on 05/03/2024
Άρθρο της Λούλης Σταυρογιάννη στην «ΑΥΓΗ»
Ως μαθητευόμενος μάγος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης εμμένει στην είσοδο ιδιωτών για την απόληψη της βιομάζας από τα δάση και με κρατική επιδότηση, την οποία βαφτίζει ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων. Σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε στοιχεία του μοντέλου αυτού που θα περιληφθούν σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου, με ελάχιστη αναφορά στο βασικό «συστατικό» του, τη δημιουργία εθελοντικής αγοράς απορροφήσεων άνθρακα μέσω χρηματιστηρίου, παράλληλη με το ευρωπαϊκό σύστημα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που είχε κάνει ο ίδιος στις 23 Οκτωβρίου του 2023. Θεωρητικά, τα έσοδα από τις πωλήσεις δικαιωμάτων θα χρηματοδοτούν την επιδότηση της απόληψης βιομάζας και ως εκ τούτου την οικονομική βιωσιμότητα του μοντέλου. Μάλιστα τότε έλεγε ότι μέχρι τέλους του έτους οι αλλαγές θα είχαν νομοθετηθεί.
Βέβαια, οι εξαγγελίες του Οκτωβρίου συνδέονταν με την επικοινωνιακή διαχείριση της πανευρωπαϊκής αρνητικής πρωτιάς για τη χώρα μας με 1,7 εκατομμύρια στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων καμμένα. Τώρα ο υπουργός επέλεξε να αναφερθεί στα σχήματα που θα αναλάβουν τον καθαρισμό των δασών και την εκμετάλλευση της ξυλείας και στις διαδικασίες ανάθεσης του καθαρισμού. Δηλαδή οι Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας (ΔΑΣΕ) που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ή σχήματα στα οποία θα συμμετέχουν ως μέρη οι ΔΑΣΕ με συνολικό ποσοστό 50% και λοιπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα με συνολικό ποσοστό 50%. Αυτά θα πρέπει να έχουν έχουν ως κύριο αντικείμενο δραστηριότητας τη μεταποίηση ξυλείας και προϊόντων αυτής, να έχουν συσταθεί τουλάχιστον πέντε έτη πριν από τη δημοσίευση της πρόσκλησης από το ΥΠΕΝ κ.λπ. Όμως στα Υβριδικά Συνεργατικά Σχήματα θα μπορούν να συμμετέχουν και «νομικά πρόσωπα» για εκμετάλλευση της βιομάζας προς παραγωγή ενέργειας (θερμικής, ηλεκτρικής, βιοενέργειας).
Τραγική υποστελέχωση
Τα Υβριδικά Συνεργατικά Σχήματα και οι ΔΑΣΕ που έχουν αναλάβει τη διαχείριση και εκμετάλλευση δασών θα επιδοτούνται ετησίως «με βάση τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων ή από άλλους δημόσιους πόρους». Οι προσκλήσεις για τις αναθέσεις καθαρισμού θα βασίζονται στις διαχειριστικές μελέτες. Αυτές προσδιορίζουν τα σημεία και τον όγκο της προς απομάκρυνση βιομάζας (κλαδιά, νεκρά δέντρα κ.λπ.) σε χρονική περίοδο δεκαετίας υπό τον έλεγχο και εποπτεία των εν λόγω δραστηριοτήτων από τη δασική υπηρεσία, που καταρρέει λόγω τραγικής υποστελέχωσης. Πάνω από το 50% των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας δεν διαθέτει διαχειριστικές μελέτες, ενώ ο υπουργός έταξε δημοπράτηση νέων μελετών με επικαιροποιημένες τεχνικές προδιαγραφές από τον επόμενο μήνα. Οι πρώτες πιλοτικές μελέτες θα αφορούν δασικά οικοσυστήματα σε Αττική, Βοιωτία, Αρκαδία και Ηλεία, ενώ θα διατεθούν 80 εκατ. από το ΕΣΠΑ για μελέτες και σε άλλες περιοχές. Σε κάθε περίπτωση, για την κατάρτιση και μόνο των διαχειριστικών μελετών απαιτείται τουλάχιστον ένας χρόνος, καθώς προϋποθέτει εργασία κυρίως στο πεδίο.
Οσον αφορά το λεγόμενο πρόγραμμα AntiNero III, ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προϋπολογισμού 385.029 εκατ. ευρώ (74.521 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), τα 256 εκατ. που θα διατεθούν για εργολαβίες καθαρισμού των δασών, συντήρησης αντιπυρικών ζωνών, βελτίωση και συντήρηση οδικού δικτύου, τόσο ο γενικός γραμματέας Δασών, Ευ. Σταθόπουλος όσο και ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος Ευ. Γκουντούφας υποστήριξαν ότι οι αναθέσεις των συμβάσεων θα γίνουν τον Μάρτιο και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου. Κάτι που μένει να αποδειχθεί στην πράξη, αφού στα προηγούμενα προγράμματα AntiNero οι εργασίες καθαρισμού γίνονταν μέσα στο κατακαλόκαιρο, ενώ η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει την 1η Μαΐου. Στη δημιουργία μεικτών αντιπυρικών ζωνών σε 65.357 στρέμματα θα κατευθυνθούν τα υπόλοιπα 133 εκατ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου