Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Ο Απόστολος της Κυριακής: προς Τίτον Επιστολή Παύλου 3, 8 - 15 - Ερμηνευτική απόδοσις

Αγαπητοί αδελφοί. Χάρη στον Ιησού Χριστό έχουμε τον Λόγο του Θεού, τον αξιόπιστο και αληθινό. Έχοντες την μόνη αλήθεια, την διδασκαλία και την ζωή του Ιησού, επιβεβαιώνουμε με την ίδια μας την ζωή, με τον βίο και την πολιτεία μας την αλήθεια και με βάση αυτήν πρέπει να πορευόμαστε στην ζωή μας. Να κηρύττουμε, να διδάσκουμε και να ζούμε όπως μας δίδαξε ο Ιησούς Χριστός, αυτός που είναι η αλήθεια και η ζωή.

Η επιβεβαίωση ότι κατέχουμε την αλήθεια είναι συνδεδεμένη με τα καλά έργα. Ας φανταστούμε ότι είμαστε ένα δέντρο. Τί δέντρο άραγε θα είμαστε; Πώς θα το καταλάβουν οι άλλοι αν όχι από τους καρπούς που θα δώσουμε; Αν είμαστε αληθινοί χριστιανοί, και αν πιστεύουμε στην Αλήθεια, στον Ιησού Χριστό, οι καρποί μας πρέπει να είναι τα καλά έργα, τα έργα της αγάπης μας προς τον Θεό και τον συνάνθρωπό μας. Πώς είναι δυνατόν αυτός που αγαπά τον Θεό να κάνει κακό έργο; Πώς είναι δυνατόν αυτός που αγαπά τον συνάνθρωπό του να τον βλάψει; Ας μην είμαστε υποκριτές, να κρίνουμε τους άλλους, να τους κατακρίνουμε και να κακοποιούμε, την ώρα που εμείς αγιοποιούμε τον εαυτό μας και δεν βλέπουμε τους κακούς και σαπισμένους καρπούς της κακίας που παράγουμε.

Αδερφοί, καλά έργα χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας από εμάς και όχι λόγια. Και ας μην παρασυρόμαστε από τις διάφορες φανταστικές ιστορίες που πλάθουν όσοι επιδιώκουν να εντυπωσιάσουν τους αδύνατους στην πίστη αδελφούς μας. Ούτε από τις συζητήσεις γύρω από το πώς εφαρμόζονται οι παραδόσεις και οι κανονικές διατάξεις. Αυτά προκαλούν σχίσματα και συγκρούσεις. Να τα αποφεύγουμε αυτά. Εκείνο που θέλει ο Θεός είναι πίστη που να ενεργείται μέσα από την έμπρακτη αγάπη μας προς τους αδελφούς μας.

Με τον τρόπο αυτό διατηρείται η ενότητα της Εκκλησίας, λύονται τα προβλήματα που αναφύονται και υπερπηδούνται τα προσκόμματα που βάζουν οι εχθροί του Χριστού και της αλήθειας.

Ας μην είμαστε, επομένως, άκαρποι ούτε να παράγουμε κακούς καρπούς, γιατί αυτά τα δέντρα κόβονται και καίγονται σαν άχρηστα.

Ι.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: