Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Έλεος με την επιπολαιότητα και την προπαγάνδα!


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Βρισκόμαστε πια στα όρια του εθνικού μιθριδατισμού, που έχει οδηγήσει σε εθνική αδράνεια.
Ιστορικά, τέτοιου είδους καταστάσεις ενισχύονται επικίνδυνα όταν μια χώρα – και ειδικά μια χώρα όπως η Ελλάδα – κυβερνάται από δημαγωγούς που ενδιαφέρονται μόνο για την προπαγάνδα.
Τέτοιοι άνθρωποι είναι αδίστακτοι. Προκειμένου να παραστήσουν τους… γενναίους, παίρνουν μια ιδέα και την κάνουν σημαία, διατυμπανίζοντάς τη και μετά τη μαζεύουν – γεγονός που κάθε φορά οδηγεί σε εθνικές ταπεινώσεις.
Στις 9 Ιανουαρίου, με έγγραφό του στη Βουλή, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ανακοίνωσε πως «η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους».
Όπως ανέφερε, «στόχος είναι μέσα από τις υπάρχουσες από τη δεκαετία του 1990 υποδομές και προφανώς με την κατασκευή έργων μικρής κλίμακας, τα νησιά αυτά να καταστούν κατοικήσιμα προκειμένου να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως η παρατήρηση και παρακολούθηση του φυσικού πλούτου, η προσέλκυση περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων, ερευνητών του εξωτερικού και του εσωτερικού, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας κ.α.».
Και ενημέρωνε ότι «η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με την επιτελική δομή του ΕΣΠΑ του ΥΝΑΝΠ και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και αφού έχουν προηγηθεί δύο συσκέψεις με εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, βρίσκεται στη φάση της διαδικασίας αναζήτησης εταίρου, ο οποίος θα συμμετάσχει στη μείζονος σημασίας από εθνικής πλευράς δράση, προκειμένου το project αυτό να ενταχθεί στο Στρατηγικό interreg Ελλάδας-Κύπρου».
Ως εδώ, όλα καλά – αν και σε τέτοια θέματα πρέπει να πράττεις χωρίς να μιλάς.
Στις 13 Ιανουαρίου, όμως, είχαμε τη δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χουσεΐν Μουφτούογλου, σύμφωνα με την οποία «ο υπουργός Ναυτιλίας της Ελλάδας, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, αναφέρθηκε σε πολεοδομικό σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για 28 μικρά νησιά στο Αιγαίο. Αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ποια νησιά περιλαμβάνει αυτός ο σχεδιασμός. Η χώρα μας έχει πολλές φορές ανακοινώσει ότι δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα σε αμφισβητήσιμου καθεστώτος γεωγραφικούς σχηματισμούς και ότι αυτά (τα τετελεσμένα) δεν θα προκαλούν νομικά αποτελέσματα. Περιμένουμε από τη γείτονα Ελλάδα να είναι διακριτική, σε αυτό το θέμα που είναι ευαίσθητο για την κυβέρνηση αλλά και την κοινή μας γνώμη»
Την ίδια μέρα, στην προκλητική δήλωση απάντησε ο κ. Σαντορινιός. Ως εξής:
«Το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο, καθορίζεται ρητώς από σειρά διεθνών συμφωνιών και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Αποφάσεις σχετικές με την ανάπτυξη περιοχών της ελληνικής επικράτειας εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ελληνικού κράτους και αποτελούν ελληνική εσωτερική υπόθεση».
Ως εδώ, καλά. Αλλά ο υφυπουργός δεν περιορίστηκε σ’ αυτή την ξεκάθαρη δήλωση. Έδωσε και… διευκρινίσεις (σε ποιους άραγε;).
Όπως είπε, η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το υπουργείο Ναυτιλίας, για την οποία ενημερώθηκε στο πλαίσιο ανάληψης των νέων του καθηκόντων, αφορούσε νησιά του Κεντρικού Αιγαίου που έχουν περιβαλλοντικό, ερευνητικό και ενδεχομένως ιστορικό ενδιαφέρον, και στο πλαίσιο συγκεκριμένου θεματικού ευρωπαϊκού προγράμματος, έγιναν προσπάθειες για την χρηματοδότηση δράσεων που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη της μοναδικότητας αυτών των τόπων.
Σκοπός - ανέφερε ο κ. Σαντορινιός - ήταν να δοθούν επιπλέον ευκαιρίες ανάπτυξης στα γύρω μεγάλα νησιά, μέσω της προσέλκυσης τουριστών που έχουν π.χ. ενδιαφέρον για παρατήρηση σπάνιων ειδών ζώων που βρίσκονται στα παρακείμενα ακατοίκητα νησιά.
Και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για δημιουργία άλλων υποδομών ή κατοίκησής τους, και οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή στρεβλή αναπαραγωγή των προσπαθειών αυτών του υπουργείου, σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ενέχει κακόβουλες προθέσεις».
Πέραν του γεγονότος ότι στις 9 Ιανουαρίου αναφερόταν σε κατοίκηση (πράγμα που αποτελεί δικαίωμά μας), είναι δυνατόν να τα μαζεύει μετά από τουρκική δήλωση;
Έχουν συνηθίσει να λένε ψέματα και να τα γυρίζουν ανάλογα με το πώς τους βολεύει, αλλά όχι μετά από αντίδραση ξένης χώρας.
Έλεος πια με την επιπολαιότητα και την προπαγάνδα!
http://www.elzoni.gr/html/ent/086/ent.69086.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια: