Η ανακάλυψη ενός βιοδείκτη με ένα απλό τεστ αίματος, είναι ένα επίτευγμα Ελλήνων επιστημόνων, που αλλάζει την πορεία της πανδημίας Covid 19.
Στην διαδικτυακή συνέντευξη τύπου μαζί με τον καθηγητή Βαγγέλη Γιαμαρέλλο, ήταν η δημοσιογράφος Υγείας της «Μπαμ», του ereportaz και του health reportaz Αλέξια Σβώλου η οποία συντόνισε και το κομμάτι των ερωτήσεων.
Ο καθηγητής παθολογίας λοιμώξεων Ευάγγελος Γιαμαρέλλος ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός βιοδείκτη που ανιχνεύεται με ένα απλό τεστ αίματος και μπορεί να αλλάξει την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς εντοπίζει εγκαίρως εκείνους τους ασθενείς που πρόκειται να επιδεινωθούν και να χρειαστούν διασωλήνωση και νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
«Με ένα απλό τεστ αίματος το οποίο δίνει αποτέλεσμα μέσα σε μία ώρα περίπου μπορούμε να βρούμε την αυξημένη συγκέντρωση του βιοδείκτη στο αίμα και να παρέμβουμε φαρμακευτικά αρκετές ημέρες προτού παρουσιαστεί η φλεγμονώδης αντίδραση στους πνεύμονες του ασθενούς που τον οδηγεί στην μονάδα εντατικής θεραπείας», τόνισε ο καθηγητής Βαγγέλης Γιαμαρέλλος.
Η αυξημένη συγκέντρωση του βιοδείκτη προσφέρει στους γιατρούς την ευκαιρία να δώσουν έναν βιολογικό παράγοντα -που χορηγείται υποδόριας όπως και οι ενέσεις της ινσουλίνης- μία ή δύο φορές την ημέρα και για 10 μέρες στους ασθενείς ώστε να αποφύγουν την επιδείνωση τη βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια την μονάδα εντατικής θεραπείας και ενδεχομένως και τον θάνατο τους.
«Το φάρμακο που χορηγούμε είναι το Άνακινρα, ένας βιολογικός παράγοντας που χορηγείται σε ασθενείς με ρευματοπάθειες και μετά από την χορήγηση του για περίπου 10 ημέρες εάν ο ασθενής δεν έχει επιδεινωθεί -δεν θα επιδεινωθεί.
Αυτό σημαίνει ότι εστιάζουμε σε ασθενείς που δεν έχουνε μπει ακόμα σε ΜΕθ που βρίσκονται στις παθολογικές κλινικές έχοντας πάει στο νοσοκομείο με δύσπνοια η πνευμονία και μας δίνεται η δυνατότητα να τους σώσουμε.
Ο βιοδείκτης στο αίμα ονομάζεται suPAR
Ο βιοδείκτης στο αίμα τον οποίον ανακάλυψαν οι Έλληνες ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή παθολογίας λοιμώξεων Βαγγέλη Γιαμαρελλο ονομάζεται suPAR.
Η ελληνική ομάδα των επιστημόνων στοχεύει μέσα σε επόμενες 15 μέρες με την έγκριση του ΕΟΦ και της αρχής δεοντολογίας να ξεκινήσει τη μελέτη SAVE με την ένταξη 12 παθολογικών κλινικών από τα ελληνικά νοσοκομεία ώστε να συγκεντρώσουν 100 ασθενείς για να ολοκληρώσουν την έρευνα.
Ο καθηγητής Βαγγέλης Γιαμαρέλλος εκτιμά ότι σε 20 μέρες θα έχουν τα αποτελέσματα για να αλλάζουν την εξέλιξη των βαρέων νοσούντων μέσα στα νοσοκομεία προτού καταλήξουν στις ΜΕΘ.
Η κατάληξη των ασθενών στις ΜΕΘ είναι δραματική για την πορεία του ίδιου του ασθενή και εξίσου δραματική για την συμφόρηση και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου