Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

"πούλησε τα υπάρχοντά σου κι ακολούθησέ με"



    Ο Απόστολος Παύλος μιλώντας για τη σωτηρία του γράφει πως θεώρησε τα υπάρχοντα ως σκύβαλα. Θεώρησε ότι τα αποκτήματα του ανθρώπου όχι μόνο δεν έχουν καμιά αξία για τη σωτηρία του, αλλά είναι και το μεγαλύτερο εμπόδιο.

   Για τον Απόστολο Παύλο το  μεγάλο εμπόδιο της σωτηρίας  από το οποίο πηγάζουν όλα τα άλλα εμπόδια είναι πνευματικό, είναι ο νόμος ο γραμμένος στα μέλη του, ο οποίος αντιστρατεύεται το νόμο του πνεύματος. Το νόμο αυτόν τον κουβαλάει σαν ένα πτώμα απ΄ το οποίο μόνος του δεν μπορεί να απαλλαγεί. Υπακούοντας στον νόμο τον γραμμένο στα μέλη του,  αυτό που μισεί αυτό πράττει.

    Οι Στωικοί πίστευαν πως πρέπει να ζει κανείς λιτά για χάρη της αξιοπρέπειας. Το σημείο αναφοράς δεν είναι ο Θεός, αλλά ο εαυτός τους. Δεν θέλουν  να αρέσουν στο Θεό, αλλά στον εαυτό τους. Με τη φιλοσοφία τους αυτή διαπράττουν το μεγαλύτερο αμάρτημα:  Βάζουν το Θεό σε δεύτερη μοίρα και τον εαυτό τους πάνω από όλα. Πρόκειται για την πτώση του Εωσφόρου.

      Η Εντολή του Κυρίου Ιησού να μην αποκτάμε ή να μην επιθυμούμε είναι ο μακαρισμός της πτωχείας, το "μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι". Αν είμαστε πτωχοί τω πνεύματι, κι οι επιθυμίες μας κι οι πράξεις μας θα απορρέουν από αυτό. Θα θέλουμε να είμαστε πτωχοί τω πνεύματι γιατί αγαπάμε τον Κύριον Ιησού. Η αγάπη του Ιησού θα σηκώσει  το φορτίο μας.

      Το πνεύμα της πτωχείας μπορεί σε κάποιον να γίνει αισθητό με την πίστη ότι δεν είναι τίποτε χωρίς τον Ιησού Χριστό.  Η αίσθηση αυτή ακολουθεί την μετάνοια. Ο στίχος "καρδία συντετριμμένην και τεταπεινωμένην ο Θεός ουκ εξουδενώσει"  μιλάει για την μετάνοια.Για κερδίσει ο πιστός τη ζωή του πρέπει να τη χάσει.

       Ο δαιμονισμένος τον οποίο θεράπευσε ο Ιησούς, ζήτησε από τον Κύριο να μείνει κοντά Του:
Υπόστρεφε εις τον οίκον σου, του είπε ο Κύριος, και διηγού όσα εποίησέ σοι ο Θεός!

e-mail: moschos.lagouvardos@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: