Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Εκατοντάδες τα κτίρια – «βόμβες» στην Αθήνα αλλά μόνο ένα έριξαν οι μπουλντόζες

test
Από μια κλωστή κρέμεται μεγάλο μέρος της κτιριακής υποδομής στην πόλη, ενώ έξι μήνες μετά τον σεισμό του Ιουλίου μόνο ένα κτίριο από αυτά που χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα, αυτό στην Μυλοποτάμου και Δαβάκη, έχει κατεδαφιστεί.
Ένα ατελείωτο σιρκουί αδειών, εγκρίσεων, προεγκρίσεων κ.ο.κ ανάμεσα σε Δήμο, υπηρεσίες, Υπουργεία κι ιδιοκτήτες που εξακολουθούν να αναζητούνται και φυσικά γραφειοκρατία, πάρα πολύ γραφειοκρατία.
Όλα τα παραπάνω περιγράφουν την κατάσταση με τα εγκαταλειμμένα κι επικίνδυνα κτίρια, μερικά από τα οποία έχουν αρχίσει τα τελευταία δύο χρόνια να καταρρέουν το ένα πίσω από το άλλο.
Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2019, οι κάτοικοι του Κεραμεικού είχαν λαχταρίσει όταν ένα κτίριο κατέρρευσε ξαφνικά στην οδό Αρτεμισίου 30. «Ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος. Τρέξαμε να σωθούμε, νομίζαμε ότι ήταν βόμβα!» είχε δηλώσει τότε ένας αυτόπτης μάρτυρας. Δύο μόλις ημέρες αργότερα κατέρρευσε κι ένα παλιό κτίριο στην Πλάκα.
Πέντε μήνες αργότερα ήρθε κι ο σεισμός στην Αθήνα να χειροτερέψει τα πράγματα για τα γερασμένα κτίρια. Μερικές ημέρες μετά τον σεισμό, στις 19 Ιουλίου, ο ενδιάμεσος τότε δήμαρχος, Γιώργος Μπρούλιας, είχε υποσχεθεί ότι 13 εγκαταλειμμένα κι ασυντήρητα διατηρητέα κτίρια, επικίνδυνα όλα, θα κατεδαφίζονταν μέχρι το τέλος του περασμένου Αυγούστου.
Η υπόσχεση αποδείχθηκε Όνειρο Θερινής Νυκτός μιας και 6 μήνες μετά, μόνο ένα έχει κατεδαφιστεί.
Τα υπόλοιπα 12 είναι στις οδούς: Ηούς 36-38 και Δαιδαλιδών, Επικλέους (μεταξύ Ερμίππου και Τημένους)- 5 κτίρια, Ερεσσού 11, Πελίου 8, Αλκμαίωνος 3, Πλαπούτα 24 Β, Ηλιουπόλεως 4 κι Αετίωνος, Ανθέων κι Αμασίου.
ktirio 902

Σε αναμονή οι μπουλντόζες

Σε επικοινωνία μας με τον Αντιδήμαρχο Δόμησης και Κτιριακών Υποδομών Γιώργο Αποστολόπουλο μάθαμε τα 13 παραπάνω κτίρια έχουν προ πολλού δοθεί σε εργολάβο αλλά αυτό που εκκρεμεί είναι οι άδειες, κυρίως από Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο έχει πρωταρχικό ρόλο στις αποφάσεις για τα διατηρητέα της Αθήνας.
Όπως πάντως μας είπε χαρακτηριστικά και ο Χρήστος Χριστόπουλος, Τμηματάρχης στο Τμήμα Επίβλεψης στην Διεύθυνση Κτιριακής Υποδομής του Δήμου Αθηναίων «αν παρακούσεις το ΥΠΠΟ, ακόμα κι αν η κατάσταση είναι έκτακτη ή δεν το ρωτήσεις… σε τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάναμε σωτήριες παρεμβάσεις και το υπουργείο οδήγησε υπηρεσίες στα δικαστήρια, ασχέτως αν δευτερoδίκως αθωώθηκαν.

Από αναβολή σε αναβολή

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως και να έχει, οι κατεδαφίσεις κτιρίων απαιτούν πολλά ακόμα κι αν το ΥΠΠΟ δώσει το πράσινο φως – ανάμεσα σε αυτά η μελέτη κι η ανάλυση κατεδάφισης.
«Είναι μακρά και της υπομονής η διαδικασία. Άλλωστε, υπάρχει μια τεράστια ουρά προς άμεσο υποτίθεται έλεγχο, τουλάχιστον 300 επικίνδυνα κτίρια για τα οποία πρέπει πρώτα όμως να δώσει το οκ η Πολεοδομία και το Τμήμα των Επικίνδυνων Κτιρίων, για να προχωρήσουμε κι εμείς».
Πάντως η διαδικασία που ακολουθείται στα κτίρια που θεωρούνται επικίνδυνα αλλά ανήκουν σε ιδιώτες είναι να περιφράσσονται με εντολή και δαπάνη του Δήμου Αθηναίων αν η εύρεση του ιδιοκτήτη ή των ιδιοκτήτων (μιας και πολλά κτίρια χαρακτηρίζονται από πολύ ιδιοκτησία) είναι δύσκολη.

Ο λογαριασμός στους ιδιοκτήτες

Το νέο κτηματολόγιο που έρχεται θα απλοποιήσει κάπως τα πράγματα σε αυτές τις περιπτώσεις, μιας και οι ιδιοκτήτες θα βρίσκονται πλέον πιο εύκολα κι οι έτσι κι οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου θα τους ψάχνουν για να τους ζητήσουν… τα ρέστα (σ.σ το κόστος περίφραξης, υποστήριξης με σκαλωσιές, κ.ο.κ).
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο κ. Χριστόπουλος οι σκαλωσιές κι οι περιφράξεις, που τελικά έρχονται για να… μείνουν όσο καθυστερούν οι άδειες, δεν μπορούν να φέρουν την Άνοιξη. «Κατ’ αρχάς παρατηρούνται πολλές και συχνές κλοπές στα υλικά των σκαλωσιών κάτι που συμβαίνει και με τα φρεάτια. Επίσης δεν είναι 100% ασφαλείς κι ειδικά όσο πολυκαιρίζουν κι αυτές γύρω από το κτίριο», σημειώνει.
ktirio 901

Άμεσες περιφράξεις για επικίνδυνα κτίρια

Εκτός από τα 12 που περιμένουν να κατεδαφιστούν και τα 300 που αναμένεται να: ελεγχθούν κι αδειοδοτηθούν για κατεδάφιση υπάρχουν κι άλλα που περιφράσσονται αυτή την περίοδο μιας κι επίσης παρουσίασαν προβλήματα.
Ένα, από αυτά είναι το εγκαταλειμμένο νεοκλασικό κτίριο στη συμβολή Αιόλου και Καρόρη, μέρος του οποίου κατέρρευσε τον περασμένο Νοέμβριο.
O δήμος προχώρησε στην άμεση περίφραξη του χώρου ενώ τοποθέτησε και 24ωρη φύλαξη. Το κτίριο είναι ιδιοκτησίας του Ιδρύματος Χατζηκώνστα και έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης και ιστορικό οικοδόμημα από το υπουργείο Πολιτισμού.
Στην ουρά για περίφραξη μπαίνουν τώρα και άλλα κτίρια. «Πρόκειται για προληπτικά μέτρα για τη δημόσια ασφάλεια» μας είπε ο αντιδήμαρχος Αστικών υποδομών και Σχεδίου Πόλεως, Βασίλης- Φοίβος Αξιώτης. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως στην πλειοψηφία τους πρόκειται για ιδιωτικά κτίρια.
Ένα από αυτά που επίσης οδεύουν για περίφραξη είναι και το ακατοίκητο κι εγκαταλελειμμένο οίκημα στην οδό Ερμού στο Μοναστηράκι (στη συμβολή με την οδό Πιττακή).
ypokatarreysiktirioAiolou
Το υπό κατάρρευση κτίριο στην οδό Αιόλου
Τον περασμένο Δεκέμβριο, το εν λόγω παλιό κι ογκώδες κτίριο παραδόθηκε στις φλόγες και λόγω των υλικών που ήταν πεταμένα στο εσωτερικό του κτιρίου η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις με το κτίριο να καταστρέφεται σχεδόν ολοσχερώς.

PYRKAGIAERMOU
Το εγκατελειμμμένο κτίριο που παραδόθηκε στις φλόγες στην οδό Ερμού
Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: ποιος μπορεί να απλοποιήσει τόσα χρόνια όλη αυτή την δαιδαλώδη, πολύχρονη διαδικασία την ώρα που το κτιριακό σώμα στο κέντρο της πόλης εκπέμπει SOS;
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: