Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Ερμηνευτική απόδοσις προς Γαλάτας στ΄ 11-18

Αδελφοί, ας μην κρυβόμαστε. Η επίδειξη και η θρησκομανία είναι και αυτό ένα είδος ειδωλολατρίας. Κάνουμε μεγάλους σταυρούς, προσκυνάμε επιδεικτικά, κρίνουμε και κατακρίνουμε τους άλλους λες και εμείς είμαστε οι κριτές της πίστης και της ζωής τους. Και άμα τους πείσουμε να κάνουν αυτά που εμείς ως θρησκευόμενοι τους λέμε, τότε καυχόμαστε, υπερηφανευόμαστε. Αυτή η υπερηφάνεια είναι ό,τι χειρότερο για τον χριστιανό. Αφήστε που πίσω από την επίδειξη θρησκευτικότητας μπορεί να κρύβεται υποκρισία αλλά και φόβος μήπως μας κατακρίνουν οι άλλοι. Για να κοιτάτε τί γράφει ο απόστολος Παύλος με το ίδιο του το χέρι γι αυτούς που θέλουν να μας παρασύρουν στην … θρησκευτικότητά τους. Το κάνουν, λέει, εξωτερικά, δηλαδή δεν προέρχεται αυτή τους η πράξη από την καρδιά και την χριστιανική ψυχή τους.

Τότε, υπήρχαν χριστιανοί που κατάγονταν από Εβραίους και προσπαθούσαν να πείσουν τους άλλους να περιτμηθούν και να ακολουθήσουν τα εβραϊκά έθιμα, καυχόμενοι ότι κάτι σπουδαίο πέτυχαν. Τίποτε το σπουδαίο δεν βρίσκεται η υπακοή σε έναν εξωτερικό τύπο και η τήρησή του. Όλες οι τυπικότητες και οι θρησκοληψίες έχουν καταργηθεί. Τα κατήργησε ο σταυρός του Χριστού.

Καύχημα του πιστού είναι ο σταυρός του Χριστού. Ο Θεός έγινε άνθρωπος, έζησε και θυσιάστηκε για χάρη μας. Αυτή η θυσία δείχνει το πόσο μεγάλη αξία έχει ο άνθρωπος για τον Θεό, τον Δημιουργό και ουράνιο Πατέρα μας. Αυτό το καύχημα τονίζει ο Παύλος. Καυχάτε μόνο για τον σταυρό του Κυρίου μας. Γιατί με τον σταυρό του Χριστού καταργήθηκαν όλοι οι περιορισμοί και οι ανόητες διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων όπως και κάθε θρησκευτική τυπικότητα. Σταυρώθηκε και καταργήθηκε ο παλιός κόσμος και δημιουργήθηκε ένας νέος άνθρωπος. Αυτός ο άνθρωπος που είναι σταυρωμένος για τον κόσμο και τα κοσμικά τερτίπια του και ελεύθερος και ευλογημένος από τον Θεό. Ο χριστιανός, που είναι ο αληθινά πιστός στον Θεό.

Ι.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: