Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης: Οι Υπεραιωνόβιοι Πλάτανοι Σχολαρίου Λαγκαδά

 

Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης: Οι Υπεραιωνόβιοι Πλάτανοι Σχολαρίου Λαγκαδά

Σοφία-Δέσποινα Παπαδοπούλου
Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος, MSc

Στα Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης ανήκουν δημόσιες ή ιδιωτικές εκτάσεις ή και μεμονωμένα δέντρα-μνημεία, με τεράστια οικολογική και ιστορική σημασία και τα οποία χρήζουν προστασίας. Πολλές χώρες μάλιστα, διαθέτουν νομοθεσία που τα προστατεύει. Στη χώρα μας, καταγράφονται επισήμως 69 Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς της χώρας. Σε αυτά ανήκουν και οι δύο υπεραιωνόβιοι πλάτανοι του Σχολαρίου Λαγκαδά. Οι πλάτανοι είναι δένδρα που συχνά φθάνουν σε εξαιρετικά μεγάλη ηλικία και αποτελούν αξιοθέατα.

Μόλις 37 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, σε μια πεδιάδα ανάμεσα στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, θα συναντήσει κανείς το χωριό Σχολάρι Λαγκαδά. Στη δυτική πλευρά του χωριού, δεσπόζει ένας πλέον από τους δύο υπεραιωνόβιους πλατάνους, οι οποίοι μάλιστα ανακηρύχθηκαν κατά το έτος 1975 διατηρητέα μνημεία φύσης, λόγω της ηλικίας, της διαμέτρου των κορμών (10,5 και 8,5 μέτρα αντίστοιχα) και της οικολογικής τους αξίας. Δέντρα τεράστιας σημασίας, η ηλικία των οποίων χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας, φιλοξενούν στα κλαδιά τους, διάφορα είδη πτηνών αλλά και ζευγάρια ερωδιών όπως οι Σταχτοτσικνιάδες (Ardea cinerea), οι οποίοι φτιάχνουν φωλιές στα κλαδιά με σκοπό να διαχειμάσουν εκεί, προκαλώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα και συνάμα μοναδικό φαινόμενο για τη χώρα μας.

Δυστυχώς όμως, συμπεριλαμβάνεται σε ένα από τα πολλά αξιοθέατα-μνημεία που έχουν αφεθεί στην τύχη τους και δεν προστατεύονται όπως τους αρμόζει. Κατά το παρελθόν, αποτελούσε ένα πλατανόδασος απαράμιλλης ομορφιάς και ο χώρος ήταν διαμορφωμένος κατάλληλα για εκδρομές και ξεναγήσεις, αλλά πλέον τα σημάδια εγκατάλειψης είναι εμφανή.

Παρά την όχι και τόσο οργανωμένη εικόνα της περιοχής, αξίζει κανείς να επισκεφθεί το σημείο, καθώς πρόκειται για ένα μνημείο τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ παράλληλα, μπορεί να συνδυαστεί με μνημεία της ευρύτερης περιοχής όπως το γεωλογικό πάρκο της Νυμφόπετρας, που βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό, μόλις 5χλμ. μακριά.

Κι όσο τα μνημεία αυτά στέκονται αγέρωχα, οφείλουμε όλοι εμείς να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να τα διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: