Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Εισαγγελία Αρείου Πάγου: Εγκύκλιος για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποφυγή πυρκαγιών

 

 on 08/07/2024

Κώδωνα κινδύνου για την προστασία του περιβάλλοντος, τις δασικές πυρκαγιές και την ανέγερση αυθαίρετων κατασκευών κρούει προς τους Εισαγγελείς της χώρας η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, δια της εγκυκλίου που υπογράφει η Αντεισαγγελέας του Δικαστηρίου Αναστασία Μασούρα. Με ημερομηνία 5 Ιουλίου, η κ. Μασούρα συνιστά μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών, με σαφή την παραδοχή ότι κατά 95% οι πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα.

«Οι υπαίτιοι των αυτοφώρων εγκλημάτων θα πρέπει να συλλαμβάνονται και στην περίπτωση των πλημμελημάτων να παραπέμπονται κατά τη διαδικασία των άρθρων 417 επομ. συντρεχόντων βεβαίως των νομίμων όρων, οι σχετικές δε υποθέσεις να εκδικάζονται κατ΄απόλυτη προτεραιότητα», σημειώνει η κ. Μασούρα.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός συνιστά εγρήγορση με σχετικές παραγγελίες σε Αστυνομικά Τμήματα, Λιμενικές και Δασικές αρχές, προκειμένου να εντείνουν τις ενέργειες τους και την προσοχή τους για τυχόν παραβάσεις.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται σε δραστηριότητες ή επιχειρήσεις που υποβαθμίζουν το περιβάλλον, την κατασκευή κτισμάτων ή τοποθέτηση κατασκευασμάτων στις παραλίες, έλεγχο για τυχόν εμπόδια ως προς την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία. Το σήμα της Αντεισαγγελέως είναι ιδιαιτέρως έντονο για τις προστατευόμενες περιοχές Natura.

Αυτόφωρο και κατεδάφιση

Ζητεί δε προσοχή και επιτήρηση για τις δασικές πυρκαγιές και να στέλνουν στο αυτόφωρο όσους αυθαιρετούν στο δάσος. «Nα παραγγελθούν οι αρμόδιοι πυροσβεστικοί υπάλληλοι (…) να εντείνουν τους ελέγχους και τις έρευνες (…), και να εφαρμόζουν τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις και σε χώρους εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων και οι αρμόδιες δασικές αρχές (…), να μεριμνούν για τη συνεχή επιτήρηση των δασικών εκτάσεων και φύλαξη από τους κινδύνους πυρκαγιάς, αλλά και παρανόμων υλοτομιών, εκχερσώσεων και της προστασίας της άγριας πανίδας. Σε σχέση δε με τους Εθνικούς Δρυμούς και τα λοιπά δάση και δασικές εκτάσεις, οι δασικοί υπάλληλοι οφείλουν να εποπτεύουν και να επιτηρούν σε καθημερινή βάση ολόκληρη την έκταση που καταλαμβάνουν οι Εθνικοί Δρυμοί και να προβαίνουν πάραυτα είτε μόνοι τους είτε με την συνδρομή άλλων αρχών υπόχρεων προς τούτο στην κατεδάφιση και καταστροφή των ανεγειρομένων ή ανεγερθέντων προσφάτως κτισμάτων και των πάσης φύσεως κατασκευών ή δενδροφυτεύσεων και στην επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση εν τέλει δε στην αυτοδύναμη ανάκτηση της νομής και κατοχής για λογαριασμό του Δημοσίου, επίσης να ενημερώνουν αμέσως τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών για τις ενέργειές τους συντρεχούσης δε περιπτώσεως να ζητούν την συνδρομή του».

Ολόκληρη η εγκύκλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: