Μυαλα_υπαρχουνΗ ειδοποιός διαφορά μεταξύ Ελλήνων και υπόλοιπων Ευρωπαίων είναι ότι, ακόμα και σε περίπτωση που καταρρεύσουν κανόνες και σύστημα, είναι σε θέση να δημιουργήσουν από το μηδέν, δρώντες συλλογικά.
Αυτή η δημιουργικότητα πρέπει να αξιοποιηθεί από την Πολιτεία, η οποία οφείλει να δώσει τα κατάλληλα κίνητρα. Ο Έλληνας πολίτης έχει φιλότιμο και αν δει κινήσεις από το κράτος, θα ανταποκριθεί θετικά. Επομένως η μειωμένη φορολογία και η μείωση της γραφειοκρατίας είναι οι μόνοι τρόποι να κατανικηθεί η φοροδιαφυγή, αφού τότε, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι θα πληρώνουν τους φόρους.
Μυαλά υπάρχουν! Μυαλά που έχουν όρεξη για δουλειά και δημιουργία. Η ενίσχυση της δημιουργικότητας των νέων, με την κατάλληλη εμπειρία, θα δώσει το έναυσμα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σημερινό πρόβλημα σε μια χώρα που φορολογεί ακόμα και τον εθελοντισμό.
Μυαλά υπάρχουν, αρκεί να παραμένει ο καθένας στον τομέα του και να μην παραμυθιάζεται με φρούδες ελπίδες διάκρισης σε αντικείμενα, τα οποία δεν γνωρίζει και εν πάσει περιπτώσει δεν διαθέτει την ανάλογη έφεση. Δεν μπορούν να γίνουν όλοι γιατροί, δικηγόροι, οικονομολόγοι ή πολιτικοί. Υπάρχουν και οι χειρωνακτικές εργασίες, που καμία παιδεία δεν μας έμαθε να τις εκτιμούμε ως ισότιμες με τα όποια πτυχία από πανεπιστήμια «κύρους».
Εκτός των άλλων η Ελλάδα έχει πλούσια γη, την οποία, εμείς οι νέοι άνθρωποι που έχουμε την δυνατότητα, μπορούμε να μάθουμε, παράλληλα με ό,τι άλλο καταπιανόμαστε, να την καλλιεργούμε και να παράγουμε από τα σπλάχνα της.
Λύσεις υπάρχουν. Το πρόβλημα μπορεί να μην λυθεί αρχικά αλλά σίγουρα θ’ αντιμετωπιστεί. Βασική προϋπόθεση, από την πλευρά μας, είναι να ιεραρχήσουμε εκ νέου τις ανάγκες μας και ξαναγνωρίσουμε τους φίλους μας, που τόσο καιρό, τα ψεύτικα φώτα των μεγάλων κέντρων διασκέδασης, μας τύφλωναν και μας εμπόδιζαν να διακρίνουμε τα χαρίσματα ή τα ελαττώματα τους.
Οι Έλληνες μπορούν να λειτουργήσουν υπό όλες τις συνθήκες. Αυτό είναι το κλειδί για την επόμενη μέρα.