Νηστεία
Ημερομηνία Εορτής: | 16/04/2025 |
Τύπος εορτής: | Με βάση το Πάσχα. Εορτάζει 4 ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα. |
Άγιοι που εορτάζουν: | Μεγαλη Τεταρτη - Της Αλειψασης Τον Κυριον Μυρω |
Περιεχόμενα: | |
![]() ![]() |
Γυνή, βαλοῦσα σώματι Χριστοῦ μύρον,
Τὴν Νικοδήμου προὔλαβε σμυρναλόην.
Κατά την Μεγάλη Τετάρτη επιτελούμε ανάμνηση του γεγονότος της αλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια πόρνη γυναίκα. Επίσης φέρεται στη μνήμη μας, η σύγκλιση του Συνεδρίου των Ιουδαίων, του ανωτάτου δηλαδή Δικαστηρίου τους, προς λήψη καταδικαστικής αποφάσεως του Κυρίου, καθώς και τα σχέδια του Ιούδα για προδοσία του Διδασκάλου του.
Δύο μέρες πριν το Πάσχα, καθώς ο Κύριος ανέβαινε προς τα Ιεροσόλυμα, κι ενώ βρισκόταν στο σπίτι στου λεπρού Σίμωνα, τον πλησίασε μια πόρνη γυναίκα κι άλειψε το κεφάλι Του με πολύτιμο μύρο. Η τιμή του ήταν γύρω στα τριακόσια δηνάρια, πολύτιμο άρωμα και γι' αυτό οι μαθητές την επέκριναν και περισσότερο απ' όλους ο Ιούδας. Γνώριζαν οι μαθητές καλά πόσο μεγάλο ζήλο έδειχνε πάντοτε ο Χριστός για την ελεημοσύνη προς τους φτωχούς. Ο Χριστός όμως την υπερασπίσθηκε, για να μην αποτραπεί απ' το καλό της σκοπό. Ανέφερε μάλιστα και τον ενταφιασμό Του, προσπαθώντας να αποτρέψει τον Ιούδα από τη προδοσία, αλλά μάταια. Τότε απέδωσε στη γυναίκα την μεγάλη τιμή να διακηρύσσεται το ενάρετο έργο της σε ολόκληρο την οικουμένη.
Ο Ιερός Χρυσόστομος υποστηρίζει ότι δύο ήταν οι γυναίκες που άλειψαν με μύρο τον Κύριο. Οι τρεις πρώτοι Ευαγγελιστές αναφέρουν μια και την ίδια γυναίκα, που πήρε την ονομασία πόρνη. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης όμως κάνει λόγο για άλλη γυναίκα, αξιοθαύμαστη και σεμνή, τη Μαρία την αδελφή του Λαζάρου, που άλειψε τα άχραντα πόδια Του σκουπίζοντας τα με τις τρίχες των μαλλιών της.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. δ'.
Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται ἐν τῷ μέσῳ τῆς νυκτός, καὶ μακάριος ὁ δοῦλος, ὃν εὑρήσει γρηγοροῦντα, ἀνάξιος δὲ πάλιν, ὃν εὑρήσει ῥαθυμοῦντα. Βλέπε οὖν ψυχή μου, μὴ τῷ ὕπνῳ κατενεχθής, ἵνα μῄ τῷ θανάτῳ παραδοθῇς, καὶ τῆς βασιλείας ἔξω κλεισθῇς, ἀλλὰ ἀνάνηψον κράζουσα· Ἅγιος, Ἅγιος, Ἅγιος εἶ ὁ Θεός, διὰ τῆς Θεοτόκου ἐλέησον ἡμᾶς.
Ερμηνευτική απόδοση Ανδρέα Θεοδώρου
Να, ὁ Νυμφίος ἔρχεται στὸ μέσο τῆς νύχτας, κι...
Ημερομηνία Εορτής: | 16/04/2025 |
Τύπος εορτής: | Σταθερή. Εορτάζει στις 16 Απριλίου εκάστου έτους. |
Άγιοι που εορτάζουν: | Αγιος Μιχαηλ ο Βουρλιωτης (1754 - 1772) |
Περιεχόμενα: | |
![]() ![]() |
Bαφείς Mιχαήλ τω λύθρω σων αιμάτων,
Λευκός δέδειξαι ως χιών αθληφόρε.
Ο Άγιος Μιχαήλ γεννήθηκε στα Βουρλά της Μικράς Ασίας και σε μικρή ηλικία έφθασε στη Σμύρνη, όπου εργαζόταν ως χαλκουργός. Εξισλαμίσθηκε όμως με δόλο το πρώτο Σάββατο των νηστειών, όταν ήταν 18 ετών από κάποιο τούρκο καφεπώλη και στη συνέχεια πήγε υπάλληλος στο κατάστημά του. Όταν όμως το βράδυ της Ανάστασης άκουσε τους συνομήλικούς τους να ψάλλουν χαρούμενοι το «Χριστός Ανέστη» συναισθάνθηκε το βαρύ παράπτωμα της αποστασίας, εγκατέλειψε το καφενείο και έψαλλε μαζί μ' εκείνους τους ύμνους της Ανάστασης. Συνελήφθη όμως και την επόμενη ημέρα οδηγήθηκε στον κριτή στον οποίο είπε: «όταν κάποιος εξαπατηθεί και δώσει χρυσάφι και πάρει μολύβι είναι νόμιμο να επιστρέψει το μολύβι και να πάρει πίσω το χρυσάφι του»; Δηλαδή η μουσουλμανική θρησκεία που του επιβλήθηκε με δόλο ήταν το μολύβι και η πατρώα πίστη του το χρυσάφι. Οι κριτές θαύμασαν βέβαια την ευφυή απάντησή του Μιχαήλ αλλά προσπάθησαν με διάφορες κολακείες και απειλές να τον πείσουν να αλλάξει εκ νέου την πίστη του. Όμως ο Άγιος ήταν αμετάπειστος γι' αυτό και τον φυλάκισαν. Δύο ημέρες αργότερα παρουσιάσθηκε και πάλι ενώπιον του κριτή, ο οποίος τον ρώτησε αν άλλαξε γνώμη. Ο Μιχαήλ απάντησε αρνητικά γι' αυτό καταδικάστηκε σε θάνατο. Αποκεφαλίστηκε το 1772 και το ιερό λείψανό του ρίχθηκε στη θάλασσα. Το περισυνέλεξαν όμως κάποιοι ευσεβείς χριστιανοί βαφείς και το έθαψαν με τιμές στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη.
Ημερομηνία Εορτής: | 16/04/2025 |
Τύπος εορτής: | Σταθερή. Εορτάζει στις 16 Απριλίου εκάστου έτους. |
Άγιοι που εορτάζουν: | Αγιος Χριστοφορος ο Οσιομαρτυρας (1795 - 1818) |
Περιεχόμενα: | |
![]() ![]() |
Καταγόταν από την Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης και κατά κόσμον ονομαζόταν Χριστόδουλος. Όταν ήταν νέος με δόλιο τρόπο εξισλαμίοηκε από ένα εξωμότη Αρμένιο. Συναισθάνθηκε όμως το σφάλμα του, μετανόησε και εξομολογήθηκε. Σε ηλικία 19 χρονών ήλθε στη Μονή Διονυσίου, όπου για τέσσερα χρόνια έζησε με υποταγή και κατάνυξη. Με την ευλογία του γέροντα του Στέφανου, επέστρεψε στην Αδριανούπολη, όπου μπροστά στον κριτή αποκήρυξε τον Μωαμεθανισμό και ομολόγησε με θάρρος τη Χριστιανική του πίστη. Έτσι στις 16 Απριλίου 1818, ήμερα Τρίτη Διακαινησίμου και ώρα 8.00 αποκεφαλίστηκε ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη».
Κοινή ανακοίνωση Μανώλη Χριστοδουλάκη, υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Περιβάλλοντος και Τομέα Περιβάλλοντος ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Οι συνθήκες που εδώ και δεκαετίες υφίστανται σχετικά με τη χρήση, το ιδιοκτησιακό καθεστώς και την οριοθέτηση ή μη της περιοχής «Σαμαρέικα», εντός του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, δημιουργούν σοβαρές δυσκολίες και εμπόδια στη διαχείριση και προστασία της προστατευόμενης περιοχής.
Η καταπάτηση και η αυθαίρετη οικοδόμηση στην καρδιά του δάσους της Στροφυλιάς είναι ένα ακόμη παράδειγμα της ανεπάρκειας των αρμόδιων αρχών να προστατεύσουν το περιβάλλον και να διασφαλίσουν τη νομιμότητα.
Η περιοχή «Σαμαρέικα», η οποία είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 και προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες όπως η συνθήκη Ramsar, συνεχίζει να πλήττεται από παράνομες ενέργειες, παρά τις επανειλημμένες διοικητικές και δικαστικές αποφάσεις.
Οι καταπατητές, εκμεταλλευόμενοι τη συστηματική καθυστέρηση εφαρμογής των αποφάσεων και την αβεβαιότητα των ορίων της περιοχής, συνεχίζουν να εκχερσώνουν και να καλλιεργούν δασικές εκτάσεις, δημιουργώντας αυθαίρετα κτίσματα σε μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας.
Καλούμε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και τις τοπικές δασικές υπηρεσίες, να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την προστασία του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς, ζητώντας από τους συναρμόδιους φορείς να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων κατά των υπευθύνων για την καταπάτηση και τη δημιουργία αυθαιρέτων.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της και να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις.Να προβεί άμεσα στις εκκρεμείς ενέργειες που απαιτούνται για την άμεση έγκριση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και του Σχεδίου Διαχείρισης της περιοχής, για τον προσδιορισμό επιτρεπτών και μη δραστηριοτήτων, για το σύνολο του Εθνικού Πάρκου με την έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος το οποίο θα καθορίσει το οριστικό διαχειριστικό καθεστώς του Εθνικού πάρκου.
Η προστασία του περιβάλλοντος και η αποκατάσταση της φυσικής κληρονομιάς μας δεν μπορεί να παραμείνει σε καθεστώς αναμονής. Η ακεραιότητα του Εθνικού Πάρκου και οι αξίες που εκπροσωπεί είναι ανεκτίμητες για το μέλλον της χώρας μας και δεν μπορούμε να τις θέσουμε σε κίνδυνο για λόγους ιδιοτελών συμφερόντων.
ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
(φωτο αρχείου)
Ένα νέο δάσος «γεννιέται» στην ανατολική Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα σε ιδιόκτητη έκταση περίπου 4.700 στρεμμάτων του δήμου Θέρμης στην περιοχή Βούζαρη, στα Βασιλικά, εκεί όπου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη εργασίες αναδάσωσης.
Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 8,1 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Σκοπός του είναι η αποκατάσταση της βλάστησης, κυρίως για λόγους προστασίας, αλλά και η αισθητική αναβάθμιση του υποβαθμισμένου δασικού οικοσυστήματος μέσα στα διοικητικά όρια του δήμου Θέρμης.
Η οριοθέτηση της περιοχής αναδάσωσης προέκυψε έπειτα από συνεννόηση με τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας και μετά τη σύμφωνη γνώμη των υπεύθυνων αρχαιολογικών υπηρεσιών, καθώς στην περιοχή υπάρχουν σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Η συγκεκριμένη έκταση είναι χαρακτηρισμένη ως «Δασική» και η σημερινή βλάστησή της αποτελείται από αείφυλλα πλατύφυλλα (πουρνάρι, παλιούρι, ρείκι, άρκευθος, σπάρτο, αγριελιά, γκορτσιά κ.λπ.) και αναδασώσεις κωνοφόρων (κυρίως τραχεία πεύκη, κυπαρίσσι και αριζόνα εκατέρωθεν της κορυφογραμμής, ακακία σε πρανή δρόμων, πικροδάφνη κατά θέσεις κ.λπ.). Στην κορυφή του λόφου υπάρχει και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, ενώ η κορυφή χρησιμοποιείται ενίοτε ως θέση απογείωσης αιωροπτερισμού.
Στη χαρτογράφηση που προηγήθηκε αποτυπώθηκαν οι γυμνές εκτάσεις, οι παλαιότερες αναδασώσεις κωνοφόρων και οι θαμνώνες, καθώς και το υφιστάμενο οδικό δίκτυο (δασικό και τρακτερόδρομοι), ενώ σχεδιάστηκαν ζώνες διέλευσης για τη διευκόλυνση στις αναδασωτικές και καλλιεργητικές εργασίες.
Ήδη έχουν γίνει οι προπαρασκευαστικές εργασίες καθαρισμού της δασικής βλάστησης (καθαρισμοί, αραιώσεις και κλαδεύσεις κωνοφόρων, λεπτών κορμών, θρυμματισμός προϊόντων καθαρισμού και σκόρπισμα πριονιδίων) σε συνολική έκταση 4.000 στρεμμάτων, ενώ οι φυτεύσεις ολοκληρώθηκαν σε ποσοστό περίπου 30%. Ο συνολικός αριθμός των φυταρίων που θα τοποθετηθούν στην περιοχή αναδάσωσης θα ανέλθει σε 210.605 φυτά.
Για την επιλογή των δασοπονικών ειδών τα οποία φυτεύονται ήδη λήφθηκαν υπόψη οι οικολογικές συνθήκες ώστε η φύτευση και η συντήρησή τους να είναι σχετικά εύκολη και χωρίς ιδιαίτερα υψηλές δαπάνες, ενώ επιλέχθηκαν αρκετά ανθοφόρα φυτά με σκοπό την ενίσχυση της μελισσοκομίας στην περιοχή.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός μικτού δάσους γι’ αυτό τα κωνοφόρα είδη τα οποία θα φυτευτούν, θα καλύπτουν περίπου το 70% των εκτάσεων και τα πλατύφυλλα το υπόλοιπο 30%. Συγκεκριμένα, τα δασικά είδη που προτείνονται να φυτευτούν είναι: χαλέπιος πεύκη, ροδιά, σπάρτο, κράταιγος, χρυσόξυλο, μουριά, συκιά, πυκροδάφνη, κελτίδα, κουτσουπιά, αγριοκερασιά, φράξος, χνοώδης δρυς και αγριά.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια θα ακολουθήσουν από την ανάδοχο εταιρεία και με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Αναδασώσεων οι εργασίες συντήρησης και άρδευσης όλων των φυτεύσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του νέου αυτού μικτού δάσους.
«Οι εργασίες, καθαρισμοί και φυτεύσεις προχωρούν και γίνεται πολύ καλή δουλειά», δήλωσε ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, που πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή τονίζοντας πως «το έργο αυτό θα προσφέρει πολλά οφέλη, περιβαλλοντικά, βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αναβάθμιση των δυνατοτήτων υπαίθριας δασικής αναψυχής, εναλλακτικών μορφών άθλησης και περιήγησης, ενίσχυση της βιοποικιλότητας, καθώς και αύξηση της επισκεψιμότητας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μετά από μόλις 3 χρόνια “ανάπαυλας”, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει το πράσινο φως για την επανεκκίνηση της κυνηγετικής περιόδου για το παγκοσμίως απειλούμενο είδος.
Ύστερα από μια τριετή παύση της θήρας του Τρυγονιού στη Δυτική Ευρώπη, η οποία έδωσε στο είδος την ευκαιρία να ανακάμψει πληθυσμιακά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπει ξανά σε όσα κράτη μέλη της το επιθυμούν να ανακαλέσουν την παύση θήρας του.
Το λεγόμενο «moratorium» της θήρας του παγκοσμίως απειλούμενου είδους εισήχθη το 2021 και υιοθετήθηκε πλήρως από χώρες – κράτη μέλη του αποκαλούμενου «Δυτικού μεταναστευτικού διαδρόμου» όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία μέχρι και το 2024. Στον αντίποδα, στον «Κεντροανατολικό μεταναστευτικό διάδρομο», όπου ανήκει και η Ελλάδα, υιοθετήθηκε απλώς περιορισμός της κάρπωσης κατά 60% έναντι της προτεινόμενης απαγόρευσης για τις θηρευτικές περιόδους του διαστήματος 2022-2024. Η δε εφαρμογή του υπήρξε, στην καλύτερη, ελλιπής. Όπως σημειώνει η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, η περιορισμένη κάρπωση επετράπη παρ’ όλο που στον Κεντροανατολικό διάδρομο δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία σε σχέση με τον Δυτικό (!).
Τα δεδομένα, όπως τονίζει η Ορνιθολογική, αποδεικνύουν ξεκάθαρα πως στις χώρες όπου εφαρμόστηκε ολική απαγόρευση θήρας Τρυγονιών, οι πληθυσμοί άρχισαν να επανέρχονται. Αντιθέτως, σε χώρες όπου είτε δεν υιοθετήθηκε ολική απαγόρευση, είτε αυτή δεν εφαρμόστηκε αποτελεσματικά, οι πληθυσμοί του είδους σημείωσαν μείωση ~15% κατά την περίοδο αναφοράς (2021-2024).
Διάγραμμα σύγκρισης πληθυσμών Τρυγονιού στους δυο Ευρωπαϊκούς μεταναστευτικούς διαδρόμους, PECBM (2024)
Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιτρέπει εκ νέου τη θήρα του Τρυγονιού την κυνηγετική περίοδο 2025-2026, με όριο κάρπωσης το 1,5% του πληθυσμού, δημιουργεί έντονο προβληματισμό: Πώς θα διασφαλιστεί η καταγραφή της κάρπωσης; Πώς θα αποφευχθεί η υπερθήρευση; Πώς προστατεύεται εντέλει ένα είδος που εξακολουθεί να βρίσκεται εντός κατηγορίας κινδύνου (Τρωτό) στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα;
Η πρόσκαιρη πληθυσμιακή ανάκαμψη του είδους στον Δυτικό διάδρομο δεν επαρκεί για να θωρακίσει το Τρυγόνι έναντι στην επαναφορά μιας τακτικής κυνηγετικής περιόδου, ιδίως σε συνδυασμό με επιπρόσθετες πιέσεις όπως η λαθροθηρία, η απώλεια ενδιαιτημάτων, η εντατική γεωργία και η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων. Όπως προειδοποιεί η Ορνιθολογική, δίχως συντονισμένη, αυστηρή και αποτελεσματική οριζόντια προστασία του Τρυγονιού από όλα τα κράτη μέλη «κλειδιά», βαδίζουμε ολοταχώς προς μια καταστροφική πληθυσμιακή κατάρρευση.
Τονίζεται ότι οι χώρες του Κεντροανατολικού διαδρόμου συνεχίζουν να αποτελούν «μαύρη τρύπα» για το είδος, με τα Τρυγόνια να αποτελούν όχι μόνο θηρεύσιμο είδος, αλλά και θύμα μαζικής λαθροθηρίας, η οποία στην Ελλάδα κορυφώνεται κατά την εαρινή μετανάστευση του είδους από τη Β. Αφρική, μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου.
Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία καλεί την Πολιτεία να αναλάβει επιτέλους δράση: να δώσει το καλό παράδειγμα στην Κεντροανατολική Ευρώπη, επιβάλλοντας, έστω αργοπορημένα, μια προσωρινή παύση της θήρας του είδους, και λαμβάνοντας πιο δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ανεξέλεγκτης ανοιξιάτικης λαθροθηρίας στα Ιόνια νησιά απ’ όπου διέρχονται τα Τρυγόνια κατά τη μετανάστευσή τους.
Πληροφορίες: https://ornithologiki.gr
Posted on 15 Απριλίου, 2025
«Ἡ τέχνη καὶ ἡ φιλοσοφία ἢ εἶναι ἐλεύθερες ἢ ἁπλῶς δὲν ὑπάρχουν». Τὸν ἐντυπωσιακὸ αὐτὸ λόγο τόνισαν ἰδιαίτερα τὰ μέσα ἐνημερώσεως στὰ τέλη τοῦ περασμένου Μαρτίου. Πρόκειται γιὰ φράση ποὺ ἀνέφερε ὁ λογοτέχνης κ. Παντελῆς Μπουκάλας στὸν λόγο του κατὰ τὴν παραλαβὴ τοῦ «Μεγάλου Βραβείου Γραμμάτων» ποὺ τοῦ ἀπονεμήθηκε, στὸ πλαίσιο τῆς τελετῆς ἀπονομῆς τῶν Κρατικῶν Λογοτεχνικῶν Βραβείων 2024.
Ὁ κ. Μπουκάλας εἶναι ποιητής, κριτικός, μεταφραστής, θεατρικὸς συγγραφέας, ἐπιμελητὴς ἐκδόσεων, δοκιμιογράφος, ἐρευνητὴς τῆς δημοτικῆς ποιήσεως καὶ ἄλλα ἀκόμη. Ὁπότε, κατὰ κοινὴ ὁμολογία, δικαίως ἔτυχε αὐτῆς τῆς τιμῆς.
Τὸ Βραβεῖο τοῦ τὸ παρέδωσε ἡ ἴδια ἡ Ὑπουργὸς Πολιτισμοῦ κ. Λίνα Μενδώνη σὲ εἰδικὸ χῶρο τῆς Ἐθνικῆς Πινακοθήκης, ὅπου στὶς 27 Μαρτίου ἔγινε ἡ σχετικὴ τελετή. Ἴσως γι᾿ αὐτὸν τὸν λόγο ὁ βραβευμένος συγγραφέας ἐπέλεξε ν᾿ ἀναφερθεῖ μὲ τὴν ὁμιλία του στὰ γεγονότα ποὺ εἶχαν λάβει χώρα στὴν Ἐθνικὴ Πινακοθήκη, ἐξαιτίας τῆς προβολῆς τῶν βλάσφημων γιὰ τὴν πίστη μας ἔργων κάποιου καλλιτέχνη καὶ τῆς ἀντιδράσεως ἑνὸς βουλευτή.
Τὰ τρία τέταρτα τῆς ὁμιλίας του ἀφιερώθηκαν σ᾿ αὐτὸ τὸ θέμα, ἐκεῖ δὲ ἀνέφερε καὶ τὸ σχετικὸ ἀπόσπασμα ποὺ προτάξαμε. Ὁ λόγος του ὡστόσο διακατέχεται ἀπὸ ἐμφανὲς ἀντιχριστιανικὸ πνεῦμα, γι᾿ αὐτὸ καὶ υἱοθετεῖ ἀβασάνιστα τὴ διογκωμένη παραμυθολογία τῶν εἰδωλολατρῶν, παλαιῶν καὶ νέων, περὶ τῶν χριστιανῶν ποὺ δῆθεν «κατερείπωναν ναοὺς καὶ γκρέμιζαν ἀγάλματα». Παραθέτει ἀκόμη ἀποσπάσματα δημοτικῶν τραγουδιῶν ποὺ διέπονται ἀπό, κατὰ τὴ γνώμη του, ἀσεβὲς πνεῦμα, προκειμένου νὰ στηρίξει τὴν ἀντίληψή του ὅτι κακῶς ὑπῆρξε ἀντίδραση γιὰ τὰ βλάσφημα ἔργα ποὺ ἐκτέθηκαν στὴν Ἐθνικὴ Πινακοθήκη.
Ὅμως ὁ κ. Μπουκάλας διέπραξε λάθος σοβαρό, ποὺ ἀκυρώνει ὅλη τὴν ἐπιχειρηματολογία του. Παρέτρεξε δηλαδὴ τὸ γεγονὸς ὅτι ἡ ἀντίδραση ἐκδηλώθηκε ὄχι γιὰ τὰ ἴδια τὰ βλάσφημα ἔργα (ποὺ τέτοια δημιουργοῦνται πολλά, ὅπως καὶ οἱ γελοιογραφίες τῶν σκιτσογράφων ποὺ ἀνέφερε), ἀλλὰ γιὰ τὸ ὅτι αὐτὰ τὰ ἔργα ἐκτέθηκαν στὴν «ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ».
Τὴν κατεδάφιση τῆς ἐπιχειρηματολογίας του τὴν ἔλαβε ὁ κ. Μπουκάλας πολὺ σύντομα. Μόλις μία ἑβδομάδα ἀργότερα, στὶς 2 Ἀπριλίου, τὸ Κεντρικὸ Ἀρχαιολογικὸ Συμβούλιο καὶ ἡ κ. Μενδώνη ἀρνήθηκαν νὰ ἐπιτρέψουν στὸν διεθνοῦς φήμης σκηνοθέτη κ. Λάνθιμο νὰ γυρίσει τὸ τελευταῖο τμῆμα τῆς νέας του ταινίας «Bugonia» στὴν Ἀκρόπολη. Προφανῶς γιὰ νὰ μὴν «βεβηλωθεῖ» ὁ ἱερὸς βράχος ἀπὸ τὴν ταινία.
Ποῦ πῆγε ἐδῶ ἡ τέχνη, κ. Μπουκάλα; Ἀλλά, βέβαια, ὁ βράχος τῆς Ἀκροπόλεως ὑπερβαίνει σὲ ἱερότητα τὴν πίστη μας· ἔτσι δὲν εἶναι;
Πόση πιὰ ὑποκρισία σ᾿ αὐτὸν τὸν ταλαίπωρο τόπο!
Posted on 15 Απριλίου, 2025
Εν Κυθήροις τη 15η Απριλίου 2025
Αρχ. Παύλου Δημητρακοπούλου
Θεολόγου- συγγραφέως
Ι. Μ. Κυθήρων και Αντικυθήρων
Η αγία μας Εκκλησία, αγαπητέ φίλε αναγνώστα, καθώς με την Χάρη του Θεού διανύωμε τις άγιες αυτές ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος, μας μυσταγωγεί στα μεγάλα και κοσμοσωτήρια γεγονότα του πάθους του Κυρίου με αποκορύφωμα την αγία Ανάστασή του. Με την πλούσια υμνογραφία της και τα ευαγγελικά αναγνώσματα θα αναζωγραφίσει και παλι στη μνήμη μας τα φρικτά και συγκλονιστικά γεγονότα του Πάθους, τα οποία από άπειρη αγάπη προς ημάς υπέμεινε ο Κύριος υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας. Από τα γεγονότα αυτά θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε μία μόνο πτυχή αυτών, αυτή που αναφέρεται στο γεγονός της προδοσίας του Ιούδα με οδηγό τα ευαγγελικά κείμενα, τους αγίους Πατέρες και τα τροπάρια των ημερών αυτών.
Όπως αναφέρει ο ευαγγελιστής: «Τότε πορευθείς είς των δώδεκα, ο λεγόμενος Ιούδας Ισκαριώτης, προς τους αρχιερείς είπε. Τι θέλετέ μοι δούναι και εγώ υμίν παραδώσω αυτόν» (Ματθ.26,14-15). «Τότε πορευθείς…», δηλαδή πότε; Όταν η πόρνη γυναίκα, για την οποία κανει λόγον ο ευαγγελιστής στους προηγούμενους στίχους, πλησίασε τον Χριστόν και άδειασε το πολύτιμο μύρο, που είχε μαζί της πάνω στην κεφαλή του Κυρίου, για να δείξει έτσι μ’ αυτόν τον τρόπο αφ’ ενός μεν την βαθειά μετάνοιά της για την μέχρι τότε αμαρτωλή και άσωτη ζωή της, αφ’ ετέρου δε την πίστη, την λατρεία και την αγάπη της προς τον Διδάσκαλο. Τότε λοιπόν, που η πόρνη ελάμβανε την άφεση, των αμαρτιών της, καθώς με δακρυα εξομολογείτο τις αμαρτίες της, καθώς καταφιλούσε τα άχραντα πόδια του και τα αποσπόγγιζε με τα μαλλιά της, τότε ο Ιούδας έβαλε σε εφαρμογή το βδελυρό και απαίσιο έργο της προδοσίας. Και εκείνη μεν ανέβηκε από τον βυθό της απωλείας μέχρι τον ουρανό και επέτυχε την σωτηρία της, εκείνος δε εξέπεσε από το ύψος του αποστολικού αξιώματος και εγκρεμίστηκε στον βυθό της κολάσεως. Αυτήν την αντινομία, την τραγική αντίθεση μεταξύ των δύο προσώπων, παρουσιαζει με πολύ αριστοτεχνικό τρόπο ένα από τα τροπάρια των αίνων της Μεγάλης Τετάρτης: «Ότε η αμαρτωλός προσέφερε το μύρον, τότε ο μαθητής συνεφώνει τοις παρανόμοις. Η μεν έχαιρε κενούσα το πολύτιμον, ο δε έσπευδε πωλήσαι τον ατίμητον. Αύτη τον Δεσπότην επεγίνωσκεν, ούτος του Δεσπότου εχωρίζετο. Αύτη ηλευθερούτο και ο Ιούδας δούλος εγεγόνει του εχθρού. Δεινόν η ραθυμια, μεγάλη η μετάνοια…».
«Τότε πορευθείς…». Δηλαδή δεν τον εκάλεσαν άλλοι, ούτε τον εξανάγκασε κανείς, αλλά ενήργησε μόνος του, κατόπιν ιδικής του επιλογής και αποφάσεως. Ξεκίνησε αυτό το εγκληματικό έργο με ιδική του πρωτοβουλία και προμελέτη. Δεν ήταν πράξις, στην οποία παρεσύρθη σε μιά στιγμή απροσεξίας κάτω από την πίεση δυσχεριών και δυσμενών περιστάσεων. Ήταν πράξις, την οποία εν ψυχρώ εμελέτησε, κατέστρωσε και πραγματοποίησε. Ήταν έκφρασις ενός φοβερού πάθους που έκρυβε στα βάθη της ψυχής του, του πάθους της φιλαργυρίας. Το πάθος αυτό γεννήθηκε, αναπτύχθηκε και ρίζωσε μέσα του σταδιακά και προοδευτικά, μέχρις ότου διέβρωσε κατά τρόπον ανεπανόρθωτον, ολο τον ψυχικό του κόσμο. Ετύφλωσε τους ψυχικούς του οφθαλμούς και εσκλήρυνε την καρδιά του σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μένει ασυγκίνητος και αναίσθητος μπροστά στην αγάπη του Διδασκάλου του, μπροστά στα άπειρα θαύματα, τα οποία καθημερινά έβλεπε από Αυτόν και τα οποία μαρτυρούσαν και απεδείκνυαν την θεία εξουσία και δύναμή του, την μεσσιανική του ιδιότητα.
«Τότε πορευθείς είς των δώδεκα…». Δηλαδή αυτός που τον πρόδωσε, δεν ήταν ένας τυχαίος άνθρωπος, ή ένας από τον ευρύτερο κύκλο των εβδομήκοντα μαθητών, αλλ’ ανήκε στους δώδεκα. Δηλαδή στους εκλεκτούς, σ’ εκείνους που ήταν κάθε μέρα με τον Κύριο. Εκείνος που αξιώθηκε μαζί με τους άλλους ένδεκα να απολαύσει τόσο πλούσια την διδασκαλία του Κυρίου. Αυτός που αξιώθηκε να δή θαύματα, που δεν τα είδαν πολλοί από τον όχλο. Αυτός που αξιώθηκε, να κάνη και ο ίδιος θαύματα και να θεαραπεύει δαιμονισμένους με την δύναμη του Διδασκάλου του. Αυτός του οποίου τα πόδια έπλυνε ο Κύριος κατά την διάρκεια του Μυστικού Δείπνου. Αυτός στον οποίο έδωσε ο Κύριος την θεία Κοινωνία, το άγιο Σώμα και το τίμιο Αίμα του.
Αφού λοιπόν ο Ιούδας συνεφώνησε με τους αρχιερείς τα της προδοσίας, ζητούσε να βρή την κατάλληλη ευκαιρία. Κατέστρωσε δε σχέδιο, στο οποίο τα πάντα είχαν τακτοποιηθή μέχρι λεπτομερείας, ώστε το εγχείρημα να έχει επιτυχία. Ακόμη και ο τρόπος της προδοσίας είχε προβλεφθή. Όπως σημειώνει ο ευαγγελιστής: «ο δε παραδούς αυτόν έδωκεν αυτοίς σημείον λέγων, ον αν φιλήσω αυτός εστίν, κρατήσατε αυτόν. Και ευθέως προσελθών τω Ιησού είπε, χαίρε ραββί και κατεφίλησεν αυτόν» (στιχ.48,49).Το σημαδι από το οποίο θα καταλάβαιναν, ποιος είναι ο Ιησούς, ήταν το φίλημα. Δηλαδή δεν προτίμησε άλλο τρόπο προδοσίας, φερ’ ειπείν να τον δείξει με το δάκτυλο, ή με κάποια άλλη χειρονομία, αλλά με φίλημα. Με μια πράξη δηλαδή με την οποία εκδηλώνομε αισθήματα βαθειάς αγάπης και εκτιμήσεως, καθώς ασπαζόμαστε ένα πρόσωπο. Ποία σχέση όμως είχε το φίλημα, το σύμβολο αυτό της αγάπης με το εσωτερικό περιεχόμενο της ψυχής του, που ήταν γεμάτο μίσος και πονηρία προς τον Διδάσκαλο; «Αλοίμονο», παρατηρεί έκπληκτος ο ιερός Χρυσόστομος, «πόση πονηρία εδέχθηκε η ψυχή του προδότου! Με ποιά μάτια έβλεπε τότε τον Διδάσκαλον; Με ποίο στόμα τον φιλούσε;» Και συνεχίζει παρά κάτω: «Παράξενος είναι αυτός ο τρόπος της προδοσίας, που συνοδεύεται με φίλημα και με προσφώνηση, (‘χαίρε ραββί’). Και ο Ιησούς του απήντησε: Γι’ αυτό ήρθες εδώ φίλε; Γιατί μου εύχεσαι να χαίρομαι, αφού σκοπός σου είναι, να με λυπήσης; Γιατί με περιποιείσαι με τα λόγια, αφού με πληγώνεις με τα έργα σου; Γιατί με λές Διδάσκαλό σου, χωρίς να είσαι μαθητής μου; Γιατί κακομεταχειρίζεσαι το φίλημα, που είναι εκδήλωση αγάπης; Γιατί έκαμες σύνθημα για την προδοσία σου το σύμβολο της ειρήνης;…Ξέρω ποιός σου έδειξε τον δρόμο για το δόλιο φίλημα. Ο διάβολος σου έβαλε στο μυαλό σου να να με φιλήσης με τέτοιο τρόπο».
Φοβερό λοιπόν, αγαπητέ φίλε αναγνώστα, το πάθος της φιλαργυρίας. Ο απόστολος Παύλος το θεωρεί «ρίζα πάντων των κακών» (Α΄Τιμ.6,10). Πάθος, που σκοτίζει και σκληρύνει την ψυχή σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην διστάζει να διαπράττει τα στυγερότερα εγκλήματα. Πάθος, από το οποίο όλοι κινδυνεύουμε. Και ας μην πεί κανείς, πως δεν μπορεί να ξαναγίνει ένας δεύτερος Ιούδας, μια που ο Χριστός τώρα πλέον βρίσκεται στους Ουρανούς και επομένως δεν είναι δυνατόν, να τον προδώσουμε, ούτε να του δώσουμε της προδοσίας το φίλημα. Όπως λέγει ο μέγας άγιος της Εκκλησίας μας ο άγιος Μάξιμος ο ομολογητής, κάθε φορά που αμαρτάνομε με την θέλησή μας είναι, σαν να προδίδωμε τον Χριστό, όπως ο Ιούδας. «Βλέπε χρημάτων εραστά, τον διά ταύτα αγχόνη χρησάμενον. Φεύγε ακόρεστον ψυχήν, την Διδασκάλω τοιαύτα τολμήσασαν…», προειδοποιεί η Εκκλησία με το εμπνευσμένο τροπάριο του όρθρου της Μεγάλης Πέμπτης. Η πτώσις του Ιούδα μας διδάσκει και κάτι ακόμη. Ότι κανένα εκκλησιαστικό αξίωμα, όσο μεγάλο και αν είναι αυτό, δεν μας εξασφαλίζει την σωτηρία, εάν δεν προσέξωμε. Γι’ αυτό και ο απόστολος έλεγε: «Ο δοκών εστάναι, βλεπέτω μη πέση» (Α΄Κορ.10,12). Εκείνος που έχει την ιδέα, ότι στέκεται, ότι είναι εδραιωμένος στην πνευματική ζωή και νομίζει, ότι δεν διατρέχει κανέναν πνευματικό κίνδυνο πτώσεως, εκείνος ας προσέξει, μήπως πέση. Διότι η αυτοπεποίθηση, που έχει καλλιεργήσει μεσα του, θα αφαιρέση την Χάρη του Θεού, με αποτέλεσμα να βρεθή στον κίνδυνο της πτώσεως.
Καλή μετάνοια και καλή Ανάσταση!