Έλληνες πολίτες αντιστάθηκαν στις 17 Ιουνίου 2018 στο Πισοδέρι κατά της υπογραφής της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών. Έλληνες πολίτες έναν χρόνο μετά, στις 17 Ιουνίου 2019, στον ίδιο χώρο τίμησαν την Ημέρα Μνήμης και Αντίστασης κατά του ξεπουλήματος της Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα, στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής Πισοδερίου πραγματοποιήθηκε εσπερινός και μνημόσυνο για τους είκοσι πέντε ιερείς που φονεύθηκαν από τους Βουλγάρους στον νομό Φλώρινας κατά τον Μακεδονικό Αγώνα και στη συνέχεια ακολούθησε εκδήλωση στην αίθουσα της καφετέριας που είχε λειτουργήσει ως χώρος νοσηλείας των τραυματιών από τη βία των ΜΑΤ την ημέρα της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε αυτή την εκδήλωση έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Ιωάννη Αμπατζόγλου με τίτλο «Η Συμφωνία των Πρεσπών και ο αγώνας για τη Μακεδονία» και ανακοινώθηκε η δημιουργία μουσειακού χώρου και επιγραφής, τα οποία θα αναφέρονται στα επεισόδια που έγιναν ακριβώς έναν χρόνο πριν. Να αναφερθεί ότι την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν, η κ. Νίνα Γκατζούλη, συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, ο κ. Δημήτρης Γιουματζίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Χατζηεφραιμίδης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (εδώ).
Το σημαντικότερο όμως γεγονός της ημέρας ήταν ότι Έλληνες πολίτες τίμησαν την επέτειο Μνήμης και Αντίστασης κατά του ξεπουλήματος της Μακεδονίας μας. Αυτή την επέτειο θα την διατηρήσουμε όσο και αν στεναχωρούμε τους «μισέλληνες» που θα ήθελαν να κουκουλωθεί το θέμα της εθνικής πληγής που άνοιξαν, όπως επίσης και αυτούς που έχουν επιδείξει πατριωτική δράση μεν, αλλά δυσκολεύονται να κατανοήσουν την ποιοτική διαφορά μεταξύ των διαφόρων διαμαρτυριών και αγώνων που συνέβησαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Σχετικά με αυτό το τελευταίο επισημαίνω ότι δύο ημερομηνίες ξεχωρίζουν στην προσπάθεια ξεπουλήματος της Μακεδονίας. Αυτές είναι η 17η Ιουνίου 2018 και η 25η Ιανουαρίου 2019, επειδή κατά την μεν πρώτη υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία παραδίδει το όνομα της Μακεδονίας όπως επίσης μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς και κατά την δεύτερη η συγκεκριμένη συμφωνία επικυρώθηκε στη Βουλή των Ελλήνων. Όλες οι άλλες ημερομηνίες, όλες οι άλλες διαμαρτυρίες και οι αγώνες που δόθηκαν έχουν τη σημασία τους όμως η αντίσταση των Ελλήνων κατά τις δύο πιό πάνω ημερομηνίες είναι ξεχωριστή.
Στις 17 Ιουνίου λοιπόν, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους μία ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε την παράδοση στους Σκοπιανούς του ιερού ονόματος της Μακεδονίας αλλά και της μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας. Βαρύτατη η συγκεκριμένη προδοσία, εξαιρετικά σημαντική η αντίσταση σε αυτήν. Είναι ένα γεγονός που δεν πρέπει να ξεχαστεί. Είναι μία επέτειος που επιβάλλεται να τιμούμε για πάντα. Ακόμα και μετά από την ακύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας –όποτε και αν γίνει αυτή– ώστε να γίνει σαφές προς αυτούς που μας κυβερνούν ότι η όποια προδοσία τους θα αναδεικνύεται και η αντίσταση προς αυτήν θα μένει ως ανάμνηση για πάντα.
*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου