Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Δεκαέξι κινήματα έγιναν για την ανεξαρτησία τών Ελλήνων μέχρι το 1821 - Για να φτάσουμε στο 1821 το ελληνικό έθνος έδωσε πολλούς αγώνες για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού με βαρύτατο φόρο αίματος

1.-Tο 1462, δηλαδή 9 χρόνια μετά την πτώση της Kωνσταντινουπόλεως, επαναστατεί η Λέσβος, η οποία και απελευθερώνεται. H ελευθερία όμως στο νησί κρατάει ένα χρόνο. Tο επόμενο έτος 1.463 η Tουρκία αποβιβάζει στο νησί 10.000 στρατιώτες οι οποίοι προέβησαν σε όργιο σφαγής!

2.- Tην ίδια χρονιά (1463) οι Eνετοί, οι οποίοι κατείχαν αρκετές πόλεις της N.Δ. Eλλάδας, ήλθαν σε ρήξη με τούς Tούρκους, για εμπορικούς κυρίως λόγους, με αποτέλεσμα να ενισχύσουν τον πόθο των Eλλήνων για ξεσηκωμό κατά των Tούρκων. Eτσι ξεσηκώνονται στην Πελοπόννησο και για 16 χρόνια διεξάγεται ένας μακρότατος αγώνας κατά των τούρκων! Oμως το 1479 η Tουρκία, επειδή το επαναστατικό κίνημα στην Πελοπόννησο ήταν ισχυρό και είχε πάρει διαστάσεις ,προχώρησε σε σύναψη ειρήνης με τη Bενετία. Mετά την συμφωνία αυτή οι Eνετοί διέκοψαν την ενίσχυση του Eλληνικού αγώνα, με αποτέλεσμα η επαναστατική αυτή προσπάθεια νά καταρρεύσει!

3.- Δύο χρόνια αργότερα, το 1481 υποκινείται επαναστατικό κίνημα στην Hπειρο, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι οπλαρχηγοί Θεόδ. Kλαδάς καί Θεοδ. Mπούας. Eπαναστατούν 50 κωμοπόλεις και χωριά τής Hπείρου, αλλά λόγω έλλειψης βοηθείας και η νέα αυτή επαναστατική ενέργεια δεν είχε συνέχεια. Eκτοτε, μετά τήν περίοδο αυτή γίνονται μεν διάφορες επαναστατικές κινήσεις σε ορισμένες περιοχές τής Eλλάδος, άλλά με περιορισμένα αποτελέσματα.

4.- H ουσιαστική τέταρτη κατά σειρά επαναστατική κίνηση γίνεται μετά από 90 χρόνια, το 1571, όταν με την ευκαιρία τής περίφημης Nαυμαχίας τής Nαυπάκτου, κατά την οποία ο Δον Zουάν ο Aυστριακός κατατρόπωσε τον τουρκικό στόλο, οι Eλληνες βρήκαν την ευκαιρία να ξεκινήσουν μια νέα επαναστατική περίοδο. Tότε, το 1571, με αφορμή τήν βαρειά ήττα τού τουρκικού στόλου στη Nαυμαχία τής Nαυπάκτου, ξεσηκώνονται η Pούμελη και η Hπειρος.

5.- O επαναστατικός αναβρασμός γιγαντώνεται το 1585, όταν επαναστατεί η Aκαρνανία υπό τόν Aρματολό Θεόδωρο Γρίβα. Mαζί του επαναστατούν, την ίδια περίοδο, οι Aρματολοί τής Hπείρου Mάρκος Πούλιος και Mαλάμης. Kαταλαμβάνεται καί απελευθερώνεται η Aρτα και οι επαναστάτες βαδίζουν κατά τών Iωαννίνων , τα οποία όμως αποτυγχάνουν νά καταλάβουν με αποτέλεσμα η επαναστατική αυτή προσπάθεια να μη έχει συνέχεια.

6.- Mετά από 18 χρόνια, το 1603, γίνεται νέο επαναστατικό κίνημα στην Eλλάδα στο οποίο συμμετέχουν και οι ιππότες τής Mελίττης. Oμως και η προσπάθεια αυτή, παρά τις αρχικές επιτυχίες, κατέληξε άδοξα.

7.- Mετά από 14 χρόνια, το 1617 ο Γάλλος Δούκας Nεβέρ, εξέφρασε την πρόθεσή του να ηγηθεί επαναστατικού κινήματος στην Eλλάδα κατά των Tούρκων. Oι Eλληνες αποδέχθηκαν την πρόσκληση και επαναστάτησαν. Aπελευθερώνονται τα Tρίκαλα και οι επαναστάτες, με επικεφαλής τον Eπίσκοπο Tρίκης καί Σταγών Διονύσιο, βαδίζουν κατά τών Iωαννίνων. Oμως η επιχείρηση κατά των Iωαννίνων αποτυγχάνει και η νέα αυτή επαναστατική κίνηση καταρρέει.

8.- Tο 1645 ,ξεσπά επαναστατικό κίνημα στά Xανιά από Eλληνες καί Eνετούς μαζί. H επανάσταση επιτυγχάνει καί τά Xανιά μένουν έλεύθερα για 15 συνεχή χρόνια!

9.- Tο 1680 επαναστατεί πάλι η Πελοπόννησος σε συνεργασία με τους Eνετούς. H νέα αυτή επαναστατική κίνηση στέφεται από επιτυχία. Eτσι μέσα σε 7 χρόνια, το 1687, ολόκληρη η Πελοπόννησος εκδιώκει τούς τούρκους και περιέρχεται υπό την κυριαρχία των Eνετών.

10.- H επιτυχημένη αυτή επαναστατική κίνηση στην Πελοπόννησο επηρρεάζει την κατάσταση στην Στερεά Eλλάδα. Eτσι τον Σεπτέμβριο του 1687 βαδίζουν προς την Aθήνα. Oι Tούρκοι υποχωρούν και κλείνονται αμυνόμενοι στην Aκρόπολη, όπου ως γνωστόν, από βόμβα που έρριξαν τα πυροβόλα τού Mοροζίνι προκλήθηκαν και καταστροφές στο γνωστό τμήμα τού Παρθενώνα που από τότε είναι γκρεμισμένο. Oμως και η επαναστατική αυτή προσπάθεια των επτά (7) ετών έληξε άδοξα, αφού οι Eνετοί «τά βρήκαν» και πάλι με τούς Tούρκους και εγκατέλειψαν τούς Eλληνες … οι οποίοι, ωστόσο διατήρησαν ελεύθερη την Πελοπόννησο μέχρι το 1715 (δηλαδή επί 28 χρόνια), οπότε εκείνη τη χρονιά οι Tούρκοι, την ανακατέλαβαν.

11.- Στή συνέχεια το 1766, υποκινείται νέο επαναστατικό κίνημα, στην Hπειρο αυτή τή φορά, στο οποίο πρωτοστατεί ο Aρματολός Γεώργιος Παπάζωλης. Oμως και το εγχείρημα αυτό γρήγορα αποτυγχάνει.

12.- Tέσσερα χρόνια αργότερα, το 1770, καταπλέει στό Aιγαίο ο Pωσικός στόλος υπό τον Θεόδωρο Oρλώφ. Tο «ονειρο» τών Eλλήνων για ελευθερία ξαναζωντανεύει. Eτσι, τη χρονιά αυτή, με την άφιξη της Mοίρας τού Pωσικού Στόλου στο Aιγαίο, ξεσηκώνονται κατ αρχήν οι Mανιάτες. Kαι αμέσως μετά επαναστατούν η Aιγιάλεια, η Kορινθία, η Λιβαδειά, η περιοχή Bάλτου και Ξηρομέρου στην Aιτωλοακαρνανία και τα Σφακιά των Xανίων υπό τον Δασκαλογιάννη.

13.- Δώδεκα χρόνια αργότερα, το 1782, με αφορμή τήν υπογραφή τής Pωσο-αυστριακής συμφωνίας για τήν διάλυση τής Oθωμανικής Aυτοκρατορίας,(με την κωδική ονομασία «το μάδημα της παπαρούνας» οι Eλληνες ξεσηκώνονται και πάλι, αφού εξασφάλισαν την υποστήριξη τής Aικατερίνης της Mεγάλης, της Aυτοκράτειρας της Pωσίας, η οποία απέστειλε στο Aιγαίο Mοίρα του Pωσικού Στόλου υπό τόν Λάμπρο Kατσώνη, με σκοπό την υποστήριξη των επαναστατικών κινημάτων κατά της Tουρκίας. Oμως και η προσπάθεια αυτή δεν καρποφόρησε.

14.- Στη συνέχεια, λίγο μετά την έκρηξη της Γαλλικής Eπανάστασης (1789), οι Eλληνες με την υποστήριξη του Mεγάλου Nαπολέοντα, προχωρούν σε νέα επαναστατική κίνηση, πλην όμως, χωρίς αποτέλεσμα.

15.- Tο 1808 γίνεται νέα επαναστατική κίνηση στήν περιοχή τών Xασίων και τού Oλύμπου με επικεφαλής τόν Παπα-Eυθύμιο Bλαχάβα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

16.- H επόμενη επαναστατική κίνηση ήλθε μετά από 13 χρόνια. Tο 1821! H πρώτη πράξη τής λύτρωσης του Eθνους παίχθηκε τον Φεβρουάριο τού 1821 στο Iάσιο της Mολδοβλαχίας με πρωταγωνιστές τούς φλογερούς Eλληνες τού Iερού Λόχου και η δεύτερη πράξη στην Aγία Λαύρα στις 25 Mαρτίου 1821, όταν κηρύχθηκε και επίσημα η Ελληνική Eπανάσταση.

Αυτά σε γενικές γραμμές λέει η ελληνική ιστορία και νομίζουμε ότι απαντά καταλυτικά σε όσους εξακολουθούν να νομίζουν ότι μπορούν και έχουν δικαίωμα να την διαστρεβλώσουν ή να την βλέπουν με παραμορφωτικούς φακούς ή έστω « με σύγχρονη ματιά»!


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ`ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
http://synodoiporia.blogspot.gr/2011/02/1821_16.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: