αξιοι_τιμονιερηδεςΚατά τον Ξενοφώντα πραγματικοί πολιτικοί (άρχοντες) δεν είναι αυτοί που κληρονομούν εξουσία λόγω αίματος, εκλέγονται ή αναλαμβάνουν την εξουσία με την βία. Πραγματικοί πολιτικοί είναι αυτοί που γνωρίζουν να διοικούν, όντες γνώστες των αντικειμένων τους. Με μία λέξη, αξιοκρατία – κυβερνούν οι άξιοι.
Στην Ελλάδα, σήμερα, ακόμα και η διοίκηση βασίζεται στον μεταπρατισμό ιδεών, μιας και οι ιθύνοντες εξαρτώνται πολιτικά αλλά και φιλοσοφικά (με την έννοια της αναζήτησης ιδανικών λύσεων για την Πολιτεία), από τους Πεφωτισμένους της Εσπερίας, εν προκειμένω ΔΝΤ και φίλων.
Αντί για ένα σωστό και συγκροτημένο δημοσιονομικό πρόγραμμα, παρουσιάζονται μέτρα αντίθετα στην μαθηματική λογική, πάνω στην οποία οφείλει να βασίζεται η οικονομία. Οι Έλληνες ήταν ανέκαθεν λαός ταξιδιάρης, του οποίου οι δραστηριότητες είχαν συνδεθεί με το υπερπόντιο εμπόριο και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε ηθικά και νόμιμα πλαίσια. Η συγκεκριμένη νοοτροπία σε συνδυασμό με την κατάθεση πολιτισμού, όπου κι αν βρίσκονταν, διέδωσε την καλή φήμη του Ελληνισμού, η οποία κρατάει μέχρι τις ημέρες μας.
Στην παρούσα φάση, ωστόσο, δεν προβάλλονται διαμαρτυρίες για την καταρράκωση του ιδιωτικού τομέα και την παρεμπόδιση της επιχειρηματικότητας. Επίσης δεν φαίνεται να υπογραμμίζει κανείς στους δανειστές, ότι θετικά αποτελέσματα για την οικονομική ανάπτυξη, θα έρθουν, μεταξύ άλλων, με την ενίσχυση της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.
Η Ελλάδα οφείλει να εκμεταλλευτεί τον φυσικό της πλούτο και το εμπορικό δαιμόνιο του Έλληνα. Σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να μειωθούν φορολογία και γραφειοκρατία, να καταργηθούν τα παράλογα τεκμήρια, να ενισχυθεί, μέσω κινήτρων, το εξαγωγικό εμπόριο. Τότε, και εφόσον πραγματοποιηθούν τα προαναφερθέντα, ας γίνεται έλεγχος από το πρώτο ευρώ.
Ο καταναλωτισμός και η κτήση αγαθών, πόσο μάλιστα με δανεικά, δεν αποτελεί εχέγγυο μακροχρόνιας οικονομικής ευημερίας. Απαιτείται κυρίως ορθή οικονομική διοίκηση και διαχείριση, προκειμένου ν’ απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνατότητες, όσων επιθυμούν και μπορούν ν’ ανταποκριθούν. Η κρατική επένδυση στην επιχειρηματικότητα θα επιφέρει πολλά και γρήγορα κέρδη. Αρκεί να αποφασιστούν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εμπόρους.