Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

"ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ" - ΝΙΚΑΙΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ: (ΦΩΤΟ)

1Στα πλαίσια μνήμης και τιμής της Εθνικής Επετείου του 1940 η Ιερά Μητρόπολις Νικαίας διοργάνωσε και φέτος πανηγυρική εκδήλωση στο κατάμεστο Πνευματικό της Κέντρο τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου το απόγευμα.

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση εκατοντάδων φοιτητών.Στην εορτή συμμετείχε  με ενθουσιασμό και παλμό η πολυάριθμη Ορχήστρα νέων της Μητροπόλεως.
Κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως ο Σεβασμιώτατος τίμησε και βράβευσε προσωπικά τους νέους και τις νέες που εισήχθησαν στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κατά τις πρόσφατες  Πανελλήνιες Εξετάσεις, απευθύνοντας τον παρακάτω χαιρετισμό:

«Τώρα χτυπάει πιο γρήγορα τ' όνειρο μεσ' στο αίμα
Τού κόσμου η πιο σωστή στιγμή σημαίνει: Ελευθερία,
Έλληνες μεσ' στα σκοτεινά δείχνουν το δρόμο: Ελευθερία»


(Οδ. Ελύτης, «Άσμα ηρωικό και πένθιμο...»)

Τι ήταν εκείνο που έκανε τους Έλληνες να γράψουν το έπος αυτό του 40 ;

Μήπως υλική υπεροχή, πολεμικός  εξοπλισμός και άλλα ; μήπως ήμασταν υπέρτεροι σε αναλογία με τον πανίσχυρο, πάνοπλο και πολυάριθμο στρατό του Μουσολίνι ;

Τι ήταν αυτό που έκανε όλη την Ευρώπη να παρακολουθή κατάπληκτη αυτό το θαύμα;

Τι ήταν αυτό που έκανε τον Τσώρτσιλ να πεί «οι  ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες » ;

Ένα μονάχα! Ένα δυνατό εφόδιο, ένα ανεκτίμητο όπλο. Η Πίστη στο Θεό και η ιερή συναίσθηση ότι πλάι στο δίκαιο αγώνά τους ήταν η Παναγία, η «Υπέρμαχος Στρατηγός».

Φτωχός και ανήμπορος ο λαός μας, με σωρεία προβλημάτων, με κορυφαίο το προσφυγικό θέμα από την τραγωδία του ’22, ορθώνει το μικρό του ανάστημα απέναντι στον ισχυρότερο αντίπαλο και δηλώνει ένα γενναίο «ΟΧΙ», στην ιταμή πρόκληση, ένα καινούριο «Μολών λαβέ», μια διαχρονική άρνηση υποταγής και μια αναβίωση της πάλης του ταπεινού Δαβίδ με τον σκληρό Γολιάθ και του ευσεβούς Νέστορα με τον υπερφίαλο Λυαίο.

Υπερήφανο έθνος. Άξιοι απόγονοι του Λεωνίδα, γιατί η ελευθερία και η υπερηφάνια, είναι δύο λέξεις συνυφασμένες με το DNA των ελλήνων. Γιατί οι Έλληνες πεθαίνουν δεν παραδίδονται.

1

Αγαπητοί μου νέοι και νέες,

Τούτη τη μεγάλη ημέρα της ελληνικής αντίστασης ενάντια στον ξένο κατακτητή, σας κάλεσα εδώ, να σας τιμήσω για το δικό σας προσωπικό αγώνα, με τον οποίο ανεβήκατε τη δική σας κορυφή, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, δικαιώνοντας τους μόχθους και την αγωνία των γονιών σας` και προφανώς θα συνεχίσετε τις κατακτήσεις σας στο χώρο του πνεύματος και της αρετής.

Τίποτε δεν χαρίζεται παιδιά μου στη ζωή˙ όλα κατακτώνται με έμπνευση, με ιδρώτα και προπαντός με πίστη στο σκοπό, με μέθοδο και με σύστημα. Αν αυτή η πίστη ενταχθεί στην υπέρτατη Πίστη στο Θεό και η πορεία γίνει σύμφωνα με τις εντολές Του, τότε η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη, και μαζί μ΄ αυτή η ομορφιά της ζωής. Είμαι σίγουρος και υπερήφανος για σας.

Παιδιά μου, να γνωρίζετε ότι σ’αυτούς τους χαλεπούς καιρούς θα προσεύχομαι και θα είμαι δίπλα σε σας και στις οικογένειές σας. Θα έχετε πάντα την αγάπη μου και τις ευλογίες μου.

1
http://www.agioritikovima.gr/mitropoleis/31431-nikaias-aleksio

Δεν υπάρχουν σχόλια: