Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Πρόταση Νόμου για Γενοκτονία των Ποντίων με εισήγηση Ηλία Πολατίδη


Τον πλέον οφειλόμενο τρόπο επέλεξαν ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.) και ο Πρόεδρός του, κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης να τιμήσουν φέτος την μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού κατά την περίοδο 1916-1923 από τους Τούρκους του αρχισφαγέα Κεμάλ. Κατόπιν σχετικών αιτημάτων Ποντιακών Οργανώσεων και εισηγήσεως του Βουλευτή Σερρών του κόμματος κ. Ηλία Πολατίδη, ο ΛΑ.Ο.Σ. κατέθεσε σήμερα (19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων) Πρόταση Νόμου στην Βουλή των Ελλήνων με την οποία ζητά επιτέλους την ουσιαστική νομοθετική αναγνώριση της Γενοκτονίας από το επίσημο ελληνικό κράτος και την διεθνή προώθηση του ζητήματος.
Ως γνωστόν, σήμερα υπάρχει από το 1994 σχετικός νόμος ο οποίος ορίζει ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου την 19η Μαΐου και καθορίζει τον χαρακτήρα, το περιεχόμενο, τους φορείς και τους τρόπους οργανώσεως των σχετικών εκδηλώσεων. Ωστόσο δεν αναγνωρίζει σαφώς το ίδιο το γεγονός της Γενοκτονίας, αφού δεν αναφέρεται καν ο αυτουργός αυτής (δηλαδή η Τουρκία) και δεν καθιερώνεται η αναγκαία συνθήκη μιας τέτοιας αναγνωρίσεως, δηλαδή η προώθησή της διεθνώς. Επίσης, ουσιαστικά δεν υφίσταται καμμία αναγνώριση και κανένας σεβασμός προς τα θύματα, όταν Έλληνες αξιωματούχοι αποδίδουν τιμές με καταθέσεις στεφάνων σε μαυσωλεία ή μνημεία σφαγέων του Ελληνισμού. Δυστυχώς, όλες οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) μέχρι τώρα, με το πρόσχημα της εξομαλύνσεως των ελληνοτουρκικών διαφορών, περιορίσθηκαν σε μία πολιτική εθνικής υποχωρητικότητας απέναντι στην Τουρκία και σε μία τακτική στείρας μνήμης και υποβαθμισμένων εκδηλώσεων-μνημοσύνων, χωρίς να αγγίξουν τον πυρήνα του ζητήματος που είναι η διεθνοποίησή του.
.
Το πλήρες κείμενο της Προτάσεως Νόμου του ΛΑ.Ο.Σ. το οποίο επεξεργάσθηκε και διαμόρφωσε ο κ. Πολατίδης είναι το εξής.
.
.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ
Ουσιαστική Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από το Ελληνικό Κράτος και Προώθηση της Διεθνούς Αναγνώρισής της
.
Άρθρο 1
Η Ελληνική Δημοκρατία αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων που διαπράχθηκε από το τουρκικό καθεστώς κατά την περίοδο 1916-1923.
.
Άρθρο 2
1. Συνίσταται «Επιτροπή Προώθησης της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου». Η Επιτροπή είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με στόχο την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από κάθε χώρα-μέλος του ΟΗΕ. Η Επιτροπή διεκπεραιώνει οποιοδήποτε σχετικό θέμα με τον προαναφερθέντα στόχο τόσο σε χώρες που αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία όσο και σε χώρες που δεν την έχουν αναγνωρίσει ακόμη.
2. Η Επιτροπή είναι δεκαπενταμελής. Τα υποψήφια μέλη της Επιτροπής προτείνονται από τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τις Πανελλήνιες Δευτεροβάθμιες Ποντιακές Οργανώσεις. Τα υποψήφια μέλη της Επιτροπής θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από αποδεδειγμένο ήθος και προσφορά σε ζητήματα που αφορούν το ελληνικό κράτος και ευρύτερα τον Ελληνισμό. Η τελική επιλογή γίνεται από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής των Ελλήνων.
3. Η Επιτροπή φροντίζει για την ανέγερση και την συντήρηση Εθνικού Μνημείου Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, της Θράκης και της Ιωνίας τουλάχιστον στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και όπου αλλού αυτή κρίνει. Η κατάθεση στεφάνου στα Μνημεία θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα επισκέψεων Αρχηγών Κρατών και ξένων επισήμων αντιπροσωπειών.
4. α) Η Επιτροπή δύναται να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, από δωρεές και οικονομικές ενισχύσεις ποντιακών συλλόγων και τρίτων φορέων και προσώπων. Η επιτροπή δύναται να αρνηθεί χρηματοδότηση.
β) Λοιπά χρηματοδοτικά και λειτουργικά ζητήματα της Επιτροπής ρυθμίζονται από το καταστατικό της.
.
Άρθρο 3
Απαγορεύεται σε εκπροσώπους της Ελληνικής Δημοκρατίας (εκπροσώπους της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, διπλωμάτες, στρατιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους) να αποδίδουν τιμές σε υπευθύνους Γενοκτονίας του Ελληνισμού ή να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες που αποτελούν απότιση φόρου τιμής σε υπευθύνους Γενοκτονίας του Ελληνισμού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, μέχρι την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Τουρκία και τη διεθνή κατάθεση συγνώμης εκ μέρους της.
.
Άρθρο 4
Απαγορεύεται σε φορείς του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης να διοργανώνουν, να συμμετέχουν ή να χρηματοδοτούν εκδηλώσεις και δραστηριότητες που αποτελούν απότιση φόρου τιμής σε υπευθύνους Γενοκτονίας του Ελληνισμού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
.
Άρθρο 5
Η ισχύς αυτού του νόμου αρχίζει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ
Βουλευτής Σερρῶν – ΛΑ.Ο.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: