Τον Ιανουάριο του 1827 η Ακρόπολη πολιορκούνταν από τον Κιουταχή και οι Έλληνες είχαν ηττηθεί στη μάχη του Καματερού.
Ο Ρεσίτ Πασάς γνωστός και ως Κιουταχής επιχείρησε να «σπάσει» το ηθικό των Ελλήνων και αποφάσισε να επιτεθεί στο στρατόπεδο του σκωτσέζου φιλέλληνα Θωμά Γόρδονος στην Καστέλα, την οποία είχαν καταλάβει μερικές ημέρες νωρίτερα.
Η Καστέλα, που την αποκαλούσαν και «Μικρό Γιβραλτάρ», αποτελούσε σημαντική στρατηγική θέση με θέα τη θάλασσα, που θα βοηθούσε τον Κιουταχή να αποφύγει επιθέσεις διά θαλάσσης από τους Έλληνες, ενώσω πολιορκούσε τον Ιερό βράχο.
Στις 29 Ιανουαρίου 1827 ο Κιουταχής, με 1500 άνδρες, ιππικό και 6 κανόνια άρχισε να κινείται απειλητικά προς την Καστέλα.
Οι Έλληνες ήταν προετοιμασμένοι για την επίθεση. Ο Σκωτσέζος Φιλέλληνας είχε τοποθετήσει τα κανόνια των πλοίων στον λόφο και είχε στρέψει τα υπόλοιπα προς την Καστέλα. Παράλληλα, ψαριανά πλοία και το ατμοκίνητο πλοίο Καρτερία, με κυβερνήτη τον Άγγλο πλοίαρχο Φραγκίσκο Άστιγγα, που βρισκόταν στον Πειραιά θα κανονιοβολούσαν τους Τούρκους, προσφέροντας σημαντική βοήθεια στους Έλληνες αγωνιστές. Σημειώνεται ότι το «Καρτερία» ήταν το πρώτο παγκοσμίως πολεμικό ατμόπλοιο που μετείχε σε επιχειρήσεις και είχε φτάσει στον Πειραιά για να βοηθήσει τους πολιορκημένους στην Ακρόπολη.
Ο Μακρυγιάννης, ο Δημήτριος Καλλέργης και ο Κορίνθιος οπλαρχηγός Ιωάννης Νοταράς είχαν στηθεί με τους άντρες τους δεξια, αριστερά και στο κέντρο του λόφου. Αρκετοί ήταν εκείνοι που είχαν φύγει την προηγούμενη νύκτα φοβούμενοι την ήττα από τους Τούρκους.
Στις 30 Ιανουαρίου 1827, οι Τούρκοι έκαναν έφοδο στο ελληνικό στρατόπεδο εν μέσω σφοδρών κανονιοβολισμών από τα ελληνικά πλοία στο λιμάνι. Επί πέντε ώρες οι Έλληνες κατάφεραν να αντισταθούν σε όλες τις επιθέσεις και πέρασαν στην αντεπίθεση, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν σε υποχώρηση τον Κιουταχή.
Οι Τούρκοι μέτρησαν 300 νεκρούς και τραυματίες, ενώ οι Έλληνες 60. ανήλθαν σε 60 νεκρούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου