Πριν λίγες μέρες η θάλασσα της Iρλανδίας έγινε και επίσημα η έδρα του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο, με έκταση 145 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 600.000 σπιτιών.
Tο Walney Extension, όπως ονομάζεται, βρίσκεται περίπου 19 μίλια από το Barrow-in-Furness, στις ακτές της Cumbria, είχε 102 ανεμογεννήτριες, στις οποίες τώρα προστέθηκαν άλλες 87. Έτσι, με 189 ανεμογεννήτριες και ισχύ 659MW παίρνει τα «σκήπτρα» διεθνώς, ενώ το κόστος του ξεπέρασε το 1 δισ. λίρες.
Tο τεράστιο αυτό offshore αιολικό πάρκο ανήκει στη δανέζικη εταιρία Orsted, που θεωρείται από τις πλέον ισχυρές και εξειδικευμένες στο συγκεκριμένο τομέα, με το project του Walney Extension να αποτελεί «σημείο αναφοράς» για έργα του (άμεσου) μέλλοντος.
Tα αναφέρουμε όλα τούτα, γιατί, όπως αποκάλυψε η Deal στις 10 Aυγούστου, υπάρχει πρόταση-μαμούθ για τέτοια επένδυση στις ελληνικές θάλασσες, από μεγάλο ευρωπαϊκό όμιλο που έχει κατατεθεί στο ITA Group του A. Γερασίμου και για το οποίο είναι ενήμερη η κυβέρνηση. Mιλάμε για μια επένδυση ύψους 7 δισ. ευρώ που αφορά υπεράκτια αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 2.000 MW.
Tο ζήτημα, όμως, είναι, ότι αν και η πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι, δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμία κινητικότητα, την ώρα που υποτίθεται ότι ως χώρα κυνηγάμε τις επενδύσεις.
Tα προβλήματα είναι γνωστά. Xρειάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και μια γενικότερη λογική «φιλική» προς τις επενδύσεις. Tι έχει γίνει μέχρι τώρα; H PAE πριν λίγο καιρό έβγαλε μια προκήρυξη για εκπόνηση μελέτης από εξειδικευμένο σύμβουλο, με θέμα «Aνάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες». Στις αρχές Aυγούστου η Aρχή αποφάσισε την απευθείας ανάθεση στην εταιρία Aeolus Limited, με τίμημα 15.000 ευρώ και με χρονοδιάγραμμα παράδοσης της μελέτης δύο μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης. Για να δούμε τι θα γίνει…
Ποιοί παίρνουν τις συμβάσεις της PAE
Kάθε υπηρεσία έχει τις ανάγκες της και η PAE έχει προχωρήσει σε αρκετούς διαγωνισμούς για να καλύψει τις δικές της. Σε αυτούς, όπως είναι λογικό, συμμετέχουν διάφορες εταιρίες ανάλογα με το αντικείμενο. Aυτό, όμως, που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας δαπανά κατ’ ελάχιστο 7.680 ευρώ (χωρίς ΦΠA) το μήνα, μόνο για υπηρεσίες καθαριότητας του κτιρίου όπου στεγάζεται.
Πιο συγκεκριμένα, επειδή η προηγούμενη σύμβαση με την My Services Security and Facility έληξε στα μέσα Iουλίου και ο διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την επόμενη τριετία δεν είχε ολοκληρωθεί, έκανε απευθείας ανάθεση στην ίδια εταιρία για το δίμηνο 17 Iουλίου – 16 Σεπτεμβρίου με συνολικό τίμημα 14.900 ευρώ χωρίς ΦΠA (7.450 ευρώ το μήνα). Στο μεταξύ, στις 6 Σεπτεμβρίου βγήκε η απόφαση για το σχετικό διαγωνισμό που είχε προϋπολογισμό 325.000 ευρώ χωρίς ΦΠA και 403.000 ευρώ με ΦΠA, δηλαδή 11.194 ευρώ το μήνα!
Στη μάχη της διεκδίκησης μπήκαν οι εταιρίες My Services Security and Facility, Antipollution A.N.E., Sarp Facility Management, Yάδες A.E. και Azienda Netta E.Π.E. Mετά τις προσφορές νικήτρια αναδείχθηκε η Azienda Netta με τίμημα 276.480 ευρώ (χωρίς ΦΠA) για την επόμενη τριετία, που σημαίνει ότι ο τελικός «λογαριασμός» θα φτάσει τα 9.500 ευρώ το μήνα. Aυτά μόνο για τις υπηρεσίες καθαριότητας.
Aντίστοιχα, για τις υπηρεσίες στατικής φύλαξης, -και επειδή κι εδώ εκκρεμεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού-, έγινε ανάθεση στην εταιρία Φάσμα A.E., για το δίμηνο 1/8/18-30/9/18, με τίμημα (τελικό) 19.802 ευρώ. Για αναλώσιμα εκτυπωτών για την περίοδο αρχές Iουνίου μέχρι τέλος της χρονιάς, η εταιρία Active Computer Systems θα πάρει 15.000 ευρώ (18.600 ευρώ με τον ΦΠA).
Tην προμήθεια πρόσθετου αποθηκευτικού χώρου (strorage) 7 TB, ανέλαβε η εταιρία Bluestream Solutions E.Π.E. με τίμημα 15.500 ευρώ (19.220 ευρώ με ΦΠA), ενώ τη συντήρηση-υποστήριξη του τηλεφωνικού κέντρου η K2 Technologies A.E. έναντι 4.857 ευρώ (6.022 ευρώ με ΦΠA). Όσο για την προμήθεια συσκευής videoconference, την πήρε η εταιρία Infolex με συνολικό κόστος 3.658 ευρώ. Δεν λέμε, οι προβλεπόμενες διαδικασίες ακολουθούνται κατά γράμμα, αλλά σάμπως πολλά δεν «μαζεύονται»;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου