Σύμφωνα με την καθιερωμένη παράδοση, ο διάδοχος του ρωσικού θρόνου έπρεπε για να ολοκληρώσει έναν ορισμένο κύκλο σπουδών να πραγματοποίησει ένα μεγάλο ″διαπαιδαγωγικό″ ταξίδι. Στον τσάρεβιτς Νικόλαο (ο μετέπειτα τσάρος Νικόλαος Β′) ανατέθηκε η τελετή των εγκαινίων του Τρανσιβηρικού στο Vladivostok, και στη συνέχεια μία αποστολή ″μύησης″ στις αυλές διαφόρων μοναρχιών της Ευρώπης και της Ασίας, ώστε να αποκτήσει ο ίδιος την προσωπική επαφή και τη γνώση των συσχετισμών εξουσίας της εποχής που θα του ήταν αργότερα χρήσιμες.
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος
Μετά την πρώτη επίσκεψη στον οίκο των Αψβούργων στη Βιέννη, ο τσάρεβιτς επιβιβάστηκε στην Τεργέστη στο θωρηκτό ″Μνήμη της Αζοφικής″ για να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Ελλάδα. Εκεί, συνάντησε τον εξάδελφο του, τον πρίγκιπα Γεώργιο της Ελλάδος, που θα τον συνόδευε στο υπόλοιπο ταξίδι του. Στις 27 Απριλίου 1891 ο στόλος φτάνει στην Ιαπωνία, στο λιμάνι του Nagasaki.
Η επίσκεψη στην Ιαπωνία άρχισε από το Nagasaki, όπου ο τσάρεβιτς είχε την ευκαιρία να κινηθεί ινκόγκνιτο, κυρίως για να επισκεφτεί τη γειτονική ρωσική παροικία Ienasa που είχε δημιουργηθεί το 1870 μετά το ναυάγιο της ρώσικης φρεγάτας Askold και τη διάσωση των 600 ναυτών της.
Την ίδια ημέρα, ο διάδοχος με τη συνοδεία του αποφάσισε να επισκεφτεί το Kyoto. Έξω από το ξενοδοχείο συγκεντρώθηκε κόσμος με ανάμικτα συναισθήματα προς τους φιλοξενούμενους, εντείνοντας ένα κλίμα ανησυχίας που είχε προκαλέσει μία πρόσφατη απειλητική επιστολή γραμμένη με αίμα με παραλήπτη τη ρωσική διπλωματική αποστολή.
Στις 11 Μαΐου, ο διάδοχος και ο πρίγκιπας Γεώργιος, συνοδευόμενοι από τον πρίγκιπα Arisugawa-no-miya μεταφέρθηκαν με rickshaw από το Kyoto στην πόλη Ōtsu.
Η αποστολή του Ρώσου πρίγκιπα αποτελείτο από 40 rickshaw που τους μετέφεραν με τις καρότσες τους στους στενούς δρόμους του Ōtsu. Στη συνοδεία των πριγκίπων υπήρχε αστυνομική δύναμη με σκοπό να τους προστατέψει αν γίνει κάποια απόπειρα εναντίον τους. Η συνοδεία θέλησε να επισκεφθεί ένα ναό, στον οποίο όμως δεν επιτρέπονταν να μπουν άνθρωποι που είχαν άλλη πίστη. Έτσι, κάποιες ομάδες φανατικών αντέδρασαν.
Στη συνοδεία των πριγκίπων βρισκόταν και ο Tsuda Sanzō, μέλος μιας τέτοιας φανατικής ομάδας. Τη στιγμή που περνούσε η πομπή μέσα από τους δρόμους του Ōtsu, ο Tsuda Sanzō σε απρόβλεπτο χρόνο πέταξε πίσω το υπηρεσιακό παλτό του και ξεθηκάρωσε μια katana (όπλο που εκείνη την εποχή θεωρείτο απαγορευμένο από τον αυτοκράτορα), και με ένα δυνατό κόψιμο χτύπησε τον Νικόλαο στο κεφάλι τραυματίζοντας τον στο πίσω μέρος της κεφαλής και αμέσως μετά σπάθισε και πάλι για να τον σκοτώσει.
Ο πρίγκιπας Γεώργιος, που ήταν δίπλα στο Νικόλαο, απόκρουσε το δεύτερο χτύπημα του Tsuda με το ραβδί του μπαίνοντας μπροστά από τον τραυματία και αφόπλισε τον Ιάπωνα. Ο έκπληκτος Tsuda παράτησε τρομαγμένος το θύμα του και άρχισε να τρέχει. Δεν πήγε μακριά αφού δυο Ιάπωνες οδηγοί έτρεξαν πίσω του και τον έπιασαν παραδίδοντας τον στον πρίγκιπα Arisugawa-no-miya.
Ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Meiji θορυβήθηκε πολύ όταν πληροφορήθηκε την επίθεση κατά του τσάρεβιτς, σε σημείο να κάνει ολονύκτιο ταξίδι με τρένο για να συναντήσει το ταχύτερο δυνατό τον υψηλό φιλοξενούμενο του και να του εκφράσει τη βαθιά λύπη του. Ο φόβος του ήταν μήπως βρει η Ρωσία σε αυτό το περιστατικό μία αφορμή για πόλεμο.
Ο Tsuda Sanzō προφυλακίστηκε και δικάστηκε. Στη δίκη επικαλέστηκε ότι ήθελε να σκοτώσει τον πρίγκιπα διότι νόμιζε πως ήταν Ρώσος κατάσκοπος. Τον Ιούνιο του 1891 ο Tsuda καταδικάστηκε σε ισόβια σε μια φυλακή του Hokkaido, το οποίο το λένε ″Ιαπωνική Σιβηρία″.
Ο Τσάρος Αλέξανδρος Γ′ απέδωσε στον πρίγκιπα Γεώργιο τον βαθμό του ναυάρχου του ρωσικού στόλου, ενώ το ραβδί που έσωσε τον γιο του από τον επίδοξο δολοφόνο χαράχτηκε με τα αυτοκρατορικά σύμβολα της Ρωσίας. Το ραβδί βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.
Ο Γεώργιος ο οποίος έδρασε άμεσα, κυριάρχησε πάνω στο φόβο που προκάλεσε η επίθεση του Ιάπωνα και έδρασε ακαριαία αποκρούοντας το δεύτερο κόψιμο του Tsuda. Σίγουρα η αντίδραση του ήταν καρπός της εκπαίδευσης του στις στρατιωτικές σχολές που εκπαιδεύτηκε και δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε δείξει ψυχραιμία σε καταστάσεις ζωής ή θανάτου.
Αριστερά, το μνημείο στο σημείο που έγινε η απόπειρα κατά του τσάρεβιτς Νικόλαου στο Ōtsu. Δεξιά, το αιματοβαμμένο πουκάμισο του Νικόλαου από την ημέρα εκείνη που βρίσκεται σε Μουσείο της Ρωσίας.
Πηγή:
humus.livejournal.com
humus.livejournal.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου