Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Ουκρανία: Η Μέρκελ είπε αυτό που δεν λέει κανείς για τον πόλεμο της Δύσης με τη Ρωσία




Η Άνγκελα Μέρκελ έβαλε διπλωματικά στη θέση της την επιθετική Ουκρανία

Ουκρανία: Η Άνγκελα Μέρκελ, πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, σχολίασε για πρώτη φορά τη ρωσική εισβολή και τα λόγια της έχουν ενδιαφέρον.

Ακολουθεί αυτούσιο το  δημοσίευμα της eadaily.com:

«Η Μέρκελ έμεινε σιωπηλή για περισσότερο από έναν μήνα, χωρίς να σχολιάσει το ρωσικό CBO (σ.σ. επιχείρηση αποστρατιωτικοποίησης και αποναζοποίησης της Ουκρανίας), εκνευρίζοντας την πολωνική και ουκρανική πολιτική ελίτ.

Τελικά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν άντεξε και κάλεσε τη Μέρκελ να επισκεφθεί την πόλη Μπούτσα, όπου το καθεστώς του Κιέβου παραποιούσε εγκλήματα που διέπραξαν φερόμενοι Ρώσοι στρατιώτες (ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την έχει ήδη χαρακτηρίσει ως «άλλη μια σκηνοθετημένη επίθεση»).

Η Μέρκελ απάντησε μέσω του εκπροσώπου Τύπου της με πολύ ενδιαφέρον: «Η πρώην ομοσπονδιακή καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει τις αποφάσεις της εν όψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι».

Η Die Welt διευκρινίζει: «Στη σύνοδο κορυφής το 2008, οι χώρες του ΝΑΤΟ υποσχέθηκαν την ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία, αλλά στη συνέχεια έκαναν πίσω. Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί εμπόδισαν τις απαιτήσεις άλλων εταίρων του ΝΑΤΟ για ταχεία είσοδο της Ουκρανίας». Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2008, το φόρουμ του ΝΑΤΟ χαρακτηρίστηκε «σύνοδος μεγάλων ελπίδων και μεγάλων σκανδάλων». Το πρόγραμμα για την εισαγωγή νέων μελών στο ΝΑΤΟ ονομάστηκε «Σχέδιο Δράσης για τα Μέλη του ΝΑΤΟ».

Η Άνγκελα Μέρκελ έβαλε διπλωματικά στη θέση της την επιθετική Ουκρανία

Το 2008, υπό τον πρόεδρο Βίκτορ Γιούστσενκο, η ουκρανική ηγεσία έστειλε επιστολή στις Βρυξέλλες για να συμπεριλάβει την Ουκρανία στο Σχέδιο Δράσης, αλλά στη συνέχεια οι πρόεδροι της Γερμανίας και της Γαλλίας εμπόδισαν αυτήν την ενέργεια. Ήδη το 2010, ο νέος Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς εκκαθάρισε τη διυπηρεσιακή επιτροπή για την προετοιμασία της χώρας περί ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Όπως μπορείτε να δείτε, 14 χρόνια αργότερα, η Άνγκελα Μέρκελ έβαλε διπλωματικά στη θέση της την επιθετική Ουκρανία, η ηγεσία της οποίας παραδέχεται σήμερα ότι γνώριζε πλήρως τον κίνδυνο σύγκρουσης με τη Ρωσία σε περίπτωση απόπειρας ενσωμάτωσης στο βορειοατλαντικό μπλοκ.

Ο Ολέκσι Αρέστοβιτς, απεχθής σύμβουλος του Ζελένσκι, δήλωσε ευθέως πριν από χρόνια ότι η Ουκρανία μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μόνο μετά τη νίκη επί της Ρωσίας σε έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας.

Επιπλέον, η αμερικανική έκδοση της «Wall Street Journal» δημοσίευσε την 1η Απριλίου ένα ογκώδες υλικό για τα αίτια της ουκρανικής κρίσης, από το οποίο προκύπτει ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε την ευκαιρία να αποφύγει μια στρατιωτική σύγκρουση.

Το δημοσίευμα επικαλείται εμπιστευτικές πληροφορίες από το περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, όπου έφτασε ο Ουκρανός πρόεδρος στις 19 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», η Γερμανία, εκπροσωπούμενη από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, προσπάθησε να επιλύσει το θέμα ειρηνικά.

«Ο Σολτς έκανε μια τελευταία προσπάθεια επίλυσης της σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Είπε στον Ζελένσκι στο Μόναχο στις 19 Φεβρουαρίου ότι η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της στο ΝΑΤΟ και να δηλώσει ουδετερότητα ως μέρος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής συμφωνίας για την ασφάλεια μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την πρόταση του Βερολίνου, μετά από αυτό θα έπρεπε να είχε υπογραφεί ένα σύμφωνο στο οποίο οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα εγγυόνταν από κοινού την ασφάλεια της Ουκρανίας.  Ο Ζελένσκι είπε ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί τον Πούτιν σε μια τέτοια συμφωνία και ότι οι περισσότεροι Ουκρανοί θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.  Η απάντησή του ανησύχησε τους Γερμανούς αξιωματούχους ότι οι πιθανότητες για ειρήνη εξασθενούσαν».

Βαγγέλης Λάσκαρης

https://www.sportime.gr/extratime/kosmos/oukrania-i-merkel-ipe-afto-pou-den-lei-kanis-gia-ton-polemo-tis-disis-me-tin-rosia/

Δεν υπάρχουν σχόλια: