Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Μία ηρωική πράξη

b2Δέκα
ονόματα
σου ζήτησα,
τα άλλα
οκτώ
ποια είναι;

Ερρίπης Κωνσταντίνος
«Όταν οι Γερμανοί συνέλαβαν χιλιάδες ομήρους για να τους εκτελέσουν σε αντίποινα για τον πυροβολισμό Γερμανού στρατιώτη, στην περιοχή «Έξω Βρύση» των Μεγάρων, από άνδρες της Εθνικής Αντίστασης, ο μακαριστός Μητροπολίτης Ιάκωβος έσπευσε στον Γερμανό διοικητή των Μεγάρων και απαίτησε την άμεση απελευθέρωση των ομήρων. Τότε ο Γερμανός του έδωσε τον κατάλογο των κρατουμένων και του παραχώρησε το δικαίωμα να επιλέξει αυτός δέκα από τους κρατουμένους που θα όδευαν στην εκτέλεση.
Ο γενναίος Μητροπολίτης πήρε τον κατάλογο και την επομένη ημέρα, σε συνενόηση με τον τότε Δήμαρχο Μεγάρων, αείμνηστο Θεόδωρο Τσεκέ, έγραψε δύο ονόματα προς εκτέλεση.
Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος: Ιάκωβος
Δήμαρχος Μεγάρων: Τσεκές Θεόδωρος
Όταν ο Γερμανός έλαβε την λίστα, εντυπωσιασμένος, ρώτησε τον Μητροπολίτη: Δέκα ονόματα σου ζήτησα, τα άλλα οκτώ ποια είναι; Τότε ο Μητροπολίτης του απάντησε, ότι τα δύο ονόματα εκπροσωπούν την θρησκευτική και την πολιτική εξουσία και ως εκ τούτου μπορούν να καλύψουν τον όρο των Γερμανών, για κάθε απώλεια ζωής ενός Γερμανού στρατιώτη εκτελούνται 10 Έλληνες. Ο Γερμανός αμήχανος απευθύνθηκε στους προϊσταμένους του στην Αθήνα, οι οποίοι έδωσαν εντολή να απελευθερωθούν οι Μεγαρίτες όμηροι.
Αντί αυτών θα εκτελεσθούν 10 καταδικασμένοι σε θάνατο Έλληνες αντιστασιακοί που είναι φυλακισμένοι στον Σταθμό Κρατουμένων στο Χαϊδάρι»
(«Η Ελληνική Εποποιΐα του 1940-1941» Χρυσοστόμου Δ. Σύρκου  Μέγαρα Οκτώβριος 2014  σελ. 222-223)

Δεν υπάρχουν σχόλια: