Γνωρίζετε τι είναι η κυματική ενέργεια, πόσο «πράσινη» είναι και εάν στη χώρα μας έχει αξιοποιηθεί; Το δυναμικό της ενέργειας από τον θαλάσσιο κυματισμό (κυματική ενέργεια) εκμεταλλεύεται διαφορετικούς τύπους θαλάσσιας ροής -παλίρροιες, ρεύματα, την οσμωτική πίεση (η διαφορά αλατότητας μεταξύ γλυκού και θαλάσσιου νερού) κ.α.- και αποτελεί μιαγιγαντιαία δεξαμενή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κινητική ενέργεια των κυμάτων μπορεί να περιστρέψει μία τουρμπίνα και να οδηγήσει σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ανυψωτική κίνηση του κύματος πιέζει τον αέρα προς τα πάνω, μέσα στο θάλαμο και θέτει σε περιστροφική κίνηση την τουρμπίνα έτσι ώστε η γεννήτρια να παράγει ρεύμα.
Αυτός είναι ένας από τους τρόπους εκμετάλλευσης της κυματικής ενέργειας.
Ένας άλλος τρόπος είναι η αξιοποίηση της παλιρροϊκής ενέργειας, καθώς τα εισερχόμενα νερά της παλίρροιας στην ακτή κατά την πλημμυρίδα μπορούν να παγιδευτούν σε φράγματα, οπότε κατά την άμπωτη τα αποθηκευμένα νερά ελευθερώνονται και κινούν υδροστρόβιλους, όπως στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.
Η διαφορά μεταξύ της στάθμης του νερού κατά την άμπωτη και την πλημμυρίδα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 μέτρα.
Ακόμη, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης η θερμική ενέργεια των ωκεανών, καθώς δύναται να αξιοποιηθεί η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του θερμότερου επιφανειακού νερού και του ψυχρότερου νερού του πυθμένα (η διαφορά αυτή πρέπει να είναι τουλάχιστον 3,5 βαθμούς Κελσίου).
Η κυματική ενέργεια είναι εντελώς «πράσινη», ανανεώσιμη, με σχετικά μικρό κόστος κατασκευής των απαιτούμενων εγκαταστάσεων, ενώ μειονέκτημα μπορεί να αποτελεί το κόστος μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας στη στεριά.
Στo πλαίσιo της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού έργου «TILOS» (HORIZON 2020) αλλά και του προγράμματος ελληνογαλλικής συνεργασίας «PLATON» η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ) του ΤΕΙ Πειραιά διοργανώνει από τις 29-31 Ιανουαρίου 2018, σε συνεργασία με το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Πειραιά και Νήσων εξειδικευμένο τεχνολογικό σεμινάριο με τίτλο «Θαλάσσιες Ενεργειακές Εφαρμογές».
Το συγκεκριμένο σεμινάριο έχει ως στόχο να παράσχει στους συμμετέχοντες τις κατάλληλες γνώσεις πάνω σε σύγχρονες τεχνολογίες κυματικής ενέργειας και εφαρμογές υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Μεταξύ άλλων, μέσω των προγραμματισμένων θεματικών ενοτήτων οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και τις προοπτικές στους τομείς των εφαρμογών της αιολικής ενέργειας στο θαλάσσιο χώρο, καθώς και των εφαρμογών της κυματικής ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιασθεί το θεωρητικό υπόβαθρο, σύγχρονα υπολογιστικά μοντέλα και μελέτες, αλλά και αποτελέσματα εφαρμογής, τα οποία συμπεριλαμβάνουν και πρωτότυπο πειραματικό υβριδικό σύστημα αξιοποίησης αιολικής και κυματικής ενέργειας, που αναπτύχθηκε και βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ.
Όπως δήλωσε στη Greenagenda.gr ο κ. Μάνος Κωστόπουλος, συνεργάτης του εργαστηρίου ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ τρεις είναι οι ενότητες του σεμιναρίου: α) Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα – Εφαρμογές, β) Αξιοποίηση Κυματικού Δυναμικού - Κυματικές Μηχανές και γ) Σχεδιασμός – Εφαρμογές Αξιοποίησης Αιολικής & Κυματικής Ενέργειας.
Στην Ελλάδα, κατά τον ίδιο, οι θαλάσσιες ενεργειακές εφαρμογές είναι ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο, σε αντίθεση με πολλές επενδύσεις για υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα, όπου το βάθος της θάλασσας είναι πολύ μικρότερο. Σε ό,τι αφορά την ενέργεια από το κύμα, ο ίδιος αισιοδοξεί και εκτιμά ότι πρόκειται για μία πολλά υποσχόμενη πράσινη μορφή ενέργειας, πλην, όμως, αποτελεί έναν τομέα που χρειάζεται σοβαρές πειραματικές απόπειρες και δυναμικό επενδυτικό πλάνο για να «καλλιεργηθεί» και στη χώρα μας.
Γενικότερα, πάντως, το κυματικό δυναμικό των ακτών της δυτικής Ευρώπης είναι ιδιαίτερα υψηλό, ενώ αντίθετα στις κλειστές θάλασσες, όπως η Μεσόγειος, το δυναμικό αυτό είναι μικρότερο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου