Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Οι θαυματουργικές θεραπείες δύο τυφλών και ενός κωφού που περιγράφει το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα είναι αντιπροσωπευτικές πολλών ανάλογων περιστατικών που συναντάμε πολύ συχνά στα ιερά κείμενα της Καινής Διαθήκης. Θεμελειώδεις παράμετροι και αυτών των θαυμάτων είναι η ζωντανή, επίμονη και δυνατή πίστη των ασθενών, η μοναδικότητα του προσώπου του Χριστού, η εκζήτηση του ελέους του Θεού και η δίψα της σωτηρίας.

Το θαύμα δεν είναι μόνο ένα έκτακτο και υπερφυσικό γεγονός που μας καταπλήσσει και μας εντυπωσιάζει. Είναι αποτέλεσμα της δύναμης και της αγάπης του Θεού, για να ευεργετήσει, να θεραπεύσει, να παρηγορήσει και να τονώσει τον πάσχοντα και αδύνατο άνθρωπο. Το πραγματικό θαύμα είναι σημάδι και γνώρισμα της αληθινής πίστης, αλλά και εγγύηση της αλήθειας του ευαγγελικού κηρύγματος. Απαλλαγμένο από καθετί εγωιστικό και ιδιοτελές, δεν έχει καμία σχέση με την επίδειξη και την εκμετάλλευση, η οποία οδηγεί στην γελοιοποίηση της πίστης. Το θαύμα είναι καρπός της πίστης και συνέπεια της αγάπης του Θεού. Του Θεού, που οικοδομεί πνευματικά τον άνθρωπο και τον στερεώνει στην δύσβατη χριστιανική ζωή. Η πίστη οδηγεί στο θαύμα και όχι το θαύμα στην πίστη. Αρκεί να θυμηθούμε την άρνηση του Κυρίου να κάνει θαύματα στους κατοίκους της Ναζαρέτ εξαιτίας της απιστίας τους. Ένα τέτοιο θαύμα θαμπώνει το βλέμμα, ξαφνιάζει, δημιουργεί απορία και, κάποτε, αντίδραση.

Για τον πιστό, όμως, κάθε θαύμα είναι ένα παράθυρο που ανοίγει στον ουρανό, για να δει κανείς τον υπερβατικό κόσμο του Θεού. Μοιάζει με μια αστραπή μέσα στο σκοτάδι της λογικής και της φθοράς αυτού του κόσμου, που μας αφήνει να δούμε για λίγο αυτό για το οποίο δημιουργηθήκαμε και αυτό στο οποίο πρέπει να φθάσουμε στην αιωνιότητα. Την βασιλεία των ουρανών, μια ύπαρξη και ζωή χωρίς πόνο, δάκρυα, αρρώστια, φθορά, θάνατο. Αυτή είναι η απάντηση του ουρανού στην αγωνία και τα δάκρυα της γής. Το θαύμα μπορεί να στερεώνει και να οικοδομεί την πίστη, είναι, όμως, προσωρινό, γιατί, έστω και αν θεραπευθούμε από μια αρρώστια, έστω και αν υπερνικήσουμε μια δυσκολία, θα αρρωστήσουμε ξανά και θα συναντήσουμε και μια άλλη δυσκολία.

Όμως εμείς πήραμε δύναμη να συνεχίσουμε. Συνειδητοποιήσαμε ότι το κάθε θαύμα στην ζωή μας είναι αποτέλεσμα της σοφίας και της αγάπης του Θεού. μιάς αγάπης που δεν μπορούμε να καταλάβουμε και μιάς σοφίας που δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε, αλλά που καλούμαστε, ωστόσο, να πιστεύσουμε, γιατί μόνο εκείνη ξέρει πότε και τί πρέπει να δίνει στον καθένα μας. Μια τέτοια πίστη, ένα τέτοιο βίωμα εμπιστοσύνης στην παρουσία του Θεού είναι πηγή δυνάμεως, όταν πρόσωπα, καταστάσεις και γεγονότα μας απογοητεύουν, μας πτοούν και μας λυγίζουν. Και πορευόμαστε περιμένοντας να ακούσομε «κατά την πίστιν υμών γενηθήτω υμίν», ας γίνει σύμφωνα με την πίστη μας.

Όταν η αγάπη του Θεού συναντά την πίστη του ανθρώπου, τότε δεν πραγματώνεται μόνο το θαύμα της θεραπείας, αλλά και το μυστήριο της σωτηρίας. Η αντίδραση των φαρισαίων απέναντι στο θαύμα είναι αξιοπρόσεκτη. Οι φαρισαίοι δεν αρνούνται το θαύμα, αλλά παραμορφώνουν επικίνδυνα την πραγματικότητα, διαστρεβλώνουν την αλήθεια. Αναποδογυρίζουν την πραγματικότητα, που είναι η φανέρωση της αγάπης του Θεού για τον ταλαιπωρημένο και αγνώριστο από την φθορά της αμαρτίας άνθρωπο, αποδίδοντας τις ενέργειες του Θεού στις δαιμονικές δυνάμεις. Θα ήταν, όμως, παιδαριώδες και απλοϊκό να δούμε στην συμπεριφορά των φαρισαίων μόνο τους ανθρώπους εκείνους που αδίκησαν, κατηγόρησαν και συκοφάντησαν αδίστακτα το πρόσωπο και το έργο του Χριστού. Η στάση τους αποκαλύπτει τους ανθρώπους κάθε εποχής οι οποίοι έχουν μια αντεστραμμένη συνείδηση του κόσμου και της ζωής. Είναι όλοι εκείνοι που εγκλωβισμένοι μέσα στον ορθολογισμό τους απορρίπτουν ακόμη και τα πιο οφθαλμοφανή και ολοφάνερα θαύματα. Αυτοί που σε κάθε θαύμα βλέπουν ψυχολογικά αίτια και φαινόμενα, φαντασιώσεις και αυθυποβολές, φυσικά αίτια, τυχαίες συμπτώσεις και ανεξήγητες συγκυρίες. Όχι, δεν υπάρχουν αποδείξεις «λογικής» για τα θαύματα. Τα θαύματα τα αναγνωρίζουν οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι εκεί όπου οι άλλοι δεν θέλουν να τα δούν.

Αγαπητοί αδελφοί, μόνο αν νεκρώσουμε την αλαζονεία της λογικής μας και την εμπάθεια του εγωισμού μας, θα μπορέσουμε να αναστηθούμε σε μια νέα ζωή, όπου θα βλέπουμε και θα καταλαβαίνουμε τα συνεχή θαύματα του μυστηρίου του Θεού. Αμήν.

Αρχιμ. Ν.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: