Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: «ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΕΩΣ ΜΑΣ»



15«Το μέλλον της Ίμβρου μας να είναι αναστάσιμο» ευχήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του στη γενέτειρά του την πολύπαθη Ίμβρο, κατά την εκεί προσκυνηματική του επίσκεψη. Απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε ανήμερα της μνήμης των Αγίων Κωνσταντίνου και  Ελένης στο χώρο των ερειπίων του μετοχίου της Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους, ο Πατριάρχης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Εύχομαι το μέλλον της Ίμβρου μας καθώς ψάλλουμε το Χριστός Ανέστη και σήμερα να είναι αναστάσιμο. Εχάσαμε πάρα πολλά πράγματα από την περιουσία μας, τα σχολεία μας και τα άλλα ευαγή Ιδρύματά μας. Εχάσαμε αυτά τα Μετόχια τη δεκαετία του 1940 αδίκως και αυθαιρέτως. Όχι μόνον εδώ στην Ίμβρον, τα ίδια πάθαμε και χειρότερα ίσως και στην Κωνσταντινούπολη. Και τώρα έρχονται οι χρόνοι της διακαιώσεώς μας, της αποκαταστάσεως των γενομένων αδικιών. Εύχομαι όσα έγιναν να συμπληρωθούν από όσα πρέπει να γίνουν ακόμη για να μπορούμε να ομιλούμε περί διεθνούς δικαίου και περί τοπικού εθνικού δικαίου το οποίον καταφώρως παρεβιάσθη τα τελευταία χρόνια εις την Ίμβρον και εις την Κωνσταντινούπολιν και εις την γειτονικήν Τένεδον η οποία έμεινεν με δέκα ανθρώπους.

Εύχομαι οι συναντήσεις μας εις το μέλλον να είναι ευχάριστες, αναστάσιμες, εν υγεία, με καλούς φίλους και υψηλούς επισκέπτες όπως σήμερα.  Και να επιβραβεύσει ο Θεός την μεγάλην υπομονήν των Ιμβρίων και Τενεδίων οι οποίοι σήκωσαν ένα βαρύτατο σταυρό της τελευταίες δεκαετίες από το 1964 και εντεύθεν και είναι ευοίωνο σημείο ότι επαναπατρίζονται πολλοί συμπατριώτες μας σήμερα και ανάβουν και πάλι τα τζάκια της Ίμβρου και γεμίζουν οι δρόμοι της Ίμβρου με σχετικώς νέους ανθρώπους και το πιο ευοίωνο και παρήγορο είναι η επαναλειτουργία ενός σχολείου μας, ελπίζω και πιστεύω από του προσεχούς σχολικού έτους, το οποίο θα είναι το ξεκίνημα για καλύτερες ημέρες για την πατρίδα μας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τις ευχαριστίες του αλλά και τα συγχαρητήριά του προς τον επιχώριο Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο για το πολύπλευρο και ανακαινιστικό έργο του. Ευχαρίστησε επίσης τον Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιο για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, υπενθυμίζοντας ότι ο Ιεράρχης ως Λαυριώτης έχει ιδιαίτερους δεσμούς με το Μετόχι και ασφαλώς με την Ίμβρο. Για την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον ιερό αυτό τόπο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι «ως σκοπό έχει  να επανασυνδέσουμε το άτυχο σήμερα με εκείνο το ευλογημένο χθες».

Αναφερόμενος στον Μητροπολίτη Χίου Μάρκο ο οποίος  - όπως και ο Μητροπολίτης Καρπάθου – επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ίμβρο, ευχήθηκε να έχει μία δυναμική και ευλογημένη ποιμαντορία επ΄ ωφελεία του πληρώματος της Επαρχίας του. Επίσης χαιρέτησε με εγκαρδιότητα την παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Πόλη Νίκου Ματθιουδάκη ευχόμενός του «αρίστην θητείαν και καρποφόρον».

Νωρίτερα ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος προσφώνησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη με λόγους θερμούς ευχαριστώντας ταυτόχρονα τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο για τη δυνατότητα τελέσεως της Θείας Λειτουργίας στη νήσο. Συγκινημένος αναφέρθηκε στη μορφή του αειμνήστου γέροντός του Μητροπολίτου Κώου Ναθαναήλ του Ιμβρίου και στους ιερούς δεσμούς της Μονής της Μετανοίας του, Μεγίστης Λαύρας, με τη νήσο Ίμβρο. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει ότι μέχρι και τον Προηγούμενο της Μονής π.Φίλιππο η Μεγίστη Λαύρα είχε πολλούς Ιμβρίους μοναχούς στην Ιστορία της.

Στο τέλος μίλησε ο νέος Μητροπολίτης Χίου Μάρκος ο οποίος ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου για την φιλοξενία. Εξέφρασε μάλιστα την ισόβιο αφοσίωσή του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προς τον Πατριάρχη και κατέληξε ως εξής: «Πάντοτε λάλει Παναγιώτατε, ακούει ο δούλος σου».

Θυρανοίξια εξωκκλησίου

Ακολούθως ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη στα θυρανοίξια του εξωκκλησίου του Αγίου Χριστοφόρου, που τέλεσε ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος, στην περιοχή «Του Χιώτη τα Ντάμια» μεταξύ Παναγίας και Αγίων Θεοδώρων.
Κατά την παραμονή του στην Ίμβρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε το κτίριο του δημοτικού σχολείου του χωριού του, των Αγίων Θεοδώρων, και επιθεώρησε τις εργασίες ανακαίνισής του. Υπενθυμίζεται ότι το σχολείο, ύστερα από άδεια της Τουρκικής Κυβερνήσεως,  θα λειτουργήσει και πάλι από το επόμενο σχολικό έτος ως μειονοτικό δημοτικό σχολείο μετά την αναστολή της λειτουργίας του – όπως συνέβη και με τα άλλα μειονοτικά σχολεία – πριν 48 χρόνια. 
 http://fanarion.blogspot.com/
http://www.agioritikovima.gr/oikpa/6738-bartholomaios-e

Δεν υπάρχουν σχόλια: