Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Από την αδιαφορία στην αυτοδικία

http://www.elzoni.gr/html/ent/384/ent.22384.asp


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Στην υπόθεση των επεισοδίων της Πάτρας, με αφορμή στον σφαγιασμό ενός νέου ανθρώπου από τρεις λαθρομετανάστες, υπάρχουν δύο στοιχεία – ένα παλιό και ένα καινούργιο.

Το παλιό, είναι το πρόβλημα της Πάτρας, που δεν αντιμετωπίζεται ποτέ – όπως τίποτε δεν αντιμετωπίζεται ποτέ σ’ αυτή τη χώρα.

Το καινούργιο, είναι πως η «Χρυσή Αυγή», αν και απέκτησε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, επιμένει να λειτουργεί ως ομάδα κρούσης και δηλώνει επίσημα πως «δεν υπάρχει αστυνομία» και πως – είτε του αρέσει του υπουργού κ. Οικονόμου, είτε όχι – θα την υποκαθιστούν.

Πρόκειται σαφώς για αντιποίηση αρχής, που όταν προέρχεται από ένα κόμμα που έχει περιβληθεί τον κοινοβουλευτικό μανδύα απλώς αποδεικνύει πως εκτός από το ευρώ, στην Ελλάδα κινδυνεύει και η Δημοκρατία.

Ας πάμε τώρα στα παλιά. Εδώ και πάνω από πέντε χρόνια η Πάτρα έχει κυριολεκτικά καταληφθεί από λαθρομετανάστες.

Έκτοτε, ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μας έχει επισκεφθεί – και έχει πραγματοποιήσει επιτόπου «επιθεωρήσεις» στην Πάτρα. Το μόνο που έκανε ήταν να μας… επιπλήξει διότι η Ελλάδα δεν χορηγεί αρκετές άδειες ασύλου, αλλά και να εκφράσει την ικανοποίησή του για τον νόμο περί χορήγησης ιθαγενείας των κυρίων Παπανδρέου – Ραγκούση (με τον κ. Χρυσοχοΐδη να το υπερασπίζεται… αλλάζοντας την πίστη στον Ομπάμα, για να μην ξεχνιόμαστε).

Είχαμε και την επίσκεψη Ερντογάν μετά μεγάλης κουστωδίας, τον Μάιο του 2010, οπότε πληροφορηθήκαμε πως… «η  Αθήνα κρίνει σημαντική την συμφωνία για τη λαθρομετανάστευση (Χρυσοχοΐδης – Αταλάι) με προσδιορισμό συγκεκριμένου λιμανιού κοντά στη Σμύρνη μέσω του οποίου θα γίνεται η επανεισδοχή λαθρομεταναστών ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της επαναπροώθησης. Στο πλαίσιο του διμερούς πρωτοκόλλου η τουρκική πλευρά συμφώνησε να δέχεται ετησίως τουλάχιστον 1.000 αιτήματα επανεισδοχής».

Λίγο αργότερα, τον Ιούνιο του 2010, πληροφορηθήκαμε πως ο κ. Χρυσοχοΐδης, «οδηγώντας ο ίδιος το αυτοκίνητό του», μπήκε στο λιμάνι της Πάτρας προκειμένου να δει από κοντά τα μέτρα ασφαλείας, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λιμενικοί με τους λαθρομετανάστες.

«Έφοδος στο λιμάνι της Πάτρας», μετέδιδε η προπαγάνδα αγιοποίησης, προσθέτοντας πως ο υπουργός «δήλωσε ικανοποιημένος από την καλή δουλειά των λιμενικών».

Μετά τα επεισόδια του Μαρτίου 2009, ο καταυλισμός των λαθρομεταναστών στην Πάτρα κατεδαφίστηκε.

Αλλά τον Οκτώβριο του 2009, με τον κ. Παπανδρέου να μιλά για «ένταξη», οι λαθραίοι επέστρεψαν.

Άλλωστε, η Κομισιόν είχε διαφωνήσει με τις ρυθμίσεις Παυλόπουλου και τον Ιανουάριο του 2009, η προπαγάνδα ανακοίνωνε περιχαρής πως… άναψε κόκκινο για τους αυστηρούς περιορισμούς.

Επί του θέματος, είχε υποβάλει ερώτηση ο κ. Παπαδημούλης. Οπότε ο Επίτροπος Μπαρό του απάντησε πως οι νέες ρυθμίσεις (Παυλόπουλου) δεν είναι συμβατές με την οδηγία, που ορίζει πως δεν υπάρχει υποχρέωση γέννησης στην επικράτεια του κράτους-μέλους και επομένως «η εισαγωγή μιας τέτοιας προϋπόθεσης στην Ελλάδα δείχνει να είναι αντίθετη προς την οδηγία».

Ε, αφού δεν ήταν «συμβατές», φυσικό ήταν να καταλήξουμε σε… συμβατές δολοφονίες.

Τον Ιανουάριο του 2011 είχε πραγματοποιηθεί «ευρεία σύσκεψη» στην Πάτρα με την συμμετοχή του περιφερειάρχη και του Δημάρχου και στην οποία είχε προεδρεύσει ο τότε υπουργός κ. Παπουτσής.

Η σύσκεψη έληξε με την ακόλουθη δήλωση Παπουτσή: «Η ουσία είναι μία. Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κανείς δεν θα φεύγει από την Πάτρα, την Ηγουμενίτσα και τα άλλα λιμάνια της Ελλάδας για την Ευρώπη».

Φυσικά, δεν ήταν αυτή η «ουσία» - ούτε ο… μπακλαβάς γωνία!

Η… παλαιότης του προβλήματος, σχετίζεται φυσικά με την απροθυμία επίλυσής του.

Τον Νοέμβριο του 2008, στην Πάτρα οργανώθηκε… Συνέδριο, με θέμα  «ΜΜΕ και Μετανάστες: Καλωσόρισμα ή αντίο».

Με σκοπό, λέει, να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν τους μετανάστες και πώς αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων!

Φυσικά, δεν ήταν αυτό το πρόβλημα. Ούτε είχε νόημα ο (τότε) δήμαρχος να αναζητεί «τους αρμούς σύνδεσης μεταξύ των πολιτισμών».

Διότι αναζητώντας αυτούς τους «αρμούς» φθάσαμε στις σημερινές σφαγές, αλλά και στην αυτοδικία της «Χρυσής Αυγής»…



Υ.Γ. Αλλά γιατί σκάμε;  Όλα αυτά είναι ζήτημα χρόνου να λυθούν, αρκεί ο λαός να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να μην σας πω ότι είναι ήδη λυμένα και κακώς ασχολούμεθα. Απ' ό,τι άκουσα σε τηλεοπτική εκπομπή με προσκεκλημένη κυρία, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα... έχει μείνει πίσω. Όπως είπε, η χώρα μας είναι όγδοη από πλευράς εισδοχής και ασύλου. Οπότε, έχουμε περιθώρια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: