Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Τα θρησκευτικά συμβάλουν στην οικοδόμηση του χαρακτήρα των νέων». Ανάγκη ενότητας των εμπλεκομένων φορέων (video)



Ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση για το μέλλον του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Λύκειο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Απριλίου στο Διορθόδοξο Κέντρο 
της Εκκλησίας της Ελλάδος, με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και τη συμμετοχή της Δ.Ι.Σ., καθηγητών των δύο Θεολογικών Σχολών Αθηνών & Θεσσαλονίκης και εκπροσώπων των Θεολογικών Ενώσεων της χώρας.

Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμοςτόνισε ότι «πρέπει να είναι υποχρεωτικό το μάθημα των Θρησκευτικών και να γίνονται δύο ώρες στην Α΄ και Β΄ Λυκείου και μία ώρα υποχρεωτικά στην Γ΄ Λυκείου...». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι «Η Δ.Ι.Σ. ζήτησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για να συζητήσει όλα τα ζητήματα. Δεν πάμε για να συζητήσουμε προσωπικά μας θέματα, αλλά για να μεταφέρουμε την αγωνία μας και να συνεννοηθούμε...»

Ο Μακαριώτατος έκανε λόγο, επίσης, για την συναντίληψη της Εκκλησίας στον αγώνα των Θεολόγων - Εκπαιδευτικών, ιδίως, μάλιστα, των αδιόριστων.

Στον διάλογο που αναπτύχθηκε ιδιαίτερη συμβολή είχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής για τα Θρησκευτικά, ο οποίος, επεσήμανε ότι «απ' αυτή την αίθουσα πρέπει να στείλουμε μήνυμα ενότητας»και, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «το θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών δεν είναι μια διεκδίκηση συνδικαλιστικών ή επαγγελματικών δικαιωμάτων, αλλά συμβάλει στην οικοδόμηση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας των νέων μας...»

Στην συνάντηση ήταν παρόντες οι Σεβ. Μητροπολίτες Καισαριανής, Βύρωνος & Υμηττού κ. Δανιήλ και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ενώ παρεμβάσεις έκαναν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων φορέων, των καθηγητών των δύο Θεολογικών Σχολών και των Θεολογικών Ενώσεων της Ελλάδας. Από όλους τονίστηκε η ανάγκη ενότητας και κοινών πρωτοβουλιών και ενεργειών, υπό την καθοδήγηση της Ιεράς Συνόδου, η οποία και εξουσιοδοτήθηκε να διατυπώσει επισήμως προς το Υπουργείο Παιδείας και την Υπουργό κ. Άννα Διαμαντοπούλου τις σχετικές θέσεις αναφορικά με τη θέση του μαθήματος των θρησκευτικών στο «νέο Λύκειο»




Δεν υπάρχουν σχόλια: