Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Λιβύη: Ο Σάρατζ απέσυρε την παραίτησή του. Ποιός ο αντίκτυπος στη διαδικασία ειρήνευσης στη χώρα;

 

7 Νοεμβρίου 2020

  • Γράφει ο Γιώργος Παπαγιαννόπουλος

  • emailg.papagian3@yahoo.gr

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Fayez al-Serraj (που εδρεύει στη Τρίπολη) πραγματοποίησε πρόσφατα μια πλήρη στροφή και απέσυρε την παραίτησή του ως πρωθυπουργού. Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνει στη θέση του έως ότου τερματιστεί ο εν εξελίξει πολιτικός διάλογος εντός της Λιβύης.

Την περασμένη εβδομάδα, η Στέφανι Ουίλιαμς, επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη Λιβύη, προήδρευσε σύσκεψης για μια μόνιμη παύση σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης όλων των ξένων μαχητών και μισθοφόρων από την Λιβύη εντός τριών μηνών.

Η κατάπαυση του πυρός περιλαμβάνει το πλήρες άνοιγμα χερσαίων και αεροπορικών διαδρομών, προσπάθειες αντιμετώπισης της ρητορικής μίσους, ανταλλαγή κρατουμένων και άλλα. Η κατάπαυση του πυρός αυτή τη φορά θα μπορούσε να είναι διαφορετική, επειδή ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματικοί έχουν υπογράψει τη συμφωνία.

Η κατάπαυση του πυρός ανοίγει επίσης το δρόμο για πολιτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, της «Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας» (GNA) και του LNA σχετικά με τις μελλοντικές ρυθμίσεις κατανομής της εξουσίας, καθώς και το μέλλον θεσμών όπως η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης και η Αρχή Επενδύσεων της Λιβύης.

Η απόφαση του πρωθυπουργού της Λιβύης οφείλεται στην επιμονή του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης, ο πρόεδρος του οποίου Χαλίντ Μίσρι και η Βουλή με έδρα την Τρίπολη ζήτησαν από τον Σάρατζ να αναβάλει την παραίτησή του μέχρι την εκλογή νέου Προεδρικού Συμβουλίου.

Φαίνεται πως ο Σάρατζ έχει υποστήριξη και από την «Διεθνή Κοινότητα». Σύμφωνα με το «al-Jazeera», ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas παρακάλεσε τον πρωθυπουργό της Λιβύης να παραμείνει στη θέση του «προκειμένου να εγγυηθεί τη θεσμική και εκτελεστική συνέχεια» τις κρίσιμες εβδομάδες που θα ακολουθήσουν, πράγμα που αποτελεί αναφορά στις διαπραγματεύσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις 9 Νοεμβρίου στην Τυνησία, για να συζητηθεί η διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν το GNA ως το μόνο νόμιμο κυβερνητικό όργανο στη Λιβύη, όπως και πολλές άλλες χώρες προεξάρχουσας της Τουρκίας, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Stoltenberg, Ο Al-Sarraj έκανε ανοίγματα προς την πλευρά της Αιγύπτου που ως γνωστόν, υποστηρίζει το αντίπαλο στρατόπεδο στη Λιβύη.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους αρχηγούς των φυλών της Λιβύης στις 16 Ιουλίου ότι η γραμμή Sirte-Jufra, η οποία είναι ζωτικής σημασίας τόσο για το Κάιρο όσο και για το LNA λόγω του τεράστιου εφοδιασμού με πετρέλαιο, αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Εάν ο al-Serraj ενδιαφέρεται σοβαρά να παραμείνει στην εξουσία έως ότου ολοκληρωθεί η ειρηνευτική διαδικασία, αυτός είναι παράγοντας που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Η χώρα που αντιδρά περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι τα ΗΑΕ. Θα μπορούσαν να πείσουν τον Χαφτάρ να διακόψει την ειρηνευτική διαδικασία και να πιέσει προκειμένου να απελαθεί η Τουρκία από τη Λιβύη. Η απόφαση του al-Serraj να αποσύρει την παραίτησή του, άλλαξε το παιχνίδι.

Κι΄ εμείς από την πλευρά μας παρακολουθούμε τις εξελίξεις, λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που έχουμε ως χώρα για την παραμονή σε ισχύ ή όχι, του ανεκδιήγητου παράνομου «Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου» που μας κλέβει θαλάσσιες ζώνες, λεηλατώντας (μη-ανακηρυγμένη ακόμη από εμάς) ΑΟΖ νότια της Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: