Μπορεί πρόσκαιρα, κυρίως όσο ήταν σε ισχύ η καραντίνα τα deals στα ελληνικά ακίνητα από ξένους να «πάγωσαν» όμως δεν έπαψαν να πραγματοποιούνται, έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς. Οι ελκυστικές αποτιμήσεις του ελληνικού real estate, σε σχέση με αυτές εκτός Ελλάδας και το γεγονός ότι η απαιτούμενη επένδυση, ύψους 250.000 ευρώ, μέσω Χρυσής Βίζας είναι σημαντικά χαμηλότερη συγκριτικά με αυτές αντίστοιχων προγραμμάτων άλλων χωρών, δεν έπαψαν ποτέ να μαγνητίζουν τους ξένους επενδυτές.
Με τις συγκεκριμένες όμως παραδοχές να είναι σε γενικές γραμμές γνωστές, ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούνταν, από απόσταση, οι εν λόγω επενδύσεις όσο βρίσκονταν σε ισχύ τα αλλεπάλληλα lockdown.
Σε άρθρο της λοιπόν, ξένη εταιρία που έχει μετασκευάσει σε κατοικίες σημαντικό αριθμό κτιρίων στην Αθήνα, περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο αγόρασε τρία διαμερίσματα χωρίς να επισκεφθεί την Ελλάδα ο Άλεξ, ένας ξένος αγοραστής με προέλευση από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αγορές από απόσταση
Ένα από τα βασικά κίνητρα του επενδυτή – υπηκόου τρίτης χώρας σχετίζεται με την είσπραξη σε ευρώ του ενοικίου, όπως και με το γεγονός ότι αναμένεται σημαντική αύξηση τιμών στην Αθήνα όπου οι αποτιμήσεις είναι σημαντικά χαμηλότερες, σε σχέση με αυτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης, μέσω του προγράμματος για χορήγηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα έναντι επένδυσης 250 χιλ. ευρώ, εξασφαλίζεται απρόσκοπτη πρόσβαση σε 26 χώρες Σένγκεν.
Η χώρα μας είναι ανταγωνιστική και ως προς το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας, εάν ληφθεί υπόψη ότι σε Κύπρο και Ισπανία-Πορτογαλία απαιτούνται επενδύσεις 300 χιλ. και 500 χιλ. ευρώ αντίστοιχα. «Οι προσιτές τιμές, η αυξανόμενη ζήτηση και η άνοδος του τουρισμού που τροφοδοτεί περαιτέρω τη ζήτηση για ενοικίαση έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την υλοποίηση της επένδυσής μου στην Ελλάδα» αναφέρει ο Άλεξ.
Ο εν λόγω αγοραστής απέκτησε τρία υπό ανακαίνιση διαμερίσματα έναντι 270 χιλ. ευρώ, κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Πώς πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή; Μέσω φωτογραφιών και βίντεο απέκτησε λεπτομερή γνώση για τα χαρακτηριστικά των τριών ακινήτων, ενώ, σε μηνιαία βάση, ενημερωνόταν για την πρόοδο των εργασιών ανακαίνισης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τρία αυτά διαμερίσματα διατέθηκαν προς ενοικίαση με απόδοση της τάξεως του 3%, ενώ ο ξένος επενδυτής δεν κατάφερε να…γλυτώσει την επίσκεψη στην Ελλάδα. Κι αυτό για να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό, αλλά και για να δώσει δακτυλικά αποτυπώματα, όπως απαιτείται στο πλαίσιο της χορήγησης άδειας διαμονής.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική «Χρυσή Βίζα» δεν απαιτεί ελάχιστο χρονικό διάστημα διαμονής στην Ελλάδα, ενώ αμέσως μετά την υποβολή των απαιτούμενων εγγράφων, ο επενδυτής αποκτά πιστοποιητικό που του επιτρέπει να διαμείνει στην χώρα μας για ένα χρόνο.
Ευρύτερα τα κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη οι επενδυτές συνδέονται με τη δυνατότητα απόκτησης άδειας διαμονής, επιστροφής του επενδεδυμένου κεφαλαίου και κυρίως της εξασφάλισης αποδόσεων. Οι πολύ καλές επιδόσεις των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων, πριν εκδηλωθεί ο κορονοϊός, ενίσχυσαν κατακόρυφα την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.
Πλέον, η ζήτηση για Airbnb έχει ενισχυθεί κατακόρυφα, ενώ η μακροχρόνια ενοικίαση παραμένει ως σίγουρη εναλλακτική επιλογή για την εξασφάλιση σημαντικών αποδόσεων.
Με αυτά τα δεδομένα οι επενδύσεις, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας σε projects μετασκευής σε κατοικία εγκαταλελειμμένων ακινήτων έχουν επιστρέψει δυναμικά, με υφιστάμενους και νεοεισερχόμενους παίκτες να δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου