Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Αδίστακτα καθάρματα: Μοίρασαν σταφίδες με απαγορευμένο φυτοφάρμακο στα παιδιά του δημοτικού!



ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΟΥΝ!
Υπολείμματα απαγορευμένου φυτοφαρμάκου εντοπίστηκαν σε αποξηραμένη σταφίδα που μοιράστηκε στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που χρηματοδοτείται με 2.221.083 ευρώ (τα μισά κονδύλια προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό) για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων από μαθητές. Αν και οι ποσότητες που ανιχνεύθηκαν δεν είναι άμεσα τοξικές για τους μικρούς μαθητές, σοβαρά ερωτήματα εγείρονται όσον αφορά τους ελέγχους που θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά και την προέλευση του προϊόντος.
Πώς βρέθηκε μη εγκεκριμένο φυτοφάρμακο στις σταφίδες; Εγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι; Και αν ναι, γιατί το προϊόν διανεμήθηκε στα σχολεία; Πώς πιστοποιείται ότι οι σταφίδες είναι Προϊόν Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, όπως επιβάλλεται σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εξέδωσε το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Και γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά διανεμήθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο του σχολικού έτους χωρίς καμία προετοιμασία ώστε να διασφαλίζεται η αποδοτικότητα του προγράμματος; Να σημειωθεί ότι η διαδικασία διανομής στα σχολεία Αττικής είναι σε εξέλιξη από την προηγούμενη εβδομάδα.
Με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τα μολυσμένα λαχανικά από ισπανικά κτήματα, το οποίο έχει αναστατώσει την Ε. Ε., αναλάβαμε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσουμε δειγματοληψίες στα φρούτα και λαχανικά που αυτές τις ημέρες μοιράζονται στα δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία. Στους εργαστηριακούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν (τα αποτελέσματα, καθώς και τα στοιχεία του εργαστηρίου όπου στάλθηκαν τα δείγματα, βρίσκονται στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου) ανιχνεύθηκε η τοξική ουσία Pirimiphos methyl που χρησιμοποιείται για τον «καθαρισμό» των αποθηκών όπου φυλάσσονται σιτηρά. Ωστόσο, το συγκεκριμένο φάρμακο δεν έχει εγκριθεί για χρήση σε χώρους όπου αποθηκεύεται σταφίδα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες τοξικολογικές δοκιμές για την επίδραση που μπορεί να έχει στην ανθρώπινη υγεία –και δη σε μικρούς μαθητές– η χρήση του.
Οπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση (αριθμός 13637, ημερομηνία δημοσίευσης 27 Ιανουαρίου 2011) που αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία για το σχολικό έτος 2010-2011 προβλέπεται δαπάνη ύψους 2.221.083 ευρώ, εκ των οποίων,1.118.122 ευρώ θα βαρύνουν τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το υπόλοιπο 1.099.960 ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οπως επίσης επισημαίνεται στο άρθρο 5 της ίδιας απόφασης, τα προϊόντα που θα διατεθούν πρέπει να είναι Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, σύμφωνα με το πρότυπο agro 2. Oι αγρότες που συμμετέχουν σε πρόγραμμα παραγωγής προϊόντων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ακολουθούν συγκεκριμένη διαδικασία παραγωγής με την παρακολούθηση υπεύθυνου γεωπόνου που αποδεικνύει ότι δεν έχουν χρησιμοποιήσει λανθασμένο ή απαγορευμένο σκεύασμα. Με βάση τη νομοθεσία, εφ’ όσον εντοπιστούν υπολείμματα, προβλέπονται σοβαρές συνέπειες, όπως η αφαίρεση του σχετικού πιστοποιητικού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Ακόμα, όπως καθορίζει νέα υπουργική απόφαση (αριθμός 136432, ημερομηνία έκδοσης 24/2/2011) για τον καθορισμό λεπτομερειών όσον αφορά τους ελέγχους και τα δικαιολογητικά πληρωμής για την παράδοση των οπωροκηπευτικών στα σχολεία, κάθε παρτίδα προϊόντος πρέπει να συνοδεύεται με το «δελτίο ανάλυσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων». Aν είχε γίνει σχετική ανάλυση, τα υπολείμματα του μη εγκεκριμένου Pirimiphos methyl που οι προαναφερθείσες δειγματοληψίες εντόπισαν θα είχαν ανιχνευθεί. Οπότε ή δεν πραγματοποιήθηκαν οι αναγκαίοι έλεγχοι ή τα αποτελέσματά τους αγνοήθηκαν…
Στα πακέτα που διανέμονται στα σχολεία οι σταφίδες είναι συσκευασμένες σε πλαστικό διαφανές σακουλάκι, χωρίς πάνω στη συσκευασία να αναφέρεται η ημερομηνία παραγωγής, χωρίς να υπάρχει lot number ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα ιχνηλασιμότητας που θα δείξει ακριβώς την προέλευση του προϊόντος, αλλά και το «μονοπάτι» που ακολούθησε έως ότου φτάσει στις σχολικές αίθουσες. Δεν γνωρίζουμε, λοιπόν, από πού έγινε η προμήθεια του προϊόντος. Επίσης, πουθενά δεν αναφέρεται ότι πρόκειται για Προϊόν Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, όπως καθορίζεται στην υπουργική απόφαση.
Γίνεται φανερό ότι το όλο εγχείρημα είχε στόχο την απορρόφηση κονδυλίων μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, χωρίς ωστόσο να τηρηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και κατά παράβαση της νομοθεσίας.
Aντί μαθήματος, ένα κουτί μήλα
Η «προώθηση της υγιεινής διατροφής» από πρόγραμμα που θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των μικρών μαθητών (αξίζει να σημειωθεί ότι κατέχουμε τα σκήπτρα στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση) κατέληξε στο μοίρασμα μήλων που έχουν συλλεγεί τον Νοέμβριο και από τότε φυλάσσονται σε ψυγεία, πορτοκαλιών και αγγουριών στο τέλος Μαΐου, δέκα ημέρες πριν κλείσουν τα σχολεία.
Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά μια μητέρα, «γιατί μας μοιράζουν φρούτα; Παρά την οικονομική κρίση, μπορούμε ακόμα να αγοράσουμε τρία μήλα και μόνοι μας».
Η πρώτη απόφαση για την υλοποίηση του σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία, στο πλαίσιο εφαρμογής σχετικού ευρωπαϊκού προγράμματος, δημοσιεύθηκε στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως στις 27 Ιανουαρίου 2011. Ομως χρειάστηκε να περάσουν πέντε μήνες και τουλάχιστον ακόμη 4 εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις (αναφερόμαστε σε όσες έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο) για να ολοκληρωθεί η διαδικασία…
Η καθυστέρηση αυτή ακυρώνει στην πράξη την ουσιαστική αξία του προγράμματος. Κανονικά το «μοίρασμα» των φρούτων έπρεπε να γίνει στο πλαίσιο κάποιου ειδικού μαθήματος, έτσι ώστε οι μικροί μαθητές να δουν τη διαδικασία ως παιχνίδι και να διδαχθούν από αυτή. Ομως οι αργοί ρυθμοί της δημόσιας διοίκησης οδήγησαν στο να μοιραστούν τα κουτιά ελάχιστες μόνο ημέρες πριν λήξει η σχολική χρονιά, προκειμένου μαζί με την ευκαιρία για προώθηση της υγιεινής διατροφής να μη χαθεί και η χρηματοδότηση.
Της Τανιας Γεωργιοπουλου kathimerini.gr

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΝΚΑ

Υπολείμματα απαγορευμένου φυτοφαρμάκου εντοπίστηκαν σε αποξηραμένη σταφίδα που μοιράστηκε στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που χρηματοδοτείται με 2.221.083 ευρώ (τα μισά κονδύλια προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό) για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων από μαθητές. Αν και οι ποσότητες που ανιχνεύθηκαν δεν είναι άμεσα τοξικές για τους μικρούς μαθητές, σοβαρά ερωτήματα εγείρονται όσον αφορά τους ελέγχους που θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά και την προέλευση του προϊόντος.
περισσότερα εδώ  http://egolpio.wordpress.com/2011/06/06/stafides
Βρισκόμαστε πλέον σε απόγνωση, με τις συμπεριφορές αυτών που έχουν ταχθεί να περιφρουρούν την υγεία μας και ιδιαίτερα των παιδιών μας. Κάποιοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ευθύνης και μας εξωθούν να διεκδικήσουμε το δίκιο μας με ανορθόδοξους τρόπους.
Χρόνια τώρα το ΙΝΚΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Χρόνια τώρα η εγκληματική ανευθυνότητα κάποιων δεν έχει όρια.
Χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις κλείνουν το μάτι στην εγκληματική κερδοσκοπία και την αφήνουν ασύδοτη, ανέλεγκτη, σε ασυλία.
Επιβεβαιώθηκε πως μοίρασαν στα σχολεία σταφίδες με απαγορευμένες τοξικές ουσίες !!!.
Πριν από μήνες η Παναιγιάλειος Ενωση Συνεταιρισμών έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για παράνομα σκευάσματα και προϊόντα.
Θεωρούσαμε ότι δεν θα τολμήσουν κάποιοι. Δυστυχώς κάποιοι αδίστακτοι έμποροι είχαν αποθέματα απαγορευμένων φαρμάκων, Χωρίς καμία ευθύνη και εγκληματικά τα πούλησαν στους κατά τεκμήριο ανεκπαίδευτους αγρότες μας.
Τελικά όλοι επιβεβαιώνονται σε βάρος της κοινωνίας, σε βάρος των παιδιών μας.
Ο ΕΦΕΤ ή το Γ.Χ.Κ. γιατί δεν έλεγξε από πριν τις σταφίδες που θα μοιράζονταν στα σχολεία ;
Η ελληνική σταφίδα, η καλύτερη του πλανήτη υπό διωγμόν. Η εντολή της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων είναι να σταματήσει η παραγωγή !!!.
Μωραίνει κύριος ον βούλεται απωλέσαι : Οταν έχεις ένα προϊόν που είναι το καλύτερο του πλανήτη δεν το καταστρέφεις. Το ενισχύεις, το ελέγχεις, το κάνεις ακόμα καλύτερο.
Ορίζεις την διαδικασία παραγωγής, ώστε να προστατεύεις τον παραγωγό, τον καταναλωτή και την ποιότητα του προϊόντος ((πάγιο αίτημά μας η θέσπιση εθνικών προτύπων ποιότητας).
Προστατεύεις τον παραγωγό ορίζοντας ελάχιστη επιτρεπτή τιμή πώλησης, που να ανταποκρίνεται στο κόστος παραγωγής και να του επιτρέπει να ζήσει. Κάτω από την τιμή αυτή η πώληση στον μεσάζοντα είναι άκυρη ως αισχροκερδής.
Προστατεύεις και την τσέπη του καταναλωτή, ορίζοντας ως μη αισχροκερδή ανώτερη επιτρεπτή τιμή πώλησης, την τιμή παραγωγού + ένα θεμιτό ποσοστό.
Ο τόπος γέμισε μεσάζοντες που εκμεταλλεύονται παραγωγούς και καταναλωτές και εν τέλει καταστρέφουν το προϊόν και την χώρα μας.
Δίνεις ώθηση στο προϊόν θεσπίζοντας διαγωνισμούς πολιτών και ειδικών για την δημιουργία νέων συνταγών.
Επενδύεις με γνώση πάνω στο προϊόν και τις θεραπευτικές ή θρεπτικές του αξίες και ιδιότητες. Οι έρευνες γίνονται δωρεάν από τα πανεπιστήμια.
Διασφαλίζεις με τους πιο πάνω τρόπους την διαδικασία με μη κοστοβόρες ουσιαστικές λύσεις, τις οποίες από πολλού έχουμε προτείνει.
Θωρακίζεις και συνειδητοποιείς την κοινωνία για τα δικαιώματά της και τις παραγωγικές προτεραιότητες, ώστε να έχεις πραγματική οικονομία (εφεύραμε τον όρο το 2008) .
Δυστυχώς ανάμεσα στα τόσα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, τις κατά την γνώμη της “τομές”, οι πιο πάνω ουσιαστικές τομές που θα προστατεύσουν την κοινωνία, τους πολίτες, τον λαό, ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ.
ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ τα μέτρα που θωρακίζουν την κοινωνία και δημιουργούν συνθήκες, όρους και κουλτούρα παραγωγής.
Δυστυχώς είναι παρόντα τα μέτρα προστασίας κάθε κερδοσκόπου και έννοιας κερδοσκοπίας.
Δηλώνουμε ότι θα καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: