Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Το Παρίσι θα μετατραπεί σε μια τεράστια στάνη...

Το Παρίσι θα μετατραπεί σε μια τεράστια στάνη...
Η γαλλική πρωτεύουσα θα πειραματιστεί από τον Απρίλιο με την οικολογική βοσκή, προς το παρόν μόνο σ' ένα χώρο, ώστε να εκτιμήσει κατά πόσον είναι εφαρμόσιμη σε πυκνό αστικό περιβάλλον η τεχνική αυτή, η οποία επιτρέπει να περιοριστεί η χρήση μηχανών και ζιζανιοκτόνων.
Ο ασυνήθιστος αυτός πειραματισμός θα αρχίσει στις 3 Απριλίου σ' ένα χωράφι 2.000 τ.μ. σε αγρανάπαυση που ανήκει στην υπηρεσία των Αρχείων του Παρισιού στο 19ο διαμέρισμα, ανακοίνωσε η δημαρχία του Παρισιού.
Η οικολογική βοσκή έγκειται στη χρησιμοποίηση ζώων για τη συντήρηση ενός χώρου πρασίνου, κάτι που επιτρέπει να περιορίζεται η προσφυγή σε μηχανικές συσκευές, οι οποίες αποτελούν πηγές θορύβου και είναι ενεργοβόρες, και στα φυτοφάρμακα.
Ο στόχος της δημαρχίας του Παρισιού είναι να εκτιμηθεί αν αυτός ο τύπος οικολογικής διαχείρισης των πράσινων χώρων είναι εφαρμόσιμος σ' ένα πυκνό αστικό περιβάλλον όπως το Παρίσι.
Για το πείραμα αυτό, το οποίο προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σε «πολλές περιόδους» από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο, επελέγησαν πρόβατα που προέρχονται από το νησί Ουεσάν της Βρετάνης, μια φυλή που είναι ταυτόχρονα ανθεκτική και μικρόσωμη, με αποτέλεσμα «η χειραγώγησή της να είναι πιο εύκολη», υπογραμμίζει η δημαρχία.
Ανάμεσα σε κάθε περίοδο βοσκής, τα ζώα θα φιλοξενούνται στο Αγρόκτημα του Παρισιού, μια εγκατάσταση στο Μπουά ντε Βενσέν που θα αναλάβει την υγειονομική παρακολούθησή τους.
Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι θετικά, μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλοι πειραματισμοί, για παράδειγμα στα δάση της Βενσέν και της Μπουλόν, αναφέρεται στην ανακοίνωση της δημαρχίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: