Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Εμφάνιση κι αποκάλυψη του Αγίου Κάνναβου του Ιερού Ιμάντα, Σχοινίου με το οποίο έδεσαν το Χριστό που φυλάσσεται στην Κύπρο! (Επί του πνευματικού πιεστηρίου).

 

Εμφάνιση κι αποκάλυψη του Αγίου Κάνναβου του Ιερού Ιμάντα, Σχοινίο με το οποίο έδεσαν το Χριστό που φυλάσσεται στην Κύπρο! (Επί του πνευματικού πιεστηρίου).

Στο χωριό Όμοδος στις νότιες πλαγιές του όρους Τρόοδος της Κύπρου και στο καθολικό της Μονής Τιμίου Σταυρού, φυλάσσεται τμήμα από τον Άγιο Κάνναβο, δηλαδή το σχοινί με το οποίο ήταν δεμένος ο Χριστός κατά τη διάρκεια του Πάθους Του. Γι αυτό δεν ήξερε τίποτα ούτε που βρίσκεται ούτε θυμόταν ότι τον Χριστό κατά το Πάθος του Τον είχαν δέσει με σχοινί..

Επί του πνευματικού πιεστηρίου: νύχτα Κυριακής Πάσχα 2024

Σε μια αίθουσα σαν αρχονταρίκι Μονής..

Του λέει ένα προσφιλές και οικείο του πρόσωπο:

έλα να προσκυνήσεις κι εσύ..

Τη ρωτάει

Ο ιμάντας του Χριστού είναι;

Του γνέφει καταφατικά.. Aυτή είχε προλάβει είχε προσκυνήσει και απομακρυνόταν ενώ μια μοναχή που διακονούσε το άγιο κειμήλιο ήταν έτοιμη να το αποσύρει να το πάει στον κατ΄εξοχήν χώρο φύλαξής του..Ήταν σε μια αργυρή σκευοθήκη όπως και είναι στην πραγματικότητα.

-Περιμένετε λέει στη μοναχή, να προσκυνήσω κι εγώ..

Τότε συνειδητοποίησε πως ήταν ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι σκεπασμένος με ελαφρύ ανοιξιάτικο πάπλωμα εντός του χώρου αυτού της μονής..

Προσπαθεί να σηκωθεί.. αδύνατον. Νιώθει κάτι σαν παραλυσία και ειδικά στα κάτω άκρα..

-Περιμένετε, δεν είναι εύκολο ίσως όλοι υποφέρουμε από κάτι, λέει στη μοναχή.

Δεν μπορούσε ούτε με τα χέρια να κουνήσει τα πόδια του να κατέβει από το κρεβάτι ένα πνευματικό ή νευρολογικό πιάσιμο, δέσιμο.. Το πάλεψε πολύ έδωσε πήρε τελικά σηκώθηκε..

Στο μεταξύ η μοναχή είχε μετακινήσει την ιερά σκευοθήκη και την είχε τοποθετήσει τώρα στη μέση ακριβώς αυτής της αίθουσας στο κέντρο όπου την προσέγγιζες από 2 κατευθύνσεις.. Σηκώθηκε φθάνει να προσκυνήσει. Τώρα έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με την μοναχή.. Είναι φεγγαροπρόσωπη μελαχρινή με λεπτό μειδίαμα εύχαρης.. Αυτή αποσύρεται και είναι μόνος με την ιερή σκευοθήκη. Πλησιάζει να την ασπαστεί και του έρχεται ένα ισχυρό ρεύμα μύρου που τον διαπερνά. Θέλει να κάτσει εκεί και ν΄απολαμβάνει αυτή την ευωδιά..

Τελικά ασπάζεται τον ιερό ”ιμάντα” ένα τεμάχιο αυτού, προσκολλάται σε αυτό για ώρα..

Δίπλα από την ιερή σκευοθήκη έχει προσέξει πριν την προσκυνήσει ότι υπάρχει μια ορθογώνια λευκή καρτέλα που αναγράφει προφανώς το όνομα ή χαρακτηριστικό του προς προσκύνηση ιερού κειμηλίου.

Υπάρχουν 2 λέξεις .. Η πρώτη είναι απολύτως ευανάγνωστη με μεγάλα γράμματα..και γράφει μια λέξη που δεν υπάρχει ωστόσο από τα συνεθετικούς της όρους αναλύεται..

δύσκλειμμα ή δύσκλημμα

λείμμα είναι ο κύριος όρος της. υπόλειμμαυπόλοιποκατάλοιπο (περίσσευμα), λείψανο. Στα  Μαθηματικά το λήμμα είναι η πρωτογενής πρόταση που πρέπει να αποδειχθεί.

δύσκλειμμα=κάτι που δύσκολα επιλύεται..

απόλυτη σχέση με το σχοινί και το κάθε δέσιμο…

Είθε ο Κύριος να επιλύει και τα πιο δυσεπίλυτα να λύσει και την Κύπρο!!!.

Η β λέξη ήταν με μικρά γράμματα δεν κατάφερε να τη διακρίνει. Στη μονή υπήρχε και ένα λείψανο αγίου.

Τι ήταν πάλι αυτό .. έψαξε και βρήκε ο ”ιμάντας” του Χριστού όπως του δόθηκε δεν μπορεί να είναι άλλος από το σχοινί που τον έδεσαν κατά τα Πάθη Του.

Βρήκε λοιπόν ότι ο Άγιος Κάνναβος είναι το σκοινί με το οποίο έδεσαν τα χέρια του Ιησού, οδηγώντας Τον προς τον Σταυρό. Το τμήμα του Αγίου Καννάβου που σώζεται στο Μοναστήρι του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στο Όμοδος στην Κύπρο είναι βαμμένο στο αίμα του Χριστού, κατά μαρτυρία του Νεόφυτου Ροδινού και άλλων και είναι το μοναδικό που διασώζεται.

Σύμφωνα με την παράδοση το Μοναστήρι, ιδρύθηκε πριν από την άφιξη της Αγίας Ελένης στη Κύπρο το 327 μ.χ. Το πότε ακριβώς ιδρύθηκε είναι άγνωστο. Ίσως να προϋπήρχε από το χωριό και το Όμοδος να ιδρύθηκε γύρω από το Μοναστήρι αργότερα. Διάφοροι ιστορικοί της Κύπρου όπως ο Νεόφυτος Ροδινός, ο Ρώσος μοναχός περιηγητής Μπάρσκυ, ο Αρχιμανδρίτης Κυπριανός κ.α. αναφέρονται στην επίσκεψη της Αγίας Ελένης στην Κύπρο και στο γεγονός ότι άφησε στο Μοναστήρι κομμάτι από το Άγιο Σχοινί και το Τίμιο Ξύλο. Το Σχοινί αυτό με το οποίο οι Ρωμαίοι έδεσαν το Χριστό στο Σταυρό το περιγράφουν ότι έχει χρώμα κοκκινωπό και ότι «εκηλιδόθη δια του αίματος του Χριστού».

Η churchofcyprus.org.cy αναφέρει: Στο Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού Ομόδους υπάρχουν κειμήλια ανεκτίμητης αξίας που το έκαναν ονομαστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Μερικά από αυτά είναι:

  • Ο Μεγάλος Σταυρός με τον Άγιο Κάνναβο. Είναι ένας ξύλινος Σταυρός με αργυρεπίχρυσο κάλυμμα, που είναι τοποθετημένος σε ειδικό κουβούκλιο στο τέμπλο του ναού. Την επιφάνεια του κοσμούν διάφορες παραστάσεις από τη ζωή του Χριστού. Στα τέσσερα άκρα του Σταυρού είναι οι τέσσερις Ευαγγελιστές. Στο κέντρο του Σταυρού, μέσα σε χώρο που προφυλάσσεται με χρυσή θυρίδα που ανοιγοκλείει βρίσκεται ο ΑΓΙΟΣ ΚΑΝΝΑΒΟΣ που ονομάζεται και ΑΓΙΟ ΣΧΟΙΝΙΟ. Είναι ένα κομμάτι από εκείνο το σχοινί που οι Ρωμαίοι έδεσαν τον Χριστό πάνω στο Σταυρό και είναι το μοναδικό που σώζεται στο κόσμο.
  • Αν και το Όμοδος είναι χωριό της επαρχίας Λεμεσού, η μονή υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου και λειτουργεί ως ναός για την κοινότητα του Ομόδους. 

dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: