Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

«Θέλουμε σχολεία που θα προσφέρουν πρώτα φώς στην καρδιά του μαθητή και της μαθήτριας»

Μητροπολίτης Αιτωλίας Κοσμάς: «Θέλουμε σχολεία που θα προσφέρουν πρώτα φώς στην καρδιά του μαθητή και της μαθήτριας»

Για σχολική παιδεία με βάση την Πατρίδα και την Εκκλησία που θα προσφέρουν «την καλλιέργεια των αρετών και θα ολοκληρώνουν την προσωπικότητα του νέου και της νέας» έκανε λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, κατά την ακολουθία του αγιασμού που τέλεσε χθες, Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013 για την έναρξη λειτουργίας του Κοινωνικού Φροντιστηρίου «Άγιος Ιωάννης ο Βραχωρίτης» του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.

Στην ακολουθία του αγιασμού παραβρέθηκαν οι εθελοντές εκπαιδευτικοί του φροντιστηρίου, οι τριακόσιοι είκοσι μαθητές και μαθήτριες, καθώς και πολλοί γονείς και υποστηρικτές της όλης προσπάθειας.
Το Κοινωνικό Φροντιστήριο λειτουργεί στις αίθουσες διδασκαλίας του 2ου και του 6ου Γυμνασίου Αγρινίου. Μετά τον αγιασμό και τη σύντομη ομιλία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Κοσμά, τον λόγο πήρε ο υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής πρωτ. Κωνσταντίνος Καντάνης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την συμπαράστασή του, καθώς και όσους με οιοδήποτε τρόπο στηρίζουν την πρωτοβουλία αυτή που δημιουργήθηκε για να ανακουφίσει τις οικογένειες εκείνες που δεν έχουν την δυνατότητα να παρέχουν στα παιδιά τους φροντιστηριακά μαθήματα. Ακολούθως μίλησε ο θεολόγος καθηγητής κ. Φώτιος Μάλαινος και κατόπιν τα παιδιά εισήλθαν στις αίθουσες διδασκαλίας και προμηθεύτηκαν το πρόγραμμα μαθημάτων καθώς και δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό.

Ο Σεβασμιώτατος στη συνέχεια είχε συνάντηση με τους εθελοντές εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων που διδάσκουν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο. Ευχαρίστησε όλους για την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία και τους ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον υπεύθυνο του Φροντιστηρίου π. Κωνσταντίνο Καντάνη και τους συνεργάτες του, καθώς και στον Δήμαρχο Αγρινίου και τους διευθυντές του 2ου και του 6ου γυμνασίου που παρέχουν την άδεια για τη λειτουργία του Φροντιστηρίου στις σχολικές αίθουσες.

Ο Σεβασμιώτατος, κατά την ομιλία του απευθυνόμενος στα παιδιά ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Από πολλές πλευρές ακούγονται σήμερα, παιδιά μου, συκοφαντίες και κατηγορίες εναντίον της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Μια από αυτές είναι ότι η Εκκλησία είναι μακριά από τον κόσμο, μακριά από τα νιάτα. Δεν έχουν κατανοήσει βέβαια αυτοί οι άνθρωποι τι είναι Εκκλησία. Εκκλησία παιδιά μου είναι το μυστικό σώμα του Χριστού, που έχει ως κεφαλή τον Ένα της Τριάδος, τον Κύριο και Θεό μας Ιησού Χριστό και μέλη της όλους εμάς. Βέβαια, εμείς οι κληρικοί, και το υπογραμμίζω αυτό παιδιά μου, μπορεί κάπου και σε πολλές στιγμές και περιπτώσεις να σφάλλουμε, να σκανδαλίζουμε, να βλάπτουμε ακόμα, αλλά αυτό δεν είναι Εκκλησία. Αυτό είναι παρέκκλιση, είναι παρακοή, έστω κι αν προέρχεται και βιώνεται και από κληρικούς.

Η Εκκλησία αγαπά και αγαπά κυρίως τα νιάτα. Θυμάστε το περιστατικό με τα παιδιά που πλησιάζαν τον Χριστό και οι μαθητές τα απομάκρυναν για να μην τον κουράσουν κι ο Χριστός πρόσταξε «άφετε τα παιδιά ελθείν προς με και μη κωλύετε αυτά». Αυτό το πνεύμα έχει η Εκκλησία. Αγαπά τα νιάτα, σκέπτεται τα νιάτα, φροντίζει γι’ αυτά και θέλει να είναι κοντά τους. Μια έκφραση αυτής της αγάπης είναι και αυτή η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται εδώ στην ενορία του Αγίου Δημητρίου και στην πόλη του Αγρινίου.

Τι έχει να κερδίσει η Εκκλησία; Απολύτως τίποτα. Θέλει εσείς να επιτύχετε, να προοδεύσετε, να προχωρήσετε. Γνωρίζει ο Θεός πόσο χαρήκαμε όταν πληροφορηθήκαμε πέρυσι ότι πολλοί μαθητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου είναι πλέον φοιτητές και χαρήκαμε διότι έστω και λίγο συμβάλαμε στην πορεία και την επιτυχία αυτών των παιδιών.

Δοξάζουμε το Θεό μας για όλα αυτά. Αυτή παιδιά μου είναι η Εκκλησία και τέτοια έργα θέλει να προσφέρει. Δεν είναι σκοταδισμός η Εκκλησία, όπως λένε κάποιοι. Αν ήταν σκοταδισμός γιατί να θέλουμε να εργαστούμε για την πρόοδο σας, την επιτυχία σας, την άνοδό σας.

Θέλω παιδιά μου τέλος να συγχαρώ και εσάς, τα ευλογημένα νιάτα, που έρχεστε εδώ και σπουδάζετε και πληροφορούμε και για την τάξη σας και για την συνέπειά σας και για την καλή σας συμπεριφορά και την αγάπη σας στα γράμματα. Να σας συγχαρώ για την προσπάθεια που καταβάλλετε. Κρατήστε παιδιά μου αυτό το Κοινωνικό Φροντιστήριο όχι μόνο σαν ένα εργαστήρι σπουδών και προετοιμασίας για την εισαγωγή σας στις ανώτερες σχολές, αλλά και σαν ένα εργαστήρι εσωτερικής καλλιέργειας. Γιατί δεν θέλουμε σχολεία μοντέρνα, άθρησκα και αρνησίπατρα. Θέλουμε σχολεία που θα προσφέρουν πρώτα φώς στην καρδιά του μαθητή και της μαθήτριας, που θα καλλιεργούν τις αρετές, που θα ολοκληρώνουν την προσωπικότητα του νέου και της νέας».

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας
της Ιεράς Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια: