Στη μαζική παραγωγή, εντός του 2019, ενός «νανο-φωτοβολταϊκού» βάρους 500 γραμμαρίων -έναντι των 22-23 κιλών που έχουν τα ογκώδη φωτοβολταϊκά συστήματα- προσανατολίζεται το Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το διευθυντή του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και υπεύθυνο του Κέντρου, Στέργιο Λογοθετίδη, το νανο-φωτοβολταϊκό θα μπορεί να τοποθετείται, μεταξύ άλλων, σε θερμοκήπια, καντίνες, κτηνοτροφικές μονάδες και beach bar, εξασφαλίζοντας για το χρήστη μείωση του κόστους ενέργειας. «Δύο τ.μ. αυτών των νανο-φωτοβολταϊκών, μπορούν να παράξουν ενέργεια για την ψύξη δύο ψυγείων 200 λίτρων έκαστο» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «ναι μεν τώρα η απόκτησή τους είναι ακριβή, αλλά όταν θα βγει στη μαζική παραγωγή, η τιμή τους θα είναι ανταγωνιστική».
Το Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, εστιάζεται στον πρωτογενή τομέα και αποσκοπεί στη μείωση του κόστους παραγωγής, προσδίδοντας ταυτόχρονα ποιοτική υπόσταση στα ελληνικά προϊόντα και συντελώντας στην προστασία της βιοποικιλότητας.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κέντρο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, αφού ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητές του από τον κ. Λογοθετίδη, δήλωσε πως «η έρευνα που γίνεται στο Κέντρο είναι εντυπωσιακή. Το ζητούμενο βέβαια, είναι να δούμε, πώς αυτή η έρευνα θα βρει εφαρμογή στον πρωτογενή τομέα, που ένα από τα μεγάλα του προβλήματα είναι το υψηλό κόστος παραγωγής».
Παράλληλα, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι το ΥΠΑΑΤ θα σταθεί αρωγός και «σύμμαχος» στις ερευνητικές προσπάθειες του Κέντρου Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών, γνωστοποιώντας ότι το 2018 έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο, έτος καινοτομίας και έρευνας.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η έρευνα που γίνεται στο Κέντρο, παράγει αποτελέσματα σε επίπεδο παραγωγής ενέργειας, σε σχέση ιδιαίτερα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμβάλλοντας έτσι αποτελεσματικά στη μείωση κόστους, από άλλες πηγές».
Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζοντας τη θετική δουλειά που γίνεται στο Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών, ο κ. Αποστόλου είπε: «Είμαστε εδώ. Θα παρακολουθούμε τη δουλειά σας και πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή, στην εφαρμογή της, αυτή η έρευνα που παράγετε, θα μας δώσει τη δυνατότητα μέσα απο δράσεις και μέτρα του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, να την εντάξουμε και να την ενισχύσουμε, ώστε να βρει ο κόσμος του πρωτογενούς τομέα έναν φορέα που θα τον βοηθήσει στην κατεύθυνση μείωσης του κόστους ενέργειας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου