Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται!..



Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται!..

Μια επίσημη καταγγελία, που κάνει σήμερα η εφημερίδα «Έθνος» είναι ότι ορισμένα αγάλματα, προτομές και ανδριάντες, που αποσύρονται για συντήρηση, κάνουν φτερά!.. Αν το δημοσίευμα της έγκριτης και πολύ σοβαρής αυτής εφημερίδας αληθεύει, τότε, κύριοι, αυτό δεν λέγεται Κράτος, αλλά αποθήκη παλιών υλικών, όπου οι νέοι Νέρωνες απορφανίζουν την Ελλάδα από τα πολιτισμικά της στοιχεία!.
Αριστερά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος». Δεξιά ο Νέρων, ο οποίος μόνο από τους Δελφούς, σύμφωνα με τον Κυριάκο Σιμόπουλο, έκλεψε 500 περίπου αγάλματα για να κοσμήσει τη Ρώμη!..
«ΔΡΥΟΣ πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται», λέγανε οι πρόγονοί μας. Όταν πέσει, δηλαδή, μια βελανδιά, κάθε ξυλοκόπος μπορεί να κόβει τα ξύλα της!..
Κάτι τέτοιο μου θύμισε το δημοσίευμα της σημερινής εφημερίδας «Έθνος», που λέει ότι ορισμένα αγάλματα, προτομές και ανδριάντες, που αποσύρονται για συντήρηση, κάνουν φτερά!.. Κοντολογίς, εξαφανίζονται!..
Είναι ν’ απορεί κανείς αν αυτό το κράτος που έχουμε είναι κράτος ή μια αποθήκη παλιών υλικών. Και δεν μπορείς να φανταστείς τίποτε άλλο από ένα γενικό μπάχαλο που παρατηρούμε τουλάχιστον στα πολιτισμικά μας στοιχεία. Αυτά που δηλώνουν την δική μας ταυτότητα. Τον δικό μας πολιτισμό.
Αλλά για να συμβαίνει αυτό, δηλαδή η εξαφάνιση όλων αυτών των ανδριάντων, των προτομών και των αγαλμάτων, έχουμε να κάνουμε με δύο πράγματα: α) με κλέφτες και β) με ασυνείδητους.
Όσο κι αν φανείς περίεργο μεταξύ ενός κλέφτη και ενός ασυνείδητου, ο γράφων θεωρεί πιο επικίνδυνο τον ασυνείδητο άνθρωπο. Και τούτο διότι ένας κλέφτης μπορεί να έκανε την παράνομη πράξη του σε μία απέλπιδα προσπάθειά του να σταθεί στη ζωή γιατί δεν έχει να φάει.
Δεν θα δικαιολογήσουμε, ασφαλώς, τους κλέφτες εξιλεώνοντάς τους, έστω και με το παραπάνω επιχείρημα, αλλά για φανταστείτε πόσο πιο επικίνδυνος είναι ο ασυνείδητος άνθρωπος! Αυτός που ρημάζει τον ελληνικό πολιτισμό!
Αλλά το έχει ο Έλληνας μέσα του!.. Ιδίως ο νεοέλληνας!.. Θαυμάζει και ηρωοποιεί τους κλέφτες και τους ασυνείδητους της ιστορίας!.. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Νέρων, ο οποίος, σύμφωνα με τον Κυριάκο Σιμόπουλο, κατάκλεψε κυριολεκτικά την Ελλάδα και την απορφάνισε από τα πολιτισμικά της στοιχεία!
Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Νέρων, μόνο από τους Δελφούς έκλεψε 500 περίπου αγάλματα για να κοσμήσει την Ρώμη!.. Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα, που λέει ο λαός μας!...
 Κι όμως!... Υπάρχουν νεοέλληνες, που όχι απλώς συμπαθούν τον Νέρωνα, αλλά μας τον προβάλλουν κιόλας ως πρότυπο… «φιλέλληνα»(!!!).
Αλλά, είπαμε: Εμείς οι νεοέλληνες έχουμε από παλιά τη συνήθεια να ηρωοποιούμε τους κλέφτες και όλους όσους ραπίζουν κατά πρόσωπο την Ελλάδα!.. Έτσι θα ηρωοποιήσουμε κι αυτούς που εξαφανίζουν τα αγάλματα ή τους ανδριάντες από την Χώρα μας! Θυμηθείτε το!..
Δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι, πριν από χρόνια, σε ανύποπτο χρόνο, όταν ο γράφων έκανε τηλεοπτικές εκπομπές στην «Τηλετώρα», έλαβε την πληροφορία ότι πλησίον της ιδιαίτερης πατρίδας του, βρέθηκε ο τάφος ενός αρχαίου Έλληνα, που έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο πιο ευτυχισμένος ποιμένας του κόσμου, σύμφωνα με ένα χρησμό! Και, ασφαλώς, να κάνω μία εκπομπή!..
Ελάτε στη θέση μου όταν ο αρμόδιος παράγων, που πηγαίναμε να δούμε τον τάφο, μου έλεγε πως αποφεύγει να τον δείξει στον κόσμο, από φόβο μήπως οι ιερόσυλοι και αρχαιοκάπηλοι κλέψουν όχι μόνο το περιεχόμενό του, αλλά και τον ίδιο τον τάφο, αφού η γύρω περιοχή έχει απορφανιστεί από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της!..
Τι να πει κανείς; «Ελλάς, το μεγαλείο σου βασίλεμα δεν έχει», που λέει κι ο ποιητής!..
Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
http://www.sakketosaggelos.gr/Article/238/

Δεν υπάρχουν σχόλια: