Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας καλεί σε σύγκληση Συνόδου για το θέμα της κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας (UOC)

 Posted on 26 Αυγούστου, 2024

Ο Πατριάρχης Ιωάννης εξέφρασε λόγια συμπαράστασης στον Μακαριώτατο Μητροπολίτη κ. Ονούφριο.

Στις 24 Αυγούστου 2024, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιωάννης Ι´ έστειλε επιστολή στον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο, στην οποία εξέφρασε την υποστήριξή του στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία σε σχέση με την υιοθέτηση του νομοσχεδίου αριθ. 8371 από το Ουκρανικό Κοινοβούλιο, αναφέρει το orthodoxtimes.com.

Στην αρχή της επιστολής, ο Πατριάρχης Ιωάννης Ι´ ανέφερε τα λόγια του Σωτήρα: «Αν σας μισεί ο κόσμος, να ξέρετε πως πριν από σας Εμένα έχει μισήσει» (Ιω. 15,18).

Ο Πατριάρχης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο 8371 είναι «μια συλλογική τιμωρία εκατομμυρίων πιστών, η μόνη «αμαρτία» των οποίων είναι ότι παραμένουν πιστοί στην Ορθόδοξη πίστη που λήφθηκε από τους αγίους σύμφωνα με την αποστολική διαδοχή».

«Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που περνά η Αγία σας Εκκλησία, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι το Πατριαρχείο Αντιοχείας μας στέκεται δίπλα στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, οι πιστοί της οποίας είναι ομολογητές και μάρτυρες. Καλούμε όλους τους πιστούς να προσευχηθούν ώστε ο Κύριος ο Θεός να στηρίξει στην πίστη όλους τους ιεράρχες, τον κλήρο, τον μοναχισμό και τους πιστούς της Εκκλησίας σας. Είθε ο Θεός να σας δώσει τη δύναμη και την υπομονή να υπομείνετε τις δυσκολίες, να διατηρήσετε την αγνότητα της πίστης, να παρηγορήσετε αυτούς που υποφέρουν και να συγχωρήσετε αυτούς που σας προσβάλλουν», αναφέρεται στην επιστολή.

Ο Πατριάρχης Ιωάννης τόνισε επίσης ότι «η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η μόνη Εκκλησία στην Ουκρανία που βρίσκεται σε ευχαριστιακή κοινωνία με όλες τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, έχει αποστολική διαδοχή και έγκυρη ιεροσύνη». Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια απαγόρευσης και κατάργησης της UOC είναι «η κατάργηση της παλαιότερης νόμιμης Ορθόδοξης Εκκλησίας σε αυτή τη χώρα».

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας προσχώρησε στην έκκληση των Προκαθημένων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών για προστασία της UOC και πρότεινε τη σύγκληση Γενικής Συνόδου για την εξεύρεση συνολικής λύσης στο εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας. «Σας διαβεβαιώνουμε για άλλη μια φορά ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να υψώσουμε τη φωνή μας για εσάς και να προσεγγίσουμε όλους τους καλούς ανθρώπους σε αυτόν τον κόσμο, ειδικά τους χριστιανούς ηγέτες, τις κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών, για να βάλουμε ένα τέλος στις θρησκευτικές διακρίσεις και τη βία κατά της Εκκλησίας σας, που είναι ένα επικίνδυνο προηγούμενο στον εικοστό πρώτο αιώνα που δεν μπορεί να ανεχθεί ή να συνεχιστεί», τόνισε ο Πατριάρχης Ιωάννης Ι´.

Όπως ανέφερε η ΕΟΔ, ο Βούλγαρος Πατριάρχης Δανιήλ εξέφρασε την υποστήριξή του στους διωκόμενους της UOC.


Πηγή ΕΝΩΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: