Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Ο Γεώργιος Φίνλεϊ - ο φιλέλληνας και η ιστορία της Επανάστασης του 1821

 

Ο Γεώργιος Φίνλεϊ και η Ιστορία της Επανάστασης του 1821

από 

Ο Γεώργιος Φίνλεϊ και η Ιστορία της Επανάστασης του 1821

Ο Τζορτζ Φίνλεϊ (George Finlay) (21 Δεκεμβρίου 1799 - 26 Ιανουαρίου 1875) ήταν Βρετανός ιστορικός Σκωτικής καταγωγής και φιλέλληνας.
Ο Τζορτζ Φίνλεϊ (George Finlay) (21 Δεκεμβρίου 1799 – 26 Ιανουαρίου 1875) ήταν Βρετανός ιστορικός Σκωτικής καταγωγής και φιλέλληνας.

Ο Σκωτσέζος νομικός και ιστορικός Γεώργιος Φίνλεϊ  γεννήθηκε στην Αγγλία το 1799 και σε ηλίκία 24 ετών ήρθε στην Ελλάδα όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του, στα 1875. O πατέρας του υπηρέτησε ως  αξιωματικός και επιθεωρητής στον Αγγλικό στρατό. Ο ίδιος σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης  και του Εδιμβούργου. Ο Φίνλει έλαβε μέρος στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως φιλλέληνας και  εθελοντής ναύτης στην υπηρεσία του Άστιγξ. Ο τελευταίος ήταν αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού, συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις των επαναστατών με τη φρεγάτα Καρτερία και είχε αναλάβει υπέυθυνος για το Πυροβολικό των επαναστατών.

Ανάμεσα στις πρώτες εκδόσεις του ήταν το Ελληνικό Βασίλειο και το Ελληνικό έθνος (The Hellenic Kingdom and the Greek Nation) το 1836 και το Δοκίμιο στις τραπεζικές αρχές, εφαρμοστέες υπό του Ελληνικού κράτους (Essai sur les principes de banque appliques a l’etat actuel de la Grece) το ίδιο έτος.

Η πρώτη σειρά δοκιμίων στο μεγάλο ιστορικό έργο του ήλθε στο προσκήνιο το 1844 με το Η Ελλάδα υπό τους Ρωμαίους (Greece under the Romans). Τα ταξίδια του στην Ανατολή απέφεραν τη δημοσίευση ενός τόμου του On the Site of the Holy Sepulchre με σχέδιο της Ιερουσαλήμ το 1847. Το 1854 συμπλήρωσε το Ιστορία των Βυζαντινών και Ελληνικών Αυτοκρατοριών από το 716-1453 (The History of the Byzantine and Greek Empires from 716-1453) το οποίο γρήγορα συμπληρώθηκε από το Ιστορία της Ελλάδος υπό την Οθωμανική και Βενετική κυριαρχία (History of Greece under the Ottoman and Venetian Domination) το 1856 και από το Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης the (History of the Greek Revolution) το 1861 (πρώτος μεταφραστής στα Ελληνικά ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης).

«Την 20ήν Ιουλίου 1824, ο Ιμπραήμ εισέπλευσεν εις τον κόλπον της Μάκρης …προς εορτασμόν του Μπαϊραμιού… Το απόγευμα όλοι οι στρατιώται συνήχθησαν εις τον αιγιαλόν. Οταν ο ήλιος έδυσε, λαμπροί φανοί υψώθησαν εις τους άκρους ιστούς όλων των πλοίων, και όλα τα κανόνια εβρόντησαν εις χαιρετισμόν. Τα στρατεύματα τα επί της ακτής εμιμήθησαν το παράδειγμα, πυροβολούντα κατ’ ουλαμούς, λόχους και τάγματα, όσον το δυνατόν ραγδαίως μέχρις ου το πυρ των απέβη συνεχής τουφεκοβολισμός καθ’ όλην την γραμμήν, παραταθείς εις ακατάπαυστον ροίβδον επί τέταρτον της ώρας. Το θέαμα ήτο έκφυλον και αλλόκοτον, εν ερήμω κόλπω, ου υπέρκεινται οι έγγλυφοι τύμβοι της αρχαίας Τελμησσού. Ο Ιμπραήμ εφαίνετο ζηλώσας την παραφροσύνην του Καλιγούλα. Αίφνης όταν ο σμάραγος των πυροβολισμών ωγκώθη εις ήχον όμοιον του της βροντής, πας θόρυβος εσίγησε, και καθώς έφευγεν ο καπνός, το λεπτόν αργυρούν δρέπανον της νέας σελήνης έγεινεν ορατόν. Παρατεταμένη βοή μετά θλιβεράς αρμονίας υψώθη εκ του στρατού και του στόλου. Εν λεπτόν ύστερον, εκατόν πυρσοί ως διά μαγείας ανήφθησαν. Η γραμμή διελύθη, και ο εσμός των οπλιτών σπευδόντων να λάβωσι το πιλάφι των, ανεμίμνησκε τον θεατήν ότι η φαντασμαγορία εις την οποίαν είχε παραστή ήτο παροδικόν μόνον διάλειμμα αιματηρού δράματος.»

Δημήτρης Τζήκας

Φίνλευ Γεώργιος -Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης-Τόμος Α’ by xstina




Φίνλευ Γεώργιος -Ιστορία τη... by xstina

http://eranistis.net/wordpress/2014/04/11/%ce%b3%ce%b5%cf%8e%cf%81%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%86%ce%af%ce%bd%ce%bb%ce%b5%cf%8a-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια: