Πολλοί από τους φιλοσόφους της αρχαιότητας, δηλαδή στα πρό Χριστού χρόνια, δίδασκαν ότι περιμέναν και εμφανιστεί κάποιος άνθρωπος να διαλύση το σκότος.
Και συγκεκριμένα:
α) Ο Σωκράτης δίδασκε ότι αν δεν στείλει ο Θεός κάποιον από τον ουρανό να διαλύση το σκότος, οι άνθρωποι θα είναι καταδικασμένοι. Για τον λόγον αυτό του απαγγέλθηκε η κατηγορία ότι «εισάγει καινά δαιμόνια και διαφθείρει τους νέους και θεούς, ούς ή πόλις νομίζει ού νομίζων» και καταδικάστηκε από το Δικαστήριο, την Ηλιαία, το έτος 399 π.Χ., στην ποινή του θανάτου. Στην απολογία του λέει ότι ο θάνατός του είναι θέλημα του θεού και κλείνει την απολογία το με την λέξη θεός.
β) Ο Πλάτων στο βιβλίο του «ΜΕΝΩΝ» αναλύει επακριβώς την άποψη του για την αθανασία της ψυχής. Στον διάλογο μεταξύ του Σωκράτη και του Μένωνα αναφέρει ότι αυτό που ονομάζουν θάνατο θεωρείται ένα προσωρινό τέλος που συμβαίνει κάποια δεδομένη στιγμή με αποτέλεσμα η ψυχή να μην καταστρέφεται. Για αυτόν τον λόγο, θα έπρεπε κάθε άνθρωπος να διάγει τον βίον του με όσο το δυνατόν, εντιμότερο τρόπο.
γ) Ο Προμηθέας δεσμώτης έργο (τραγωδία) του Αισχύλου, η οποία γράφτηκε μεταξύ των ετών 436 – 506 π.Χ. και η παράσταση της πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ετών 450 – 460 π.Χ., ήταν τιμωρημένος από τον θεό Δία, γιατί έκλεψε την φωτιά και την χάρισε στους ανθρώπους. Κατ’ εντολήν λοιπόν του Δία τον έδεσαν και τον καθήλωσαν σ’ ένα βράχο ενώ ένα όρνεο του έτρωγε καθημερινά τα σπλάχνα.
Σε αυτό το έργο και στην συνομιλία που περιέχεται σε αυτό αναφέρεται η εξής προφητεία (στιχ. 1026 – 1028)
Ερμής προς Προμηθέα:
«Σ’ αυτά τα βάσανά σου τέρμα κανένα να μη περιμένης πριν να φανεί και να θελήση κάποιος από τους θεούς να πάρη τα βάσανά σου επάνω του και να πάη στον σκοτεινό Άδη και στα σκοτεινιασμένα βάθη του Ταρτάρου».
Ιώ:
Ποιος είναι που θα σε λύση χωρίς την θέληση του Δία;
Προμηθέας:
Ένας από τους δικούς σου απογόνους πρέπει να είναι:
Ιώ:
Πώς είπες; Αλήθεια δικό μου παιδί θα σε απαλλάξη από τα βάσανα;
Δεκατιστρίτης γενιάς γέννημα θα είναι μετά από δεκατρείς (13) γενιές.
Η προφητεία αυτή επαληθεύτηκε, δεδομένου ότι από τότε που παίχτηκε η τραγωδία 450-460 π.Χ. μέχρι την Γέννηση του Χριστού μετριούνται δέκα τρείς (13) γενιές.
΄
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου