Σαν καραμέλες χρησιμοποιούν οι Έλληνες τα αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται όλο και πιο ανθεκτικά μικρόβια στην κοινότητα. Η χώρα μας παραμένει πρώτη στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη και μία από τις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά.
Η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στην προμήθεια των αντιβιοτικών χωρίς την προσκόμιση ιατρικής συνταγής, και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της κατανάλωσης των αντιβιοτικών (>80%) προέρχεται από την συνταγογράφηση αντιβιοτικών για την θεραπεία ιογενών λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού, στις οποίες δεν ενδείκνυται η χορήγηση αντιμικροβιακής θεραπείας, είναι οι πιο σημαντικές διαπιστώσεις που διογκώνουν το πρόβλημα στη χώρα μας.
Τα παραπάνω δεδομένα ενισχύονται και από δημοσκοπική έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, η οποία πραγματοποιήθηκε από το 2007 έως το 2010.
Η έρευνα αυτή έδειξε ότι για το 2010, το 13% των ερωτηθέντων προμηθεύτηκαν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή ιατρού, ενώ τρεις στους 10 ερωτηθέντες έχουν αντιβιοτικά στο σπίτι τους για «ώρα ανάγκης». Η συνολική χρήση των αντιβιοτικών στην κοινότητα αυξήθηκε το 2010 σε 57% από 47% το 2009, ενώ τρεις στις 10 περιπτώσεις χρήσης αντιβιοτικού αφορούν χορήγηση σε παιδί κάτω των 14 ετών. Τα συμπτώματα για τα οποία, συνήθως, συνταγογραφούνται αντιβιοτικά αφορούν ιογενείς λοιμώξεις, όπως συνάχι, βήχας πονόλαιμος και πυρετός.
Σε αυτά ακριβώς τα σημεία θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια όλων μας, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς και στη συνεχή ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και του κοινού.
Σημαντικά θα μπορούσε να βοηθήσει και η χρήση απλών και γρήγορων διαγνωστικών δοκιμασιών, π.χ. το Strept.test ή το γρήγορο test για την γρίπη, τα οποία μπορούν να εκτελεστούν και στο χώρο εξέτασης του ασθενούς και να χρησιμοποιηθούν για την ασφαλή διάγνωση των λοιμώξεων εκείνων, για τις οποίες πραγματικά απαιτείται η χορήγηση αντιμικροβιακής θεραπείας.
Με αφορμή τη 18η Νοεμβρίου, ευρωπαϊκή ημέρα ευαισθητοποίησης για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών, το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει, ότι θα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι, οι πολιτικές ηγεσίες, η επιστημονική κοινότητα, αλλά και οι πολίτες, γιατί οι λύσεις που προτείνονται είναι απλές και εφικτές και συνοψίζονται σε μία πρόταση: «μην παίρνετε αντιβιοτικά χωρίς λόγο για να παραμείνουν χρήσιμα όταν πραγματικά θα τα χρειαστείτε».
Οι μικροβιακές λοιμώξεις αποτελούσαν για την ανθρωπότητα ιάσιμα νοσήματα, εντούτοις, σήμερα υπολογίζεται ότι 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν, ετησίως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω λοιμώξεων από πολυανθεκτικά παθογόνα, χωρίς να υπολογίζονται οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, τόσο για τους ασθενείς όσο και για το υγειονομικό σύστημα.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου