Ζυμαρικά ΗΛΙΟΣ: Πώς μια ελληνική εταιρεία με ιστορία από το 1932 θέλει να βάλει την καινοτομία στα πιάτα μας
- 16/09/2019 13:16
Η Αθανασία Δάκου μιλά στο Fortune για τις νέες επενδύσεις και την έρευνα της εταιρείας σε καινοτόμα προϊόντα.
Είναι μια από τις δύο ελληνικές ιστορικές βιομηχανίες της χώρας που για περισσότερο από οχτώ δεκαετίες βρίσκεται στο τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή, συντροφεύοντάς τον στις πιο σημαντικές κοινωνικές του στιγμές.
Η Βιομηχανία Ζυμαρικών «ΗΛΙΟΣ» ιδρύθηκε το 1932 και από το 1995 βρίσκεται στα χέρια της οικογένειας Δάκου η οποία τη μετέτρεψε σε μια εξωστρεφή επιχείρηση με παρουσία σε πάνω από 30 χώρες του εξωτερικού. Παράλληλα, η οικογένεια Δάκου διατηρεί από το 1875 την ομώνυμη αλευροβιομηχανία, Μύλοι Δάκου όπου η παραγωγή αλεύρων και σιμιγδαλιών γίνεται σε 2 ανεξάρτητες μονάδες, πλήρως αυτοματοποιημένες και με online σύστημα ελέγχου της παραγωγικής διαδικασίας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.
Μολονότι μικρή σε μέγεθος εταιρεία, η «ΗΛΙΟΣ» είχε ανέκαθεν στο DNA της τον παράγοντα καινοτομία. Το 1980 ήταν, όπως λέει στο fortunegreece.com, η τέταρτης γενιάς επιχειρηματίας, Αθανασία Δάκου, η πρώτη εταιρεία του κλάδου που λάνσαρε στην αγορά ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ένα προϊόν εντελώς άγνωστο το οποίο οι καταναλωτές, επειδή δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τη σύσταση και τη διατροφική του αξία, δεν το επέλεγαν με ευκολία από το ράφι του σούπερ μάρκετ.
Το 1990 δημιούργησαν με τα σπαγγέτι espressi, για το βράσιμο των οποίων χρειαζόταν μόλις ενάμιση λεπτό. Παράλληλα, το 2008 τοποθέτησαν στην αγορά τα βιολογικά ζυμαρικά σε βιομηχανικό επίπεδο. Δημιουργήθηκε το κριθαράκι λαχανικών με πρώτη ύλη τη ντομάτα και το σπανάκι, το κριθαράκι χωρίς γλουτένη και τα ζυμαρικά combo, ολικής άλεσης που περιέχουν και λαχανικά.
Και αν σήμερα τα χωρίς γλουτένη προϊόντα συνιστούν παγκόσμιο trend, όπως εξηγεί η κα Δάκου, στην πραγματικότητα πάντα υπήρχε ανάγκη, κυρίως για την κατηγορία των ανθρώπων που υπέφεραν από κοιλιοκάκη.
«Από το 2005 ως εταιρεία ασχολούμαστε ενεργά με τις εισαγωγές τέτοιου είδους προϊόντων ενώ το 2015 δημιουργήσαμε το δικό μας brand. Ένας στους δέκα Έλληνες υποφέρει από κοιλιοκάκη ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δε γνωρίζει καν ότι έχει το συγκεκριμένο πρόβλημα» προσθέτει.
Η ίδια αγαπάει πολύ τη δουλειά της, αφιερώνοντας καθημερινά προσωπικό χρόνο για την εξέλιξη της οικογενειακής επιχείρησης. Θυμάται να περνάει τα Σαββατοκύριακα και τα καλοκαίρια στο μύλο και στη συνέχεια στο εργοστάσιο, εμπειρία που της έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίζει καλά όλα τα στάδια παραγωγής και όλα τα τμήματα της επιχείρησης.
Επενδύσεις 2 εκατ. ευρώ την τριετία 2020-2022
Αυτή τη στιγμή στον κλάδο των ζυμαρικών δραστηριοποιούνται τέσσερις βασικοί παίκτες εκ των οποίων οι δύο είναι ελληνικών συμφερόντων. Τα τελευταία χρόνια η διοίκηση της «ΗΛΙΟΣ» εστιάζει στην ενίσχυση του υφιστάμενου μεριδίου αγοράς, ενώ επενδύει και στην κατηγορά των pl προϊόντων τα οποία αντιπροσωπεύουν το 50% της παραγωγής.
«Μέσα στην κρίση συντελέστηκαν σημαντικές αλλαγές. Ήμασταν πολύ προσεκτικοί τόσο με τα κοστολόγια όσο και με την οικονομία κλίμακας. Η αλήθεια είναι πως είχαμε και εμείς φέσια από γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Μας ακούμπησαν, όμως χάρη στη στρατηγική που εφαρμόσαμε, δεν μας τσάκισαν, όπως συνέβη σε άλλες εταιρείες τροφίμων» λέει χαρακτηριστικά.
Ενδεικτικό είναι πως η εταιρεία «ΗΛΙΟΣ» αψήφησε την κρίση και μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον επέλεξε να μην κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά να επενδύσει 3 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία παραγωγής της κατηγορίας ζυμαρικών «φωλιές», όπως είναι για παράδειγμα ο φιδές.
Παράλληλα, για την τριετία 2020- 2022 σχεδιάζονται νέες επενδύσεις της τάξεως των 2 εκατομμυρίων ευρώ, αυτή τη φορά για την αναβάθμιση και επέκταση των αποθηκευτικών χώρων. Σχολιάζοντας την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού η κα Δάκου δηλώνει αισιόδοξη καθώς όπως λέει φαίνεται ότι θα γίνουν πράγματα και υπάρχει πρόθεση από μέρους της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης να αλλάξει προς το καλύτερο η οικονομία.
Στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο, απασχολούνται 68 συνολικά εργαζόμενοι στην παραγωγική διαδικασία, τα logistics, καθώς και στα γραφεία της εταιρείας. Σε ετήσια βάση παράγονται 10.000 τόνοι ζυμαρικών, υπάρχουν 20 προϊοντικές κατηγορίες και 75 διαφορετικά σχήματα ζυμαρικών, από δεινοσαυράκια, μέχρι το ελληνικό αλφάβητο και ιαπωνικά ιδεογράμματα.
Σήμα κατατεθέν της εταιρείας θεωρείται το κριθαράκι, με την κυρία Δάκου να λέει με περηφάνια πως είναι το πιο σπυρωτό και καλοσχηματισμένο της αγοράς καθώς παράγεται σε ειδική φόρμα και διάγραμμα. Ακολουθούν το σπαγγέτι και οι πένες. Επιπρόσθετα, το 90% των πρώτων υλών προέρχεται από ελληνικές περιοχές μεταξύ των οποίων Θεσσαλία, Πτολεμαΐδα και Θήβα.
«Οι Έλληνες είναι μακαρονάδες. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται σε 9 kg το χρόνο εάν λάβουμε υπόψη μας ότι μία μερίδα αντιστοιχεί σε 80 με 100 γραμμάρια. Στο παρελθόν γινόταν σπατάλη και ο κόσμος αγόραζε μακαρόνια ακόμη και αν είχε αρκετά στο ντουλάπι του. Με την κρίση θα έλεγα ότι επήλθε μία ισορροπία. Ο κλάδος σημείωσε ελαφρά πτώση της τάξης του 5% ενώ τώρα κινείται στο + 5%» τονίζει.
Σύμφωνα πάντως με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ζυμαρικών, οι Ιταλοί δικαίως κρατούν τα ηνία δεδομένου ότι ο ετήσιος μέσος όρος κατανάλωσης ζυμαρικών ανά άτομο στη γειτονική χώρα είναι 26 κιλά, ενώ ακολουθούν οι κάτοικοι της Βενεζουέλας με 13 κιλά, οι Τυνήσιοι με 11,9 και οι Ελβετοί με 9,7 κιλά.
Οι εξαγωγές και τα Ελλα-δικά μας
Τα τελευταία δύο χρόνια ειδικό βάρος έχει δοθεί στον παράγοντα εξαγωγές. Το 2017 το ποσοστό των εξαγωγών διαμορφώνονταν στο 5%, το 2018 διπλασιάστηκε στο 10%, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αγγίζει το 13%. Το brand «ΗΛΙΟΣ» ταξιδεύει σε Δανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Κύπρο, Αγγλία, Βέλγιο- που συνιστούν τις πιο δυνατές αγορές – όπως επίσης σε Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Σουηδία, Νότιο Αφρική, Σουδάν, Καναδά, Βουλγαρία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Ισπανία, Κίνα και Αυστρία.
«Για εμάς είναι πολύ σημαντική εξωστρέφεια. Εκτός από την εγχώρια αγορά θέλουμε να ισχυροποιήσουμε την παρουσία μας στο εξωτερικό, δίνοντας έμφαση, κυρίως, στη Σκανδιναβία και στα άμεσα σχέδιά μας είναι η είσοδος μας στην αγορά της Νορβηγίας και της Φινλανδίας».
Αξίζει να σημειωθεί πως η κα Δάκου είναι από τα ιδρυτικά μέλη του δικτύου «ελλα-δικά μας». Εξηγεί πως ο λόγος που συμμετέχει η εταιρεία της στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι γιατί θέλει να ακουστεί προς τα έξω ποια είναι τα πραγματικά ελληνικά προϊόντα, ποιο το όφελος τους για τη χώρα και την οικονομία της. Αποκαλύπτει πως με ένα κοινό καλάθι προϊόντων, όλες οι εταιρείες του δικτύου, σκοπεύουν να ενισχύσουν τις εξαγωγές βγαίνοντας στο εξωτερικό υπό το Brad «Ελλάδα».
Οικολογικό καλαμάκι από σιμιγδάλι και νερό
Η εταιρεία δεν σταματά να πειραματίζεται με νέα προϊόντα. Το 2019 έκανε το ντεμπούτο του στην ελληνική αγορά η παιδική σειρά «τα παιδικά μας», ενώ προσεχώς θα λανσαριστεί το πρώτο οικολογικό καλαμάκι από σιμιγδάλι και νερό, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στην λιανική πώληση ενώ σχεδιάζεται να μπει δυναμικά και στον κλάδο της εστίασης.
«Θέλουμε να συνεχίσουμε να βγάζουμε ποιοτικά προϊόντα για να καλύπτουμε τις ανάγκες των καταναλωτών. Η καινοτομία του οικολογικού καλαμακιού κρύβεται στο ότι το έχουμε θωρακίσει με τέτοιο τρόπο ώστε να μη μαλακώνει και να μην αφήνει επίγευση. Από έρευνες που έχουμε κάνει έχει αποδειχτεί ότι διάρκειά του αγγίζει την μια ώρα» διευκρινίζει η κα Δάκου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου