Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Πως να ζήσετε μέχρι τα βαθιά γεράματα και να γιορτάσετε τα εκατοστά σας γενέθλια



Γράφει ο/η laerta   
geramataΟι χωριανοί του ελληνικού χωριού της Σύμης, εύχονται συχνά ο ένας στον άλλον να τα εκατοστήσουν η και να τα χιλιάσουν, αντί της ευχής «χαρούμενα γενέθλια».Οποιοσδήποτε στη Σύμη κάτω από 100 θεωρείται μεσήλικας, δεδομένου ότι το νησί αυτό
έχει τους περισσότερους κατ’αναλογία πληθυσμού εκατοντάχρονους της Ευρώπης.
Δυστυχώς, η αιτία της μακροβιότητάς τους δεν οφείλεται στα καλά ελληνικά τους
γονίδια  αλλά στο διαιτολόγιό τους, που αποτελείται από ψάρια, ελαιόλαδο και φρού-
τα, στα 357 σκαλιά της Καλής Στράτας που οι περισσότεροι από τους ντόπιους ανεβαίνουν κάθε μέρα και στους  χαλαρούς  ρυθμούς της ζωής που τους προσθέτουν
χρόνια στη ζωή τους.
Οι επιστήμονες που μελετούν γηραιούς πληθυσμούς ανά τη γη, έχουν βγάλει παρόμοια συμπεράσματα σχετικά με το γήρας.Είναι οι επιλογές του τρόπου ζωής που κάνουμε πολύ πριν φτάσουμε τα γηρατειά , που προσδιορίζουν το αν θα γίνουμε δραστήριοι υπερήλικες πολίτες.Στη μεγαλύτερη μελέτη αυτού του είδους, οι ερευνητές του Harvard αποφάνθηκαν ότι αν οι άνθρωποι μπορούν να βρουν κάποιο τρόπο ώστε να είναι ευτυχισμένοι, ικανοί και συναισθηματικά ισορροπημένοι μέχρι την ηλικία των 50, τότε ζουν ευτυχισμένοι και ικανοί ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία.
Ο συγγραφέας της μελέτης George E. Valliant, MD, που διδάσκει ψυχιατρική στην Ιατρική Σχολή του Harvard, λέει ότι « τα δραστήρια και ευτυχισμένα γεράματα δεν έχουν να κάνουν με ωροσκόπια και γονίδια αλλά με μας τους ίδιους».Σύμφωνα με τον Jeffrey R. Blumberg, PhD, καθηγητή στο κέντρο ερευνών γήρατος στο πανεπιστήμιο Τufts της Βοστώνης, τα καλά γηρατειά είναι αποτέλεσμα μιας ολόκληρης ζωής με υγιεινή διατροφή, άσκηση και καλό χειρισμό του άγχους.
Ο Dr. Blumberg είπε ότι « είτε είσαι νεότερος είτε γηραιότερος, η υγιεινή διατροφή παραμένει υγιεινή διατροφή. Να τρώτε σωστά, να γυμνάζεστε τακτικά και να προσέχετε τον εαυτό σας. Η μόνη πραγματική διαφορά είναι ότι αυτά τα πράγματα τα χρειάζεστε περισσότερο όσο μεγαλώνετε».

Η δεκαετία των 20
Οι εικοσάρηδες αντιμετωπίζουν το θέμα του θανάτου σαν ένα ζήτημα που δεν τους αφορά.Όμως σ’ αυτή την ηλικία οι άνθρωποι έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα ν’ αποκτήσουν ολέθριες συνήθειες όπως το κάπνισμα και ο αλκοολισμός. Αν συμπεριλάβει κανείς τις αυτοκτονίες, τα τροχαία ατυχήματα και τις δολοφονίες, το κάπνισμα έχει το προβάδισμα ως αιτία θανάτου, ενώ το αλκοόλ είναι πολύ σοβαρός και επικίνδυνος παράγοντας για τον καρκίνο. Κάντε ασφαλές σεξ, να φοράτε προστατευτικές αντιηλιακές κρέμες,και να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο και τον οφθαλμίατρό σας τακτικά. Μάθετε το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας για να πληροφορηθείτε τις γενετικές σας πιθανότητες αναφορικά με τον καρκίνο και άλλες ασθένειες.Να λαμβάνετε τουλάχιστον 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα. Σ’αυτή την ηλικία, το σώμα απορροφά κατά το μέγιστο τις θρεπτικές ουσίες που αργότερα θα μπορέσουν να πολεμήσουν τυχόν προβλήματα.
Τα τριάντα
Αυτή είναι η πιό αγχωτική περίοδος της ζωής για το μέσο Καναδό.Μια πρόσφατη έρευνα του Καναδικού Ινστιτούτου Υγείας έδειξε ότι οι τριαντάρηδες είναι περισσότερο δυστυχισμένοι και αγχωμένοι και παρουσιάζουν περισσότερη κατάθλιψη απ’ότι άλλες ηλικιακές ομάδες.

Σ’αυτό το στάδιο, οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να προχωρήσουν στην καριέρα τους και ταυτόχρονα δημιουργούν οικογένεια,  με αποτέλεσμα συχνά να θυσιάζουν τον ύπνο τους και να παραμελούν τη σωματική άσκηση.Όμως το άγχος και η κόπωση,με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύονται, σύμφωνα με τον Greg O’Neill, διευθυντή της National Academy on an Aging Society  της Washington, DC. Συνιστά τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων αντιμετώπισης του άγχους, που συμπεριλαμβάνουν και τη συχνή σωματική άσκηση.Ούτως η άλλως, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι όντως ζουν περισσότερο. Αναφορικά με την υγεία και την επιβίωση μακροπρόθεσμα, το να αισθάνεται κανείς ευτυχής και υγιής είναι σημαντικότερο από την απουσία ασθενειών.

Τα σαράντα
Γύρω στα σαράντα το σώμα υποβάλλεται σε τρομακτικές αλλαγές. Αντί να αναπτύσσεται ο σκελετός, αρχίζουμε και χάνουμε οστική μάζα.Ο Dr. Blumberg συνιστά την αύξηση της δοσολογίας ασβεστίου σε 1.200 – 1.500 mg ημερησίως, και τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C για την αντιμετώπιση της μείωσης της ελαστικότητας του δέρματος.
Μετά τα σαράντα, ο καρκίνος και οι νόσοι του κυκλοφορικού είναι οι κύριες αιτίες θανάτου και προσβάλλουν περισσότερους από τους μισούς Καναδούς. Οι ειδικοί εισηγούνται ότι οποιοσδήποτε πάνω από σαράντα θα πρέπει να υποβάλλεται σε εξετάσεις σακχάρου του αίματος και χοληστερίνης, και να παρακολουθεί την πίεσή του κάθε δυο χρόνια.Οι άνδρες με οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων καρδιάς, πρέπει να συζητούν με τον θεράποντα ιατρό τους τη λήψη ασπιρίνης.
Από τα σαράντα και μετά, οι τακτικοί έλεγχοι για καρκίνο αποκτούν μεγάλη σημασία. Οι γιατροί συνιστούν στις γυναίκες να κάνουν μαστογραφία κάθε 1-2 χρόνια.Ταυτόχρονα συνιστούν και στα δύο φύλα να υποβάλλονται σε εξέταση καρκίνου του δέρματος.Πρέπει να εξετάζονται και εκείνοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για άλλους καρκίνους.
Τα πενήντα
Μετά τα πενήντα, η μνήμη, η όραση και η ακοή μειώνονται αισθητά. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται γυαλιά για διάβασμα η και ακουστικά για να επιβραδύνουν τη μείωση της λειτουργίας των αισθητηρίων οργάνων. Το σώμα αρχίζει και χάνει μυικό ιστό,καθιστώντας τη λειτουργία της καύσης των θερμίδων όλο και πιό δύσκολη.Μετά τα πενήντα χρειαζόμαστε πολύ λιγότερες θερμίδες για την επιβίωσή μας. Δυστυχώς για τους πενηντάρηδες, το επιδόρπιο θα’ πρεπε να θεωρείται πολυτέλεια για μια η δυο φορές την εβδομάδα.
Οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στο στάδιο της εμμηνόπαυσης γύρω στα πενήντα. Τότε χρειάζονται λιγότερο σίδηρο και περισσότερο ασβέστιο.Η μια στις έξι Καναδέζες πάνω από πενήντα προσβάλλεται από κατάγματα οστεοπόρωσης.
Προγραμματίζετε εξετάσεις καρκίνου. Ξεκινώντας από τα πενήντα, όλοι πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις του σιγμοειδούς κάθε πέντε χρόνια και του εντέρου κάθε δέκα.
Ενα ενδιαφέρον πόρισμα της μελέτης του Harvard λέει ότι ενώ οι ευτυχισμένοι γάμοι στα πενήντα αποτελούν στοιχείο μακροζωίας, οι χαμηλές ενδείξεις χοληστερίνης δεν καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα.
Τα εξήντα 
Τα νέα εδώ είναι ευχάριστα! Αν εργάζεστε ακόμα στα εξήντα σας, βρίσκεστε στην περίοδο που θα λάβετε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία σας. Αν δεν εργάζεστε, τότε καλωσορίσατε στη σύνταξη! Η συνταξιοδότηση μπορεί να κάνει καλό στην υγεία με την προϋπόθεση να την διαχειρίζεστε σωστά. Οι άνθρωποι που αντικαθιστούν τους συναδέλφους τους με καινούργιους φίλους και ξεκινούν καινούργιες ψυχαγωγικές δραστηριότητες μετά τη συνταξιοδότησή τους, μπορούν να ζήσουν περισσότερο και ευτυχέστερα από άλλους.Η νοητική άσκηση είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική δραστηριότητα και μπορεί ακόμα και να προστατέψει από τη νόσο Alzheimers.Μάθετε μια ξένη γλώσσα η αρχίστε να ταξιδεύετε.
Η λήψη φαρμάκων ανεβαίνει κατακόρυφα στα εξήντα μας.Ο μέσος εξηντάρης λαμβάνει πάνω από τέσσερα φάρμακα.Οργανώστε αυστηρά ένα πρόγραμμα λήψης φαρμάκων αντί να παίρνετε φάρμακα σε διαφορετικές ώρες.Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός και η οικογένειά σας γνωρίζουν όλα τα φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων και των πολυβιταμινών που μπορεί να επιφέρουν αντίθετα αποτελέσματα.
Κάθε φθινόπωρο να κάνετε αντιγριπικό εμβόλιο.  Στην Αμερική, 35.000 άτομα πάνω από τα εξηνταπέντε πεθαίνουν κάθε χρόνο από πνευμονία και γρίπη κατά τη διάρκεια επιδημιών.  Στον Καναδά ο αριθμός αυτός αγγίζει τα 1.500 άτομα.
Αλίμονο για εκείνους που τους αρέσει το ψωμί και τα ζυμαρικά! Οι διαιτολόγοι συνιστούν τη μείωση αμυλούχων τροφών κατά το ήμισυ.
Τα εβδομήντα
Σε εκ διαμέτρου αντίθεση εδώ και μια γενιά, οι ηλικίες από τα εβδομήντα έως τα ογδόντα είναι από τις πιό ευτυχισμένες.Ομως το πέσιμο ξαφνικά αρχίζει και γίνεται σοβαρό επίκεντρο ανησυχίας αναφορικά με την υγεία. Τα τρία τέταρτα από θανατηφόρα πεσίματα στον Καναδά συμβαίνουν σε ανθρώπους εβδομηνταπέντε χρονών και πάνω.Απλώς και μόνο μια απλή αλλαγή στη διαρρύθμιση των επίπλων μέσα στο σπίτι μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες πεσίματος.Βγάλτε τα μικρά χαλιά και απομακρύνετε τα καλώδια, βελτιώστε το φωτισμό και τοποθετείστε χερούλια στις σκάλες.Ελέγχετε την όρασή σας τακτικά.
Τα εβδομήντα δεν αποτελούν δικαιολογία για τη μείωση της σωματικής άσκησης.Η κινεζική στρατιωτική τέχνη Tai Chi συνδέεται απευθείας με τη μείωση του αριθμού τραυματισμών που προκαλούνται από πέσιμο στους υπερήλικες, ενώ η άσκηση και η έντονη προπόνηση αντιμάχονται την αδράνεια των μυών.
Ναι μεν οι θερμιδικές ανάγκες μειώνονται σημαντικά, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με την όρεξη.Συμπληρώματα βιταμινών συνιστώναι για όλους πάνω από εβδομήντα, ειδικά για εκείνους που ζουν σε γηροκομεία, όπου κακή διατροφή αναφέρεται για τουλάχιστον 52-85% των τροφίμων.
Τα ογδόντα
Αν είστε ογδόντα, έχετε ήδη ζήσει 20 χρόνια παραπάνω απ’ότι αναμενόταν όταν γεννηθήκατε.Ανήκετε στο κλαμπ των ελίτ καθότι μόνο το 3% των Καναδών διανύουν τη δεκαετία των ογδόντα.Πάντως ο αριθμός ανεβαίνει γρήγορα.Οι ογδοντάρηδες είναι το κομμάτι του πληθυσμού της Βόρειας Αμερικής που αυξάνεται γρηγορότερα.
Η τύφλωση, η αρθρίτιδα και οι ρευματισμοί συμβαίνουν συχνότερα μετά τα ογδόντα.Η νόσος Alzheimers και η άνοια προσβάλλουν περίπου το 35%. Κατά τα άλλα, η αντίληψη αναφορικά με την υγεία αυτής της κατηγορίας είναι καλή. Οι ογδοντάρες έχουν 43% πιθανότητες να φτάσουν τα εκατό, ενώ 15% ισχύει για τους άνδρες.Περιπτώσεις καρκίνου και καρδιακών παθήσεων αντισταθμίζονται.
Όσον αφορά τις συμβουλές υγείας, η καλύτερη συμβουλή των ειδικών είναι να συνεχίσετε να κάνετε ό,τι κάνατε μέχρι τώρα που φτάσατε τα ογδόντα.Να εξετάζεστε τακτικά από το γιατρό σας , κάντε κάθε χρόνο αντιγριπικά εμβόλια, και να είστε προσεκτικοί με τη λήψη φαρμάκων.Μιλήστε με ειδικούς που ασχολούνται με τη γηριατρική θεραπεία.Αυτοί γνωρίζουν καλύτερα τις διαθέσιμες θεραπείες για την κατηγορία της ηλικίας των ογδόντα.Οι ογδοντάρηδες τώρα μπορούν να υποβάλλονται σε περίπλοκες και προαιρετικές θεραπείες, όπως ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις που ήταν αδιανόητες πριν μια δεκαετία.
Η συνεχής ενασχόληση είναι το πιό σημαντικό πράγμα για να είναι κανείς ευτυχής και ικανός μετά τα ογδόντα. Διαβάστε, περπατήστε, τρέξτε, εργαστείτε! Δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί το φάρμακο που μπορεί να πλησιάσει τα ευεργετικά αποτελέσματα που επιφέρει στην υγεία η απόλαυση της ζωής.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: