on 11/10/2024
Κοινωνική παρέμβαση για την προστασία της Περιοχής Άνευ Δρόμων στο όρος Γράμμος από επικείμενη οδοποιία.
Επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και τον ΟΦΥΠΕΚΑ γνωστοποίησης της νέας οδοποιίας στο όρος Γράμμος και επιστημονικής επιχειρηματολογίας για τη διαφύλαξη του ορεινού οικοσυστήματος του Γράμμου απέστειλε η Βασιλική Κατή, Καθηγήτρια Διατήρησης & Διαχείρισης της Βιοποικιλότητας στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η νέα οδοποιία θα κατακερματίσει την Περιοχή Άνευ Δρόμων του Γράμμου έκτασης 52,33 τ.χλμ., ενώ η Ελλάδα έθεσε ως στόχο την προστασία 55 ορεινών ΠΑΔ στο πλαίσιο του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 15.4 για την προστασία των βουνών και της βιοποικιλότητάς τους.
Η κ. Κατή τονίζει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις ενός τέτοιου έργου στη βιοποικιλότητα θα είναι σημαντικές, συμπεριλαμβάνοντας και δύο από τα είδη για τα οποία το ΥΠΕΝ έχει δημοσιεύσει σχέδια δράσης για τη βελτίωση της κατάστασης διατήρησής τους (Βαλκανικό αγριόγιδο και πεταλούδα Parnassius apollo).
«Με την παρούσα επιστολή, παρακαλώ (α) όπως λάβετε γνώση για το έργο διάνοιξης νέου οδικού δικτύου στην ΠΑΔ του Γράμμου που εμπίπτει στην περιοχή ευθύνης του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μ.Δ. Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου), (β) διερευνήσετε τη σκοπιμότητα του ως άνω έργου και πράξετε τα δέοντα για την προστασία του ορεινού οικοσυστήματος μεγάλης οικολογικής αξίας του όρους Γράμμος, και (γ) ενημερώστε την επιστημονική κοινότητα και την Ελληνική κοινωνία για την πρόοδο της Ελλάδα όσον αφορά στις δεσμεύσεις της για την προστασία των βουνών της στο πλαίσιο του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 15.4.», καταλήγει η επιστολή.
Η επιστολή είναι ανοιχτά διαθέσιμη εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου