Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Το ΑΠΘ μεταξύ των καλύτερων 20 ΑΕΙ του κόσμου

test
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία είκοσι πανεπιστήμια του κόσμου στον πίνακα της Κλασικής και Αρχαίας Ιστορίας, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση των Διεθνών Πινάκων Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS, QS World University Rankings by Subject. Επίσης, το πανεπιστήμιο σημειώνει σταδιακή πρόοδο από χρονιά σε χρονιά, σε δέκα από τα προγράμματά του στις κατατάξεις, γεγονός που συνάδει με την συνολική ανοδική πορεία και βελτίωση των επιδόσεών του στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Οκτώ Ελληνικά πανεπιστήμια εκπροσωπούνται στην φετινή κατάταξη, με 75 από τα προγράμματά τους να κατατάσσονται σε 48 πίνακες ανά διδακτικό αντικείμενο. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός εκπρόσωπος της Ελλάδας, με είκοσι δύο προγράμματα. Ακολουθεί το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο έχει δεκατέσσερα. Πέντε από τα οκτώ πανεπιστήμια της Ελλάδας έχουν τουλάχιστον ένα πρόγραμμα μεταξύ των κορυφαίων 200 παγκοσμίως.
Οι κατατάξεις, που συγκεντρώθηκαν από την παγκόσμια ομάδα αναλυτών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης QS Quacquarelli Symonds, παρέχουν αξιόπιστη συγκριτική ανάλυση με βάση τις επιδόσεις 13.138 πανεπιστημιακών προγραμμάτων, που έχουν ληφθεί από μαθητές σε 1368 πανεπιστήμια σε 83 μέρη κόσμου και σε 48 διδακτικά αντικείμενα.
Ο κ. Jack Moran, εκπρόσωπος της QS, δήλωσε σχετικά ότι : «Μετά από χρόνια οικονομικής πάλης, η φετινή έκδοση των Διεθνών Πινάκων Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS ανά Διδακτικό Αντικείμενο, υποδηλώνει ότι η Ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να ανακάμψει. Με βάση τον δείκτη με τις Βιβλιογραφικές Αναφορές  (Citations per Paper) – που χρησιμοποιεί η QS 27 από τα 75  προγράμματα ερευνών της Ελλάδας λαμβάνουν βαθμολογία 80/100 ή παραπάνω. Αυτό αποδεικνύει την πνευματική αριστεία που υπάρχει στα πανεπιστήμια της Ελλάδας «.
Και συνεχίζει: «Ωστόσο, κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν καταφέρνει να σημειώσει βαθμολογία 80 ή παραπάνω στον δείκτη ‘Φήμης Εργοδοτών’ (Employer Reputation), ο οποίος αξιολογεί την γνώμη που έχουν διαμορφώσει οι εργοδότες σύμφωνα με τα στοιχεία των αποφοίτων που προσλαμβάνουν. Η επόμενη πρόκληση για τα Ελληνικά πανεπιστήμια είναι η προσπάθεια να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των εργοδοτών σχετικά με την ποιότητα των αποφοίτων η οποία επηρεάζει τον τομέα της Ελληνικής οικονομίας σε ευρύτερο επίπεδο».
•    Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην 16η θέση στον πίνακα Κλασικής και Αρχαίας Ιστορίας και σημειώνει άνοδο έξι θέσεων σε σχέση με πέρυσι.
•    Το δεύτερο πανεπιστήμιο με την μεγαλύτερη επίδοση είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το οποίο καταλαμβάνει την 39η θέση στον πίνακα Πολιτικών και Δομικών Μηχανικών.
•    Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι το τρίτο στην σειρά Ελληνικό πανεπιστήμιο με την υψηλότερη επίδοση στην πίνακα της Οδοντιατρικής και κατατάσσεται στην 40η θέση.
•  Η Ελλάδα εκπροσωπείτε σε 75 προγράμματα εκ των οποίων 22 έχουν σημειώσει βελτίωση και μόνο 7 εμφανίζουν πτώση στην επίδοσή τους σχετικά με την προηγούμενη χρονιά. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά για την συνολική πορεία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
•  Το πιο επιτυχημένο ερευνητικό τμήμα της Ελλάδας ανήκει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αφορά την κατηγορία Αρχιτεκτόνων Μηχανικών που πετυχαίνει βαθμολογία 56,2/100 στον δείκτη με τις Βιβλιογραφικές Αναφορές  (Citations per Paper).
•  Η υψηλότερη βαθμολογία για τον δείκτη της Φήμης των Εργοδοτών (Employer Reputation) πετυχαίνει η κατηγορία των Νοσοκόμων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με βαθμολογία 58,6/100.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: