεί και τα περί διεθνούς διάσκεψης για το χρέος αποτελούν παραμύθια της Χαλιμάς και οι συνομιλίες θα γίνουν με την τρόικα (παρά τα ηρωικά περί «υπαλληλίσκων» και τις δηλώσεις πως ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά απευθείας μόνο με ηγέτες).
http://www.elzoni.gr/html/ent/731/ent.51731.asp
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου